Lev Praha definitívne zanikol, Slovák Mikuš si musí nájsť nový klub

Hráč českého HC Lev Praha Juraj Mikuš (vpravo) na Slovane.
Hráč českého HC Lev Praha Juraj Mikuš (vpravo) na Slovane. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič, TASR|1. júl 2014 o 12:20

Nepodarilo sa nájsť 750 miliónov korún. Petr Bříza vylúčil, že by sa finančná kríza Leva mohla dotknúť aj Sparty.

Agentúrnu správu sme doplnili autorským článkom SME.

BRATISLAVA, PRAHA. Žiadny zázrak sa neudial, hoci ruský majiteľ klubu Jevgenij Myškovskij veci naťahoval, ako vládal. Nepomohli mu ani rozhovory so šéfom KHL Alexandrom Medvedevom, ani s vplyvnými politickými partnermi.

„Zlú správu som tušil už pár dní, no v utorok som sa ju dozvedel pri cvičení v posilňovni z rozhlasu ako definitívnu,“ povedal pre SME jediný Slovák z už bývalého klubu Juraj Mikuš. Dvadsaťpäťročný Trenčan mal s Levom podpísanú zmluvu na ďalšie dva roky.

Dostali nový výstroj

„Počas sezóny ani krátko po nej neboli medzi hráčmi žiadne náznaky, že klub je na tom finančne zle. Vyfasovali sme dokonca nový výstroj, ja som sa tešil, že si v mužstve vydobyjem stabilnejšiu pozíciu,“ dodal Mikuš.

Mediálny manažér klubu Jan Rachota pripravoval oficiálne vyhlásenie majiteľov. Vylúčil dohady, že v pozadí krachu jediného českého klubu v KHL by mohlo byť aj plánované zastavenie dostavby jadrovej elektrárne Temelín.

O zákazku sa vraj uchádzalo aj česko­ruské konzorcium MIR 1200. Už od začiatku existencie HC Lev sa množili hlasy, že hokej je len prostriedkom biznisu.

Klub vlastnili ČKD Group a rusko­švajčiarska firma A­Energy,ktoré neskôr prostredníctvom Športového holdingu Praha prepojili Lev so Spartou Praha.

Jej šéf Petr Bříza vylúčil, že by sa finančná kríza Leva mohla dotknúť aj Sparty, ktorá hrá v českej extralige.

HC Lev potreboval naplniť sezónny rozpočet 750 miliónov korún (27 miliónov eur).

Hokejisti mimo hry

Juraj Mikuš i ďalší hráči, ktorí mali s Levom kontrakty na ďalšie obdobie, vyčítajú klubu, že ich zavádzal.

„Vyše mesiaca sme nevedeli, na čom sme. Za ten čas mi môj agent pán Spálenka mohol zháňať nové angažmán.“

Medzitým zrušil sezónu Doneck a na trhu sa ocitli ďalší hokejisti bez roboty.

„Neviem, či sa mi podarí uchytiť v KHL, možno vezmem aj klub českej extraligy. Do septembra čakať nemienim,“ dodal Mikuš.

Tri von, tri do

Po Donbasse Doneck a Spartaku Moskva je to tak už tretí účastník uplynulej edície nadnárodnej ligy, ktorý zo súťaže odstúpi.

V prípade ukrajinského tímu však išlo o nepriaznivú politickú situáciu, ktorá vyvrcholila zapálením domáceho stánku Arena Družba.

Finančné problémy deklarovali v uplynulom týždni aj ďalšie kluby KHL.

V novej sezóne budú v súťaži pôsobiť tri nové kluby Jokerit Helsinki, Lada Togliatti a Leopardi Soči.

Novotný odchádza do Lokomotivu

Lev už opustil kapitán Jiří Novotný. Klub ho uvoľnil spod zmluvy. Český reprezentant sa dohodol následne na dvojročnej zmluve s Lokomotivom Jaroslavľ, o čom informuje hokej.cz.

Za finančnú kompenzáciu odišiel v utorok do AK Bars Kazaň aj Justin Azevedo a ruský klub získal práva aj na útočníka Jiřího Sekáča.

"Mali sme s Jiřím Novotným dohodu, že v prípade zaujímavej ponuky mu po dvoch sezónach nebudeme brániť v odchode."

"Jiří odohral skvelý minulý ročník, pre náš klub odviedol veľa práce, a preto sme teraz súhlasili s jeho odchodom. Prajeme mu veľa šťastia na novom pôsobisku," uviedol športový riaditeľ klubu Rašid Chabibulin.

Klub začal ešte pred oznámením definitívneho zániku s výpredajom všetkých hráčov pod zmluvou. Podľa portálu rsport.ru je Lokomotiv v kontakte aj so švédskym útočníkom Martin Thörnbergom, Calle Ridderwall by mal zamieriť do HV 71.

Za finančnú kompenzáciu do AK Bars Kazaň odišiel v utorok Kanaďan s portugalskými koreňmi Justin Azevedo, tento klub navyše získal práva aj na českého reprezentanta Jiřího Sekáča.

V Prahe klub pôsobil od roku 2012, keď sa presťahoval z Popradu, odkiaľ odchádzal s dlhmi.

Skvelá sezóna

Pražania zažili pod vedením fínskeho trénera Kariho Jalonena veľmi úspešnú sezónu.

V play off postupne vyradili Medveščak Záhreb, Donbass Doneck aj Lokomotiv Jaroslavľ a vo finálovom boji o Gagarinov pohár sa stretli v Metallurgom Magnitogorsk.

O víťazovi ročníka napokon rozhodol až siedmy duel na ľade ruského šampióna, v ktorom Lev prehral 4:7 a v celej sérii 3:4 na zápasy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Lev Praha definitívne zanikol, Slovák Mikuš si musí nájsť nový klub