Ktorí hokejisti môžu ísť na šampionát? Hossa s Gáboríkom si po sezóne zavolajú

Marián Gáborík a Marián Hossa môžu teoreticky spojiť sily, aby spoločne získali svoju prvú reprezentačnú medailu.
Marián Gáborík a Marián Hossa môžu teoreticky spojiť sily, aby spoločne získali svoju prvú reprezentačnú medailu. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|6. mar 2017 o 05:30

Na majstrovstvá sveta sa dostane dvadsaťpäť slovenských hokejistov. Tréner Zdeno Cíger ich vyberie z približne päťdesiatky adeptov.

BRATISLAVA. Skvelý zákrok brankára Petra Budaja uchováva slovenskému národnému tímu medailovú nádej. Kapitán Zdeno Chára si robí tradične pred bránkoviskom poriadok.

V útoku to tréneri musia mať čo najviac prešpekulované, lebo možností je neúrekom. Musia počítať aj so silovými hráčmi s dobrou defenzívou do tretej a štvrtej formácie.


Ján Pardavý, bývalý hokejista

Tomáš Surový vyhral vhadzovanie. Andrej Sekera posiela puk na rozbehnutého Mariána Hossu, ktorý v prečíslení dvoch na jedného našiel Mariána Gáboríka. Strela a gól.

Možno aj takýto scenár bude mať jedna z akcií slovenských hokejistov na májových majstrovstvách sveta.

Slováci si v základnej skupine v nemeckom Kolíne nad Rýnom zmerajú sily s Ruskom, USA, Švédskom, Nemeckom, Lotyšskom, Dánskom a Talianskom.

Dva mesiace pred začiatkom svetového šampionátu sa začínajú špekulácie, ako by mohol vyzerať tím reprezentačného trénera Zdena Cígera.

Pri brankároch je dôležité chémia

Najväčší výber má slovenský kouč medzi gólmanmi. Zo skúsených brankárov pôsobiacich v Európe si dlhodobú vysokú výkonnosť udržujú Július Hudáček, Jaroslav Janus, Ján Laco či Branislav Konrád.

Na ostatných šampionátoch sa práve z nich vyberala jednotka a dvojka. Do pozície tretieho brankára sa ponúkajú mladíci Denis Godla, Adam Húska a Samuel Baroš.

Adam Húska. Najlepší brankár juniorskej USHL túži tiež po NHL.
Adam Húska. Najlepší brankár juniorskej USHL túži tiež po NHL. (Autor: tasr)

„Na brankárskom poste máme veľkú silu. Bude záležať na tréneroch, akú cestu zvolia. Zaujímavá by bola kombinácia jedného brankára zo zámoria a dvoch z Európy, pričom pozíciu trojky by zastával mladý brankár. Na šampionáte dvadsaťročných sa mi páčil Húska,“ hovorí bývalý hokejista Ján Pardavý.

Tromfom na kľúčovom poste môžu byť brankári zo zámoria. Úspešnú sezónu by mohol účasťou na majstrovstvách sveta zavŕšiť Peter Budaj.

Jaroslav Halák zas podáva výborné výkony vo farmárskom tíme New Yorku Islanders v Bridgeport.

„Keby aspoň jeden z nich prišiel, určite by to reprezentácii pomohlo. Pri brankároch ide o chémiu. Halák môže povedať, že akceptuje len pozíciu jednotky a potom mu gólman z Európy musí byť oporou,“ myslí si Pardavý.

Chára je iný v NHL a Európe

V prípade, že sa budú obrancom vyhýbať zranenia, Cíger by mohol mať aj na tomto poste potrebnú kvalitu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ktorí hokejisti môžu ísť na šampionát? Hossa s Gáboríkom si po sezóne zavolajú