Larionov do Siene slávy NHL

Igor Larionov v drese New Jersey Devils.
Igor Larionov v drese New Jersey Devils. (Autor: ap)
SITA|18. jún 2008 o 11:24

Rus Igor Larionov a stane členom Siene slávy kanadsko-americkej NHL. Spoločne s ním sa miesto ujde aj na hviezdu Edmontonu Oilers Glenna Andersona, rozhodcu Raya Scapinella a funkcionára Eda Chynowetha.

TORONTO 18. júna (SITA, AP) - Ruský hokejista Igor Larionov, ktorý bol jedným z prvých hráčov z bývalého Sovietskeho zväzu hrajúcich v zámorskej NHL, sa stane členom Siene slávy severoamerickej profiligy.

Spoločne s ním do nej uvedú na slávnosti 10. novembra aj bývalú hviezdu Edmonton Oilers Glenna Andersona, rozhodcu Raya Scapinella a funkcionára Eda Chynowetha. Štyridsaťsedemročný Larionov získal počas svojej bohatej hokejovej kariéry dva olympijské triumfy a štyrikrát sa s reprezentáciou Sovietskeho zväzu stal majstrom sveta.

Larionov bol súčasťou najlepšieho útoku histórie

Spolu s Vladimirom Krutovom a Sergejom Larionovom vytvorili slávny útok, ktorý mnohí považujú za najlepší v histórii medzinárodného hokeja. Pri svojom odchode do zámoria v roku 1989 bol jedným z prvých Rusov hrajúcich za morom. V NHL začal vo Vancouveri, neskôr hral aj v San Jose, Detroite, na Floride a v New Jersey.

S Detroit Red Wings sa trikrát tešil zo zisku Stanleyho pohára a v 921 zápasoch v NHL nazbieral 644 bodov. Tento rok ho uviedli aj do Siene slávy IIHF.

"Je to pekná správa a samozrejme aj pocta pre mňa. Aj v NHL som mal možnosť, najmä počas pôsobenia v Detroite, hrať štýlom, ktorý som sa naučil v Rusku. Osem sezón v drese Red Wings bolo nezabudnuteľných," povedal Larionov, ktorý je spolu s ďalším laureátom Siene slávy Andersonom v Rusku.

Doma sa zúčastnil na oslave päťdesiatky Viačeslava Fetisova a v Bielorusku hral na pozvanie prezidenta Alexandra Lukašenka v otváracom zápase jednej z nových arén.

Do Siene slávy aj 5-násobný víťaz Stanleyho pohára

Anderson hral v NHL v rokoch 1980 až 1996, s Edmontonom sa stal päťkrát víťazom Stanleyho pohára, ďalší triumf pridal s New York Rangers. Kariéru zakončil pôsobením vo Švajčiarsku a Taliansku. "Je skvelé, že vo dvorane doplním svojich spoluhráčov z éry Oilers," poznamenal Anderson.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Larionov do Siene slávy NHL