Lacko vyhral a za odmenu si zahrá s Nadalom

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. jan 2010 o 06:59

Lukáš Lacko postúpil na Australian Open do druhého kola, Dominika Cibulková po dráme prehrala.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 17.14

MELBOURNE. Kuriózny, pamätihodný, divoký a nešťastný zápas slovenskej tenisovej jednotky Dominiky Cibulkovej sa skončil kŕčom a dlhým plačom.

Bratislavčanka vypadla v 1. kole Australian Open s Kingovou po vyše troch hodinách boja 3:6, 7:6, 5:7.

Cibulková si stretnutie zle rozohrala už v pondelok, keď stratila 1. set a prerušilo sa za stavu 3:6, 2:1 a 15:30. Američanka ázijského pôvodu pripomínala hrou Changa, ktorý tiež všetko vybehal, vrátil a nedal jednu loptu zadarmo. Včera najprv Dominika nevyužila lopty na 4:2 v 2. sete a prehrávala 3:5, za stavu 4:5 odvrátila súperkin mečbal a vyrovnala tajbrejkom.

V 3. sete hnaná futbalovým povzbudzovaním krajanov útočila, zvyšovala skóre a za stavu 5:1 a 40:15 mala prvé dva mečbaly. Nepremenila ich a potom ani ďalšie dva pri 5:3 a 40:15. Za stavu 5:6 viedla 30:0, ale pri 30:30 dostala kŕč, zavolala lekára, no nepomohlo - aj ďalšie dve lopty patrili Kingovej.

Po prehre prišli slzy

Dominike Cibulkovej sa aj hodinu po zápase kotúľali slzy po tvári: ,,Všetko sa otočilo proti mne na tom konci. Bola som pred turnajom hádam až príliš premotivovaná. Začala som zle už v pondelok a za stavu 3:6 a 3:5 to vyzeralo všelijako. No nevzdávala som sa, bojovala, ušla aj z mečbalu, a keď som vyhrala tajbrejk, už som sa cítila fajn, myslela som si, že to pôjde v môj prospech. Viedla som 5:1, 40:15, hrala dobre, a neviem si vysvetliť ten záver. Zápas bol už takmer vyhratý, neviem, čo mám povedať, je mi do plaču."

Viac ako štyri mečbaly Cibulková naposledy nevyužila v Montreale - sedem proti Klejbanovovej, ale tam ju limitovalo zlomené rebro.

„Ťažko sa mi hodnotí teraz so slzami v očiach, trochu to skresľuje pohľad, najradšej by som to vrátila naspäť, a to sa už nedá. Kingová mierne zmenila hru od nášho posledného zápasu v Bangkoku 2007, tam to narážala, teraz to viac liftuje. V závere jej tam všetko padalo. Určite som mala iné vyhliadky na Australian Open, a preto som veľmi smutná. Musím dvihnúť hlavu, jedna prehra život nekončí, makala som tri mesiace a tešila sa na sezónu, a tak verím, že výsledky prídu," pokračovala slovenská jednotka.

Na konci zápasu ju chytali kŕče, ktoré prišli nielen z únavy, ale aj z nalomenej psychiky. Keď začala Kingová znižovať náskok tretieho setu, naša tenistka odrazu nevedela, čo má hrať.

Mladá Slovenka nezabudla pochváliť aj slovenských fanúšikov. „Boli zlatí, hnali ma, tešili sa z každého môjho vyhraného fiftínu a o to viac ma mrzí, že si nemohli zakričať aj po poslednej lopte.Mám tu ešte hrať štvorhru s Miškou Krajíčkovou a po zápase som jej hovorila, že najradšej by som odletela domov hneď."

Lackovo prvé grandslamové víťazstvo

Slovenský tenista roka a jediný náš hráč prvej stovky Lukáš Lacko sa dočkal. Včera získal na 98. majstrovstvách Austrálie prvé grandslamové víťazstvo v živote. Jasne vyradil Argentínčana L. Mayera 6:4, 6:4, 6:0 a v stredu sa stretne s obhajcom titulu a svetovou dvojkou Nadalom v Aréne Road Lavera (RLA).

Lacko si s prehľadom udržiaval podanie, ani raz nepustil Juhoameričana k brejkbalu, a ten na začiatku 3. setu stratil nervy, odpaľoval lopty, za čo dostal napomenutie od rozhodcu a napokon aj kanára.

„Dobre som sa pripravil, som tu už týždeň, odohral som veľa prípravných setov. Sedia mi rýchlejšie povrchy, mám rád Austráliu a hrám vždy na začiatku sezón dobre. Pred pár rokmi ma dosť vyčerpávali kvalifikácie a horúčavy," povedal náš davsicupový reprezentant.

Na nasledujúci zápas s Nadalom sa teší. Berie ho ako veľkú skúšku. Za výhodu považuje, že populárny Rafa jeho hru nepozná. Španiela vyzve v legendárnej Aréne Roda Lavera. Podľa vlastných slov strach nemá. „Špičkoví hráči ešte nepodávajú v prvých kolách najlepšie výkony, videli sme to aj u Federera, postupne sa rozohrávajú, a ich forma vrcholí v závere turnaja. Ja nemám čo stratiť, naopak, veľa sa môžem naučiť. Uvidíme, ako ma bude trápiť jeho skvelý pohyb, čo narobia jeho vysoké liftované lopty a ako sa on prispôsobí na môj štýl, ktorý nepozná."

Rekordy, investície, Davydenkova šnúra a rozlúčka Z. Kučovej

Druhý deň 98. tenisových majstrovstiev Austrálie prepisoval dva rekordy, nepriniesol senzácie a potvrdil, že turnaj ostane v Melbourne do roku 2036. Zo Slovákov prešiel do 2. kola len Lukáš Lacko, po Rybárikovej vypadla Cibulková a v premiére i Z. Kučová.

Zuzana, staršia zo sestier (138. v rebríčku), mala sprvu obrovský rešpekt pred Dulkovou (36.) a tých sto miest sa prejavilo ihneď na tabuli - 0:6, 2:4. Znovu však platilo to tenisové pravidlo: každý zápas sa dá otočiť.

Druhý set vyhrala naša 7:5 a v treťom znovu zvrátila z 2:5 na 5:5 a 40:0. Potom stuhla a už neuhrala ani gem. Pripomenulo to osud Rybárikovej, ktorá sa bála, že vyradí Safinovú.

kucova_zuzana.jpg

,,Od začiatku som hrala biedne, tvrdá, vyplašená z Dulkovej, nohy mi nešli, nedokázala som poriadne švihnúť do lopty, a hoci som si nahovárala, že mi nepripadala ako 36. hráčka sveta, kŕčovitosti som sa nezbavila do konca," povedala nám Z. Kučová.

,,Všetko som si pobabrala sama. Keby som hrala tak ako v kvalifikácii, tak prvý raz vyhrám, veď už som dosť stará na to, aby som sa neznervózňovala. A predsa. Nepomáhalo nič. Krajania sa ma snažili uvoľniť pokrikom Hurikán Zuza, ale asi som nebola dosť silným hurikánom, aby som tú Argentínčanku poslala domov. Keby som takto hrala s Bratčikovovou v kvalifikácii, tak neprejdem ani 2. kolo. Chýbajú mi takéto grandslamové zápasy, bola som blizúčko zápasu s bývalou jednotkou Ivanovičovou a mohla mať o sto bodov v rebríčku viac a možno byť už aj v stovke."

Záhlavová-Strýcová vyhrala maratón

Češka Záhlavová-Strýcová zdolala včera v 1. kole Rusku Kulikovovú po pondelkovom prerušení dovedna za 4 hodiny a 19 minút, čo je absolútne najdlhší zápas majstrovstiev Austrálie vôbec a druhý najdlhší v tenise v histórii.

Iba roku 1984 v Richmonde hrali 1. kolo Nelsonová-Dunbarová s Hepnerovou 6:4, 7:6 dlhšie, a to 6:31 h, lebo pinkali donekonečna, a len tajbrejk trval 1:47 a jedna výmena v ňom 29 minút, keď lopta preletela sieť 643-krát!

Rus Južný vyradil Gasqueta z 0:2 na sety po 293 minútach a jeho krajan Davydenko natiahol víťaznú šnúru na 9 zápasov

,,Čo zmenil môj triumf na Masters v Londýne? Nič. Iba som vyhral milión dolárov a môžem investovať. Užili sme si dva týždne so ženou na Maldivách, kde som sa potápal do hĺbky 18 metrov. Nehrám tenis pre milióny, lebo len v Austrálii mi strhnú takmer 50 percent na daniach. Hrám pre tituly. Ten grandslamový mi chýba, ale je blízko. Som rád, že sa o mne nepíše a nie som taká hviezda ako Nadal a Federer," povedala svetová päťka.

davydenko.jpg

Davydenko taktiež pripomenul, že celebritou nie je ani doma v Rusku. Svoj slová zakončil prirovnaním, ktoré mu dal Argentínčan Juan Martin Del Potro. „Juan Martin ma teraz volá PlayStation3, lebo hrám rýchlo ako počítač na vyššom stupni. Boja sa, že budem čoskoro PlayStation4."

Australian Open v Melbourne do roku 2036

Ďalší rekord padol v návštevnosti - v utorok prešlo bránami 45 594 divákov, čo je najvyšší počet prvého utorka na denné predstavenia. Organizátori oznámili aj rozhodnutie štátnej vlády, že Melbourne si ponechá Australian Open minimálne do roku 2036.

Premiér Viktórie John Brumby prisľúbil investície vo výške 363 miliónov dolárov na rozšírenie areálu.

Pribudne 13 nových dvorcov, vybudujú pohyblivú strechu nad Arénou Margaret Courtovej a zvýšia jej kapacitu zo 6000 na 7500, čím bude Melbourne jediným grandslamovým mestom sveta s tromi zastrešenými arénami. Projekt by mal byť dokončený do 10-15 rokov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lacko vyhral a za odmenu si zahrá s Nadalom