Afrika čakala 40 rokov. Jej prvý medailista behá, lebo vo futbale vysedával na lavičke

Letsile Tebogo (vpravo) finišuje vo finále behu na 100 m na MS v Budapešti.
Letsile Tebogo (vpravo) finišuje vo finále behu na 100 m na MS v Budapešti. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Sportnet|21. aug 2023 o 00:50

Letsile Tebogo sa zapísal do histórie.

BUDAPEŠŤ. Bolo to jedno z najtesnejších finále behu na sto metrov v histórii. O víťazstve Noaha Lylesa nebolo pochýb.

Americký šprintér si dobehol v Budapešti po titul majstra sveta časom 9,83, ale o držiteľoch ďalších medailí rozhodli tisíciny sekundy - strieborný Letsile Tebogo 9,873, bronzový Zharnel Hughes 9,874 a smoliar Oblique Seville 9,877.

Okrem víťazného Lylesa pútal v cieli najväčšiu pozornosť Tebogo. Devätnásťročný tínedžer z Botswany, krajiny s dva a pol miliónom obyvateľov na juhu Afriky, sa totiž zapísal do histórie.

Od roku 1983 (prvý šampionát v Helsinkách) udelili na atletických majstrovstvách sveta v behu na 100 m 57 medailí. Medaila číslo 56 je prvá, ktorá putuje na africký kontinent. 

"Veľa to pre Afriku znamená. Doprial by som túto medailu Akanimu Simbinemu alebo Ferdinandovi Omanyalaovi, mojim africkým bratom, ale napokon to vyšlo mne," vravel Tebogo pred televíznymi kamerami už v zákulisí štadióna v prvom interview po pretekoch. 

Oslavoval ako Bolt

Tebogo zaujal už minulý rok, keď posúval hranicu svetového rekordu na 100 m v kategórii do 20 rokov. Na juniorských MS v kolumbijskom Cali stlačil vlastný rekord na 9,91, pričom posledných dvadsať metrov už oslavoval suverénne víťazstvo.

Mnohým fanúšikom pripomenul Usaina Bolta a jeho zlatý šprint na OH 2008 v Pekingu. 

Tebogo ani netajil, že gestom napodobňoval svoj idol. "Ak v tom niekto videl neúctu k súperom, je mi to naozaj ľúto," vravel.

VIDEO: Letslie Tebogo na MS U20 v roku 2022

Vraví, že s Boltom by sa rád niekedy osobne stretol. O tom, že by niekedy atakoval jeho svetové rekordy (9,58 na 100 m a 19,19 na dvojnásobnej trati), zatiaľ vôbec neuvažuje.

"Jeho časy sú veľmi rýchle. Na to, aby sa k nim človek priblížil, musí byť mentálne silný, v top forme a všetko musí v tej chvíli do seba zapadnúť," zamyslel sa.

Atletikou živil rodinu

Od detstva sa venoval okrem atletiky aj futbalu. "Vždy, keď sme hrali zápas, sedel som na lavičke. To ma frustrovalo. Preto som sa rozhodol, že budem iba šprintér. Zistil som, že som rýchly, získavam medaily a dokážem zabezpečiť jedlo pre moju rodinu," vysvetľoval pre portál Runblogrun.com Tebogo, ktorý vyrastal bez otca, s mamou Seratiwou a mladším bratom. 

Na školských majstrovstvách Botswany v roku 2016 vyhral 100m, 200m, aj štafetu na 4x100m a dostal pozvánku do mládežníckej reprezentácie. Okolo roku 2019 začal brať atletiku naozaj vážne, podľa vlastných slov zistil, že sa ňou môže živiť. 

V Budapešti ho čaká ešte obľúbená dvestovka. Pred necelým mesiacom, na mítingu Diamantovej ligy v Londýne, zabehol africký rekord 19,50, čím vymazal z tabuliek legendárneho Francky Fredericksa z Namíbie.

Ten finišoval na OH 1996 v Atlante časom 19,68 druhý za famóznym Michaelom Johnsonom (19,32). 

Rýchlejšie než Tebogo bežal tohto roku na 200 m len aktuálny víťaz stovky z Budapešti Noah Lyles, ktorý v Londýne Teboga tesne zdolal časom 19,47.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Afrika čakala 40 rokov. Jej prvý medailista behá, lebo vo futbale vysedával na lavičke