Juventus šokujúco končí, Ronalda vyradili krajania. Haalanda obral o gól zvláštny verdikt

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|9. mar 2021 o 17:30

Nórsky talent vystrieľal Dortmundu štvrťfinále.

BRATISLAVA. Prvými štvrťfinalistami Ligy majstrov 2020/2021 sa stali kluby Borussia Dortmund a FC Porto.

Nemeckému klubu stačila na postup domáca remíza s FC Sevilla (2:2), keďže zvíťazili v prvom zápase na španielskej pôde (3:2).

Portugalský celok prekvapivo vyradil talianskeho šampióna Juventus Turín. Po domácej výhre Porta 2:1 vyhral rovnako aj tím okolo Cristiana Ronalda v Turíne. O postupe rozhodlo až predĺženie (3:2 po predĺžení).

Porto sa dostalo ďalej zásluhou vyššieho počtu gólov dosiahnutých na ihrisku súpera.

Ronalda do veľkej šance nepustili

Juventus mal počas celého zápasu územnú prevahu, ale dobre pracujúca defenzíva hostí na čele s kapitánom Pepem domácich hráčov do čistých šancí často nepúšťala.

Naopak, Porto poslal do vedenia v 19. minúte Sergio Oliveira z penalty, keď Merih Demirel fauloval v šestnástke agilného Taremiho.

Juventus naskočil do druhého dejstva s vervou a v 49. minúte vyrovnal peknou strelou do horného rohu Federico Chiesa, ktorému pripravil loptu do pozície Cristiano Ronaldo.

Potom v krátkom slede dostal dve žlté karty Taremi, druhú za zbytočný nešportový faul za odkopnutú loptu na tribúne.

Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo. (Autor: TASR/AP)

Juventus mohol využiť presilovku už v 57. minúte, no Chiesa po dravom prieniku trafil len žrď. O päť minút ale už Chiesa oslavoval, keď na zadnej žrdi hlavou úspešne zakončil dobrý center Caudrada.

Juventus tlačil, Adrien Rabiot, Ronaldo, Chiesa ani Morata sa v šanciach nepresadili. V prvej minúte nadstaveného času Morata dosiahol krížnou strelou gól, ale ako VAR odhalil, stalo sa tak z ofsajdu. Keď o ďalšie dve minúty Cuadrado technickou strelou ľavačkou trafil len brvno, nasledovalo predĺženie.

Radosť hráčov FC Porto po postupe.
Radosť hráčov FC Porto po postupe. (Autor: TASR/AP)

V ňom v 99. minúte mohol vyrovnať Moussa Marega, ale jeho hlavička po centri trafila iba ruky domáceho brankára. V 117. minúte vyrovnal z priameho kopu svojím druhým gólom v zápase Oliveira.

Rabiot vzápätí ešte raz dostal Juventus do vedenia, ale domáci potrebovali streliť ešte jeden gól, čo sa im už nepodarilo.

Partia okolo hviezdneho Portugalčana Cristiana Ronalda v drese Juventusu končí už pred bránami štvrťfinále.

Haalanda obral o gól zvláštny verdikt

Dortmund, ktorý mal výhodu víťazstva z prvého zápasu, začal opatrne a sústredil sa na brejky. Aktívni boli hostia zo Seville, nevyužívali však svoje šance.

Skóre otvoril v 35. minúte nórsky kanonier Erling Braut Haaland, ktorý do odkrytej bránky poslal loptu po spätnej prihrávke od Marca Reusa.

Erling Haaland sa teší z gólu.
Erling Haaland sa teší z gólu. (Autor: TASR/AP)

Zaujímavú situáciu priniesol úvod druhého dejstva. V 48. minúte dal Haaland druhý gól, ale pomohol si faulom, čo identifikoval VAR. Viderozhodca však na prekvapenie zároveň odhalil predchádzajúci faul na Haalanda a domáci dostali šancu kopať penaltu.

Haalandovi ju vyrazil do žrde brankár Yassine Bounou a Nór sa nepresadil ani z dorážky.

VAR ale opäť vstúpil do zápasu a pokutový kop sa musel opakovať. Hosťujúci Bounou mal totiž obe nohy pred bránkovou čiarou.

Haaland si vybral rovnaké zakončenie, no tentoraz už bol úspešný.

Hostia znížili v 69. minúte, keď penaltu premenil Youssef En-Nesyri a v nadstavenom čase dokonca rovnaký hráč aj vyrovnal. Na tretí gól už ale hosťom nezostal čas.

Erling Haaland sa fotí s trofejou za muža zápasu Ligy majstrov.
Erling Haaland sa fotí s trofejou za muža zápasu Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)

Dvadsaťročný Haaland sa stal najmladším hráčom, ktorý strelil v najprestížnejšej európskej súťaži 20 gólov v rekordne rýchlom čase. Potreboval na to iba 14 zápasov.

Prekonal zápis Francúza Kyliana Mbappého, ktorý dal ešte pred 21. narodeninami 19 gólov. V tejto sezóne ich vsietil desať v šiestich zápasoch a je najlepší strelec Ligy majstrov.

Liga majstrov - 1. osemfinále:

Borussia Dortmund - FC Sevilla 2:2

Góly: 35. a 54. Haaland (druhý z 11 m) - 69. a 90.+6 En-Nesyri (prvý z 11 m)

ŽK: Morey, Haaland, Can - Acuna, Kounde, Fernando, Jordan, Oscar, Carlos.

Rozhodoval: Cakir (Tur.)

Dortmund: Hitz - Morey (90.+5 Meunier), Can, Hummels, Schulz (89. Zagadou) - Dahoud, Delaney, Bellingham - Reus, Haaland, T. Hazard (67. Passlack)

Sevilla: Bounou - Navas, Kounde, Carlos, Acuna - Jordan (60. Gomez), Fernando (86. Rakitič), Rodriguez (79. Torres) - Suso (86. El Haddadi), En-Nesyri, Ocampos (60. de Jong)

/prvý zápas: 3:2, do štvrťfinále postúpil Dortmund/

Juventus Turín - FC Porto 3:2 po predĺžení

Góly: 49. a 63. Chiesa, 117. Rabiot - 19. a 115. Oliveira (prvý z 11 m)

ŽK: Chiesa, Cuadrado, Bernardeschi, Rabiot - Otavio, Taremi, Oliveira, Mbemba

ČK: 54. Taremi (Porto) po druhej ŽK

Rozhodoval: Kuipers (Hol.)

Juventus: Szczesny - Cuadrado, Demiral, Bonucci (75. de Light), Sandro - Ramsey (75. McKennie), Arthur (102. Kulusevski), Rabiot, Chiesa (102. Bernardeschi) - Morata, C. Ronaldo

Porto: Marchesin - Manafa, Mbemba, Pepe, Zaidu (71. Diaz) - Otavio (61. Sarr), Oliveira (119. Ndiaye), Uribe (90. Grujič), Corona (11á. Leite) - Marega (106. Martinez), Taremi

/prvý zápas 1:2, do štvrťfinále postúpilo Porto/


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Juventus šokujúco končí, Ronalda vyradili krajania. Haalanda obral o gól zvláštny verdikt