Legendárny Zidane: Henry nie je podvodník

Časy slávy francúzskej reprezentácie, ktoré svojho času výrazne podporovali tak Henry (vľavo), ako aj Zidane (č. 10).
Časy slávy francúzskej reprezentácie, ktoré svojho času výrazne podporovali tak Henry (vľavo), ako aj Zidane (č. 10). (Autor: ap)
Sportnet|22. nov 2009 o 12:55

Bývalý francúzsky futbalový reprezentant Zinedine Zidane obhajuje svojho nedávneho kolegu z reprezentácie Thierryho Henryho.

PARÍŽ.

Strelec dvoch gólov vo finále majstrovstiev sveta v roku 1998 sa vyjadril, že útočník Barcelony urobil na ihrisku veľkú chybu, ale nie je podvodník.

"Jeho ruka je len zápasovým faktom, som na jeho strane. Určite nie je podvodníkom, ako ho mnohí nazývajú," vyjadril sa pre Canal Plus bývalý fenomenálny futbalista.

"Každopádne si však rukou pomohol, celkom isto neurobil dobré rozhodnutie, ale každý robí chyby. Mne sa tiež stávali," nepriamo pripomína moment z úplného konca svojej kariéry, kedy vo finále MS 2006 udrel hlavou do hrude talianskeho obrancu Marca Materazziho, za čo bol následne vylúčený.

"Chcel len dostať loptu do brány. V takom momente je ťažké sa cez takéto niečo preniesť," dodáva.

Francúzsko - Írsko - góly

Henry v 103. minúte odvetného barážového zápasu medzi Francúzskom a Írskom zahral rukou a z jeho prihrávky profitoval na postupový gól obranca William Gallas.

Íri sa následne snažili dosiahnuť opakovanie zápasu. FIFA však ich žiadosť nakoniec zamietla.

Henryho ruka rozdelila krajinu galského kohúta,ani vláda nie je jednotná

Krajinu galského kohúta rozdelila jediná ruka. Gól, ktorý padol po "ručnom" spracovaní lopty Thierrym Henrym v baráži futbalových MS 2010 proti Írsku (1:1), rozprúdil vo Francúzsku vlnu horúcich diskusií.

Zatiaľ čo legendárny útočník Eric Cantona sa za gól hanbí a komentátori nazvali Henryho "hororovou postavou", Patrice Evra vidí vo svojom kolegovi z reprezentácie hrdinu a dokonca pre neho žiada postaviť sochu.

"Na ihriskách sa stále dejú neprávosti. Pokiaľ by Henry ruku priznal a gól by sa anuloval, atakovali by ho tí istí ľudia a nazývali by ho zradcom. Všade by znelo: Titi, zradil si nás!" tvrdí hráč Manchestru United Evra.

"Božia ruka číslo 2" dokonca vniesla nepokoj do radov parížskej vlády. "Nechcem z toho robiť štátnu aféru," povedal prezident Nicolas Sarkozy a premiér Francois Fillon nešťastným Írom odkázal:

"Politika sa nesmie miešať do futbalu." Iný názor na celú vec má ministerka hospodárstva Christine Lagardeová. Podľa jej slov je smutné, že Francúzi sa na šampionát do Juhoafrickej republiky kvalifikovali podvodom.

Na stranu Henryho sa postavilo množstvo osobností francúzskeho futbalu. "Nie je podvodník," reagoval Zinedine Zidane. Menej pochopenia pre jeho počin však mali fanúšikovia španielskeho Athletic Bilbao, ktorý v sobotu hostil FC Barcelonu.

Tí útočníka bez milosti vypískali. "Nie je na to pyšný, ale neurobil to úmyselne," hneval sa tréner Kataláncov Pep Guardiola.

Íri podľa sobotňajšieho vyjadrenia prezidenta zväzu Johna Delaneyho vzdali šancu na opakovaný zápas. Na Zelenom ostrove sa však mnohým stále červená pred očami od hnevu.

"Nemôžem uveriť, že by sa lopty dotkol neúmyselne. Ukradol mi môj detský sen," povedal za mnohých obranca Sean St. Ledger.

Informovala agentúra dpa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Legendárny Zidane: Henry nie je podvodník