Lacko prehral v Záhrebe až vo finále s Južným

Lukáš Lacko.
Lukáš Lacko. (Autor: SITA/AP)
TASR|5. feb 2012 o 17:30

Lukáš Lacko si zo Záhrebu odnáša prémiu 35.920 eur a 150 bodov do svetového rebríčka ATP Entry.

ZÁHREB. Slovenský tenista Lukáš Lacko neuspel vo finále dvojhry na turnaji ATP v chorvátskom Záhrebe (dotácia 398.250 eur). Zverenec trénera Mateja Liptáka podľahol po štvrtý raz v kariére Rusovi Michailovi Južnému za 69 minút hladko v dvoch setoch 2:6 a 3:6.

Napriek prehre s nasadenou trojkou dosiahol Lacko v chorvátskej metropole životný úspech, jeho doterajším maximom na okruhu ATP bolo štvrťfinále.

Prvé slovenské finále od roku 2006

Lacko sa stal v Záhrebe prvým slovenským singlovým finalistom na turnaji hlavného profesionálneho okruhu od novembra 2006, keď hral Dominik Hrbatý o titul na podujatí Masters v parížskej hale Bercy.

Vlaňajší víťaz challengeru Slovak Open v bratislavskom NTC v Chorvátsku nadviazal na kvalitné výkony z Australian Open, kde postúpil z kvalifikácie do 3. kola hlavnej súťaže. Získal cenné skalpy Rusa Alexa Bogomolova jr. či Cyperčana Marcosa Baghdatisa. Lacko si zo Záhrebu odnáša prémiu 35.920 eur a 150 bodov do svetového rebríčka ATP Entry.

"Dnes ma súper nepríjemne zničil, takže Michailovi môžem len zagratulovať k výhre na turnaji. Bolo to moje prvé finále na profesionálnom okruhu a v novom roku sa mi celkom darí, takže celkové dojmy nie sú až také zlé. Ďakujem divákom a dúfam, že si turnaj užili," povedal slovenský tenista v pofinálovom príhovore publiku v záhrebskej aréne.

Tréner Matej Lipták pre fedcupové povinnosti nevidel v Záhrebe finále Lukáša Lacka. So svojím zverencom bol však v neustálom kontakte a telefonicky s ním preberal taktiku na jednotlivých súperov.

Lipták: Úspech ho nakopne

Hoci Lackov finálový duel s Rusom Michailom Južným sa začal až po tom, ako Daniela Hantuchová vybojovala v zápase s Francúzskom pre slovenské farby rozhodujúci tretí bod, Lipták "oželel" livestream a radil Magdaléne Rybárikovej s Janou Čepelovou v záverečnej štvorhre.

"Nedalo sa byť naraz na dvoch miestach. Celý týždeň som pripravoval dievčatá na dôležitý fedcupový zápas s Francúzskom a nevidel som žiaľ ani jediný Lukášov zápas v Záhrebe. Pred každým duelom sme sa však telefonicky pobavili o tom, čo by mohlo platiť na toho ktorého hráča. Som šťastný, že v Záhrebe nadviazal na dobrú formu z Australian Open, kde podával solídne výkony a dosiahol životný úspech. Urobil ďalší krok k tomu, aby splnil ciele, ktoré sme si vytýčili na začiatku sezóny," povedal Lipták.

Po úspechu v Záhrebe si Lacko výrazne polepší vo svetovom rebríčku. Jeho účasť na olympiáde v Londýne tak začína naberať reálnejšie kontúry.

"Lukáš je dobre naštartovaný a verím, že úspech zo Záhrebu ho ešte viac nakopne. Odkedy sme začali znovu spolupracovať, má skvelú zápasovú bilanciu. Dúfam, že sa nám bude spolu dariť aj naďalej. Nesmieme sa uspokojiť s tým, čo sme dosiahli. Lukáš sa tvrdou prácou dostal tam, kde je a musí v tom pokračovať. Dva hlavné ciele sú nezmenené - dostať sa vo svetovom rebríčku vyššie ako v roku 2010, keď bol 60. na svete a pokúsiť sa prebojovať na olympiádu v Londýne."

Michail Južnyj sa stal zároveň víťazom štvorhry, keď spolu s Marcosom Baghdatisom zvíťazili nad chorvátskou dvojicou Ivan Dodig, Mate Pavič 6:2, 6:2.

ico

Dvojhra - finále:

Michail Južnyj (3-Rus.) - Lukáš LACKO (SR) 6:2, 6:3

Lackovi nevyšiel úvod zápasu s Južným, keď vo štvrtom geme stratil podanie a Rus sa po potvrdení brejku ujal vedenia 4:1. Južnyj skvele servoval, obľúbeným jednoručným bekhendom po čiate tlačil Lacka do defenzívy a pripravoval si dobre pozície na zakončenie výmeny.

V ôsmej hre dvojnásobný semifinalista US Open opäť zobral Lackovi servis a prvý set získal jasne vo svoj prospech. Na začiatku druhého dejstva si Južnyj po rýchlom brejku vybudoval náskok 3:0 a dobre rozohratý zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenil bývalý ôsmy hráč sveta hneď prvý mečbal a získal celkovo ôsmy singlový titul na okruhu ATP.

Štvorhra - finále:

Marcos Baghdatis, Michail Južnyj (Cyp./Rus.) - Ivan Dodig, Mate Pavič (Chor.) 6:2, 6:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Lacko prehral v Záhrebe až vo finále s Južným