Veľmi chcela, ale nešlo to. Kapustovej stvrdli nohy a sen o zlate sa rozplynul

Ema Kapustová so striebrom v stíhačke na MS v letnom biatlone 2023.
Ema Kapustová so striebrom v stíhačke na MS v letnom biatlone 2023. (Autor: Igor Stančík)
Matej Hank|27. aug 2023 o 11:00 (aktualizované 27. aug 2023 o 11:45)

Slovenka získala v Osrblí druhú striebornú medailu.

MS v letnom biatlone 2023 - Osrblie

Stíhacie preteky na 7,5 km - juniorky:

1.

Lora Hristová

Bulharsko

24:28,3 min

(5)

2.

Ema Kapustová

Slovensko

+ 2,0 s 

(1)

3.

Olena Horodnaová

Ukrajina

+ 56,5 s

(4)

16.

Tamara Molentová

Slovensko

+ 4:24,8 m

(8)

17.

Michaela Straková

Slovensko

+ 4:34,5 m

(3)

18.

Veronika Michalechová

Slovensko

+ 4:55,5 m

(4)

23.

Alžbeta Garguláková

Slovensko

+ 5:44,8 m

(5)

OSRBLIE. Slovenská juniorská reprezentantka Ema Kapustová získala striebornú medailu v stíhacích pretekoch na MS v letnom biatlone.

V Osrblí štartovala z druhého miesta, ktoré si vybojovala v sobotňajšom šprinte, pričom na vedúcu Bulharku Loru Hristovú strácala 26 sekúnd.

V "stíhačke" však Slovenka oveľa lepšie strieľala, rýchlo sa dotiahla na spomenutú rivalku a na záverečnú streľbu prišli spoločne.

Súboj nervov lepšie zvládla Kapustová, ktorá vybielila všetkých päť terčov. Bulharka dvakrát chybovala a zdalo sa, že je o víťazke rozhodnuté.

Hristová však v záverečnom 1,5 kilometra dlhom okruhu predviedla skvelý bežecký výkon a nielenže zmazala 18-sekundové manko, ale napokon v záverečnom finiši predstihla Kapustovú o dve sekundy.

Kapustová: Človek chce, ale nejde to

Tú v cieli premohli emócie a druhé miesto oplakala. Po pretekoch vo vyjadrení však svoju súperku vychválila. "Mala fakt dobrú bežeckú formu," uviedla Kapustová. Hristová získala všetky juniorské individuálne medaily na týchto MS.

Ema Kapustová so striebornou medialou (vľavo).
Ema Kapustová so striebornou medialou (vľavo). (Autor: Igor Stančík)

V poslednom kole, keď jej naložila 20 sekúnd, mala Kapustová toho naozaj dosť. "Mala som tú motiváciu a vidiny prvého miesta, že to je blízko. Mala som už naložené. Človek chce, ale nejde to," okomentovala.

Ako sama povedala, v poslednom kole jej stvrdli nohy a Hristová mala výhodnejšiu pozíciu do cieľa zo zákruty. "Keby to bolo opačne, bolo by to ešte tesnejšie," spomenula.

Držala ju streľba

Emu Kapustová držala v stíhačke streľba, urobila len jednu chybu na druhej položke v ľahu. Hristová urobila chýb až päť, no na trón ju vytiahol rýchly beh.

V poslednej stojke urobila Bulharka dve chyby, čo si všimla aj Kapustová. "Síce sa to nemá robiť, ale všimla som si, že netrafila. Išla som buď-alebo a snažila som sa to tam napáliť čo najrýchlejšie. Bola z toho nula, čo ma potešilo," konkretizovala.

Sama priznala, že bežecky vôbec nestačila na súperku. "Je lepšia a dúfam, že sa čoskoro stretneme na pretekoch a budem jej to môcť vrátiť," dala si výzvu.

Kapustová je najúspešnejšou Slovenkou na týchto MS, keď si odniesla z domáceho šampionátu dve medaily. "Myslím, že ako letná príprava na zimu to je super.

Zatiaľ to ide dobrým smerom. Ešte máme na čom pracovať. Zima je síce za dverami, ale ešte máme dosť času," predstavila svoje plány.

Ema Kapustová počas MS v letnom biatlone v Osrblí 2023.
Ema Kapustová počas MS v letnom biatlone v Osrblí 2023. (Autor: Igor Stančík)

Nebáť sa strieľať

Tieto MS jej do zimy ukázali, že sa nemá báť strieľať v tempe a rýchlo. "Ukázalo to, že bežecká forma ide dobrým smerom. Je tam trochu zlepšenia v tej dynamike, aj keď to ešte nie je ono," prezradila.

Kapustová má 20 rokov a ešte rok môže pôsobiť v juniorských kategóriách. Ambície na svetový pohár nemá. "Pre mňa sú prioritou juniorské majstrovstvá sveta a Európy. Určite by som sa šla pozrieť aj na juniorský IBU Cup.

Budem štartovať aj na seniorskom IBU Cupe. Zatiaľ svetový pohár pre mňa nie je prioritou. Koncentrujem sa na najbližšie šampionáty," doplnila.

Ema Kapustová s reprezentačnými kolegyňami.
Ema Kapustová s reprezentačnými kolegyňami. (Autor: Igor Stančík)

Slovenka sama vidí, že výkonnostne ide hore. "Ide to dobrým smerom. Určite sa cítim lepšie aj na lyžiach aj fyzicky, ako tomu bolo po minulé roky.

Stále je na čom pracovať a svet je o krok pred nami. Musím na sebe makať a bude to potom lepšie," uzavrela dvojnásobná juniorská vicemajsterka sveta.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Veľmi chcela, ale nešlo to. Kapustovej stvrdli nohy a sen o zlate sa rozplynul