Vlhovej rivalka? Televíziu sledovala dolu hlavou a špehoval ju neznámy muž

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|1. feb 2021 o 12:08

Gutová-Behramiová má voľnú myseľ.

BRATISLAVA. Don't worry, be happy. Neobávaj sa, buď šťastná. To je jej životné krédo. Má prezývku slniečko, keďže sa rada usmieva. A v poslednej dobe je jej úsmev čoraz väčší.

Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová sa vrátila medzi absolútnu lyžiarsku elitu.

K jej záľubám patrí čítanie kníh i varenie. Hoci väčšinu času počas roka funguje na lyžiach, miluje teplé počasie, pláž a more.

„Najväčší relax je, keď môžem oddychovať,“ priznala 29-ročná pretekárka na svojom oficiálnom webe.

Je fanúšička švajčiarskeho hokejového klubu HC Ambri-Piotta. A už dva a pol roka je manželkou švajčiarskeho futbalistu Valona Behramiho.

V aktuálnej sezóne je zrejme najväčšou súperkou Petry Vlhovej v boji o veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Aký je jej príbeh?

Lyžovala lepšie ako chodila

Narodila sa 27. apríla 1991 vo švajčiarskom Lugane. Lyže si prvýkrát nasadila na nohy, keď mala rok a pol. Bolo to v lete počas návštevy jej tety.

„Prechádzala som sa s nimi po záhrade,“ prezradila Gutová-Behramiová.

Nemala ešte ani tri roky, keď sa nebála pustiť zo zasneženého kopca. „Zrejme som lyžovala lepšie ako chodila,“ dodala.

So svojím o štyri roky mladším bratom Ianom vyrastala v Comane, na juhu Švajčiarska. A od malička mali dobrodružný život.

S rodičmi cestovali po celej Európe.

Aj preto už ako dieťa hovorila plynulo po taliansky i francúzsky. Neskôr študovala nemčinu, angličtinu i španielčinu.

Lyžiarsky talent ukázala hneď na prvých pretekoch v Monte Tamaro, ktoré vyhrala. To, že má rýchlosť v krvi bolo zrejmé už v jej mladom veku.

Na juniorských majstrovstvách sveta získala dva roky po sebe striebornú medailu v zjazde. V šestnástich absolvovala prvé preteky vo Svetovom pohári – v obrovskom slalome v Lienzi.

A o rok neskôr sa tešila z prvého víťazstva v super-G v St. Moritzi, čím sa stala historicky najmladšou víťazkou v tejto disciplíne vo Svetovom pohári.

Televíziu sledovala dolu hlavou

Ešte v sedemnástich dosiahla ďalší významný míľnik. Na majstrovstvách sveta vo Val d’Isere 2009 získala strieborné medaily v zjazde a kombinácii.

Pomohla jej k tomu aj netradičná domáca príprava. Televíziu totiž pozerala dolu hlavou, čím trénovala udržanie rovnováhy.

Vymysleli to jej rodičia Pauli a Gabriela, ktorí boli športovými inštruktormi.

„Lara si tak vypestovala výborný zmysel pre koordináciu. Navyše, do všetkého sa vrhá po hlave, musím ju často brzdiť“ priznal pre agentúru Reuters jej vtedajší tréner Patrick Flaction.

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: SITA/AP)

Talentovaná Švajčiarka sa postupne musela vyrovnať s nepríjemnými pádmi i zraneniami. Pre ťažkosti s bedrovým kĺbom prišla o olympiádu vo Vancouvri 2010.

„Keď som v sedemnástich získala na šampionáte dve medaily, prišlo mi všetko také jednoduché. Po zraneniach som zistila, čo znamená dostať sa späť,“ vravela Švajčiarka.

Svoje najlepšie obdobie zažila v sezóne 2015/2016, keď získala veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Patrila medzi lyžiarske celebrity

Aj ďalšiu sezónu začala famózne, keď vyhrala úvodný obrovský slalom v Söldene. Pred druhou Američankou Mikaelu Shiffrinovou mala takmer jeden a pol sekundový náskok.

„Nepremýšľaj, len choď,“ radil jej pred pretekmi rakúsky lyžiar Marcel Hirscher.

„Ránom som vstala a vravím si: Je tu krásny deň, kvalitná zjazdovka, tak budem len lyžovať,“ priznala Gutová-Behramiová po víťazstve.

Medzi lyžiarkami patrila medzi najväčšie celebrity. Natáčala reklamy a dokonca si zahrala aj vo filme. Tlačové konferencie zvládala v štyroch jazykoch.

Všetko si užívala.

Športovci sú len ľudia, ale často sú objektmi rôznych indivíduí. Pamätám si na ceremoniály, kde nás obťažovali opilci. Boli sme trofeje do ich albumu.


Lara Gutová-Behramiová

„Keď som prišla do Svetového pohára, myslela som si, že je to len o lyžovaní a bodoch. Teraz viem, že je to komplexná práca,“ dodala.

Vydarené obdobie mala zavŕšiť na domácich majstrovstvách sveta v St. Moritzi 2017. Zo svetových šampionátov dovtedy získala štyri medaily, ale ani jednu zlatú.

Cieľ bol teda jasný.

V super-G získala opäť len bronz. A na najvyšší stupienok sa chcela dostať v kombinácii. Prišlo však čosi nečakané.

Medzi prvým a druhým kolom si skúšala slalomový tréning, keď si nešťastne roztrhla predný krížny väz i meniskus v ľavom kolene.

Prenasledoval ju neznámy muž

Z nepríjemného zranenia sa dlho zotavovala. A zdalo sa, že sa už nevráti na svoju pôvodnú úroveň. „Odpisovali ma odborníci i fanúšikovia,“ priznala Švajčiarka.

Prežívala náročné obdobie, v ktorom sa musela vyrovnať aj s mužom, ktorý ju prenasledoval takmer na každom kroku.

Dokonca aj na pretekoch.

„Snažili sme sa mu vysvetliť, že jeho správanie je nevhodné. Hovorili s ním viacerí ľudia, ale nič nepomáhalo,“ priznala Gutová-Behramiová pre Schweiz am Wochenende.

Prenasledovanie a špehovanie skončilo až v momente, keď sa v lete 2018 vydala za švajčiarskeho futbalistu Valona Behramiho.

„Športovci sú len ľudia, ale často sú objektmi rôznych indivíduí. Pamätám si na ceremoniály, kde nás obťažovali opilci. Boli sme trofeje do ich albumu,“ dodala.

Postupne naberala späť stratenú pohodu. A už v minulej sezóne ukázala výrazný výkonnostný progres, ktorý podčiarkla dvoma víťazstvami v zjazde v Crans Montane.

„Bola to len otázka času, kedy sa vráti na vrchol. Má môj obdiv,“ naznačila pre švajčiarsky denník Blick jej lyžiarska krajanka a kamarátka Corinne Suterová.

Je sebavedomá a lyže už nebrzdí

V minulosti bývala Gutová-Behramiová rada v žiari reflektorov a bola aktívna na sociálnych sieťach. Posledné dva-tri roky sa viac uzavrela do svojej bubliny.

„Začala opäť využívať svoj potenciál. Myslím si, že raz môže opäť ovládnuť celkové hodnotenie Svetového pohára,“ načrtol pre Blick jej bývalý tréner Karl Frehsner.

Odborník Didier Plaschy však tlmil prehnané očakávania. Viaceré nedostatky videl najmä v obrovskom slalome.

„Mladšie pretekárky ako Petra Vlhová, Alice Robinsonová, ale aj Talianky sú dravšie,“ upozornil Plaschy.

Kým v rýchlostných disciplínach už vlani patrila medzi elitu, v boji o veľký glóbus by musela zlepšiť aj iné disciplíny. A Švajčiarka to urobila.

V aktuálnej sezóne skončila v obrovskom slalome vždy v elitnej desiatke. Naposledy v Kronplatzi bola dokonca druhá.

„Trvalo mi dlho, kým v obrovskom slalome začalo všetko fungovať. Keď mám sebavedomie, vtedy lyže nechám ísť. Nebrzdím ich. To je obrovský rozdiel v porovnaní s predošlými rokmi,“ vravela Gutová-Behramiová pre televíziu ORF.

Našla rovnováhu – ako športovec i človek

Pred pretekmi v Crans Montane si dokonca švajčiarska lyžiarka dovolila skritizovať domácich organizátorov za pripravenosť zjazdovky.

Bola však len úprimná.

„Lara je uvoľnená a lyžuje s radosťou. Opäť sa odváži povedať to, čo si myslí. To je jej spôsob, pričom dôsledky dokáže výborne zvládnuť,“ vraví Frehsner.

V aktuálnej sezóne je 29-ročná Švajčiarka fenomenálna najmä v super-G. Z piatich vyhrala štyri. Naposledy v pondelok v nemeckom Garmisch-Partenkirchene.

A dostala sa na druhé miesto v hodnotení Svetového pohára. Na líderku Petru Vlhovú stráca po pondelku už len 42 bodov.

„Lara je veľmi nebezpečná a Vlhová je veľmi unavená. Viem si predstaviť, že v pondelok dôjde k zmene vo vedení,“ priznala Talianka Sofia Goggiová.

Nestalo sa. Vlhová predviedla fenomenálny výkon a skončila tesne druhá.

„Na veľký glóbus nemyslím. V jednej chvíli môžete byť na čele rebríčka a v ďalšej už na nemocničnom lôžku,“ konštatuje Gutová-Behramiová.

Užíva si, že po náročnom zranení kolena môže opäť lyžovať. Cíti však aj zadosťučinenie, že po tvrdej práci je definitívne späť na vrchole.

„Nikto mi vtedy neveril. Aj keď prišli zlé výsledky, naďalej som tvrdo pracovala. Týždeň po týždni, mesiac po mesiaci, rok po roku. To bolo rozhodujúce. Dnes mám voľnú myseľ, našla som rovnováhu – ako športovec, ale aj ako človek,“ dodala.


Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej rivalka? Televíziu sledovala dolu hlavou a špehoval ju neznámy muž