Chcete štartovať vo Svetovom pohári? Zaplaťte 20-tisíc. Vlhovej súperky majú finančné problémy

Kanadská lyžiarka Laurence St. Germainová pózuje so zlatou medailou, ktorú získala v slalome na MS.
Kanadská lyžiarka Laurence St. Germainová pózuje so zlatou medailou, ktorú získala v slalome na MS. (Autor: Tlačová agentúra SR/AP)
Nikola Baďová|18. okt 2023 o 11:04

Chýbajú im sponzori.

BRATISLAVA. „Naozaj som to nečakala,“ neveriacky krútila hlavou Laurance St. Germainová, keď vyhrala titul majsterky sveta v slalome na nedávnom šampionáte vo Francúzsku. 

Kanaďanka vypálila všetkým súperkám rybník. Za jej chrbtom skončila Mikalea Shiffrinová či Petra Vlhová

Senzačné víťazstvo v slalomových pretekoch v Méribeli jej však nedalo tak finančnú vzpruhu, akú by predpokladala. 

Kanadská lyžiarska asociácia nemá dotácie naviac a preto musí každý športovec zaplatiť každú zimu 20 000 dolárov, čo je v prepočte asi 14 000 eur, aby ho zaradili do reprezentácie pre Svetový pohár. 

Alpské lyžovanie nemá v Kanade veľkú podporu, ako napríklad v Rakúsku alebo Švajčiarsku.

St. Germainová pre Radio Canada povedala, že finančné prostriedky nemá. „Stále hľadám sponzorov a ešte som nevyčerpala všetky možnosti partnerstva. Na mojej helme a kombinéze mám stále miesto,“ uviedla dvadsaťdeväťročná lyžiarka. 

Vo finančných problémoch sú aj ostatné kanadské reprezentantky. Valerie Grenierová vyhrala vlani prvé preteky Svetového pohára. Tešila sa v obrovskom slalome v Kranjskej Gore. „Myslím, že som na 5000 dolároch,“ povedala. 

Obe Kanaďanky zorganizovali v Quebecu finančnú zbierku na podporu ich ďalšej kariéry. 

„Dúfame, že niektorí ľudia prispejú, aby sme mohli pokračovať v sezóne,“ dodala St. Germainová. Na dary vyzývali aj na sociálnych sieťach. 

Dvojica lyžiarok by mala byť hlavným lákadlom pre zastávku Svetového pohára v quebeckom stredisku Mont Tremblant. St. Germainová na svahoch prakticky vyrastala. 

Sezóna sa začína už o desať dní v rakúskom stredisku Sölden. V pretekoch obrovského slalomu by sa mali predstaviť obe kanadské reprezentantky. Ak vyzbierajú dostatok peňazí. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Chcete štartovať vo Svetovom pohári? Zaplaťte 20-tisíc. Vlhovej súperky majú finančné problémy