Kúpili ho za 750 eur. Teraz stojí 35 miliónov a prekonáva Ronalda

Ronaldov nástupca? Renato Sanches má všetky predpoklady ísť v šľapajách svojho staršieho krajana.
Ronaldov nástupca? Renato Sanches má všetky predpoklady ísť v šľapajách svojho staršieho krajana. (Autor: SITA/ AP)
Zoran Boškovič|20. jún 2016 o 23:43

Slávna Benfica ho musela pred rokmi prehovárať, pretože nechcel opustiť rodnú štvrť. Renato Sanches sa toto leto sťahuje do dvetisíc kilometrov vzdialeného Mníchova.

BRATISLAVA. Keď sa prišli pozrieť skauti Benficy Lisabon v roku 2006 do Águias de Musgueira na Renata Sanchesa, jeho talent spoznali za pätnásť minút.

Prehovárať k prestupu ho však museli niekoľko týždňov.

„Nechcel opustiť rodnú štvrť. Mal tu rodinu, priateľov a cítil sa tu dobre. Hovoril mi - nechcem tam ísť,“ spomína vtedajší šéf provinčného klubu António Quadros pre Guardian.

Dvetisíc kilometrov

V októbri minulého roku sa dostal do prvého tímu Benficy a hneď sa zaradil medzi kľúčových členov základnej zostavy. Sezónu zakončil s 34 odohranými zápasmi, nastúpil aj v Lige majstrov.

Rýchlosťou a účesom pripomína legendárneho Edgara Davidsa, silou a energiou ho prirovnávajú k Paulovi Pogbovi.

„Je rýchly a silný. Na ihrisku je všade. Je jednoznačne jedným z najväčších talentov v Európe,“ poznamenal teraz už bývalý tréner Bayernu Mníchov Pep Guardiola.

Práve Bayern súperil o mladého Portugalčana s Manchestrom United. Hráč si vybral Nemecko.

„Vybral som si Bayern, lebo chcem vyhrávať trofeje,“ vysvetľoval Sanches po podpise zmluvy.

Zaujímavosťou je, že Sanches si proti Bayernu zahral v apríli v rámci štvrťfinále Ligy majstrov.
Zaujímavosťou je, že Sanches si proti Bayernu zahral v apríli v rámci štvrťfinále Ligy majstrov. (Autor: TASR/ AP)

V roku 2006 ho Benfica kúpila za 750 eur a k tomu poslala do klubu Águias 25 hráčov. Od prvého júla sa Sanches stane hráčom úradujúceho nemeckého majstra za 35 miliónov eur.

A suma sa vďaka rôznym dodatkom v zmluve môže vyšplhať vraj až na 80 miliónov.

Po góle sa vrátil domov

Tréner portugalskej reprezentácie Fernando Santos nominoval Sanchesa na prípravný zápas proti Bulharsku v marci tohto roka.

O pár mesiacov neskôr sa dostal aj do nominácie na európsky šampionát vo Francúzsku.

„Je to splnený sen. Stále sa musím štípať, aby som tomu uveril,“ reagoval na nomináciu Sanches.

Prekonal rekord Cristiana Ronalda, stal sa najmladším portugalským hráčom nominovaným na veľký turnaj.

Keď nastúpil v prvom zápase proti Islandu, prekonal aj ďalší rekord – stal sa najmladším portugalským futbalistom, ktorý nastúpil na svetovom či európskom šampionáte. Opäť pokoril Cristiana Ronalda.

„Prestúpil som do Bayernu za obrovské milióny a v reprezentácii som prekonal Ronaldove rekordy. Stále som to však ja, ten istý Renato, ako predtým,“ tvrdí Sanches.

Ďalšie talenty na ME

Marcus Rashford (Anglicko, 18 rokov)

Anglickí novinári mu začali hovoriť „Muž debutov“. Skóroval pri súťažnom debute za Manchester United v Európskej lige i pri ligovom proti Arsenalu, neskôr gólom rozhodol manchesterské derby. V reprezentácii skóroval v prípravnom zápase proti Austrálii už v tretej minúte. Nomináciou na Euro 2016 si vyslúžil len 96 dní po súťažnom debute za Manchester United. Stal sa najmladším Angličanom štartujúcim na európskom šampionáte. Prekonal rekord Wayna Rooneyho.

Aleksandr Golovin (Rusko, 20 rokov)

Vlani pri debute v ruskom národnom strelil gól. V krajine ho volajú  „ruský Ronaldo“. „Má na to, aby sa stal svetovou hviezdou,“ povedal o ňom reprezentačný kouč Leonid Sluckij. Na ME začal v základnej zostave v každom zápase Ruska. „Je to rozdielový hráč so skvelou prihrávkou a nesmiernou rýchlosťou,“ povedal o ňom bývalý tréner ruskej dvadsaťjednotky Dmitrij Chomucha.

Kingsley Coman (Francúzsko, 20 rokov)

„Je rýchlejší než celý náš tím dohromady,“ hovoril o Comanovi jeho bývalý tréner v Bayerne Mníchov Pep Guardiola. Mladík má na konte aj osem významných trofejí z troch krajín. Talent predvádzal v materskom Paríž Saint-Germain, neskôr v Taliansku a v súčasnosti aj v Bayerne, kde je na dvojročnom hosťovaní z Juventusu. V Bayerne vytlačil zo zostavy Arjena Robbena. „Môj cieľ? Stať sa najlepším hráčom na svete,“ hovorí Coman.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»ME vo futbale»Kúpili ho za 750 eur. Teraz stojí 35 miliónov a prekonáva Ronalda