Draftovou jednotkou sa môže stať majster sveta. Slováci sú až za 40. miestom

Owen Power.
Owen Power. (Autor: TASR/AP)
TASR|22. júl 2021 o 15:25

Z Európanov dominujú Švédi.

NEW YORK. Kanadský hokejový obranca Owen Power je najväčší favorit na tohtoročnú draftovú jednotku NHL.

Osemnásťročný majster sveta z nedávneho šampionátu v Rige figuruje na čele rebríčka Centrálneho skautského úradu spomedzi zámorských korčuliarov.

Prvé kolo vstupného draftu NHL, ktoré sa uskutoční virtuálne, je na programe v noci na sobotu o 2.00 SELČ, ďalších šesť kôl prebehne o 15 hodín neskôr.

Univerzitný hráč favoritom

Právo prvého výberu bude mať Buffalo Sabres, o čom rozhodla v júni draftová lotéria. Z druhého miesta bude vyberať nováčik NHL Seattle Kraken, z tretieho Anaheim Ducks. Buffalo malo pred lotériou najväčšie šance (16,6 percenta) na prvý výber a napokon to Sabres aj vyšlo.


Najslabší tím po základnej časti minulej sezóny bude vyberať ako prvý štvrtýkrát v histórii, naposledy Sabres v roku 2018 siahli po švédskom obrancovi Rasmusovi Dahlinovi.

Robustný 195 cm vysoký Power hral v minulej sezóne za univerzitný tím Michiganu a v 26 zápasoch nazbieral 16 bodov (3+13). Na MS v Lotyšsku odohral za Kanadu 10 duelov a pripísal si v nich tri asistencie.

Na svoju výšku je veľmi pohyblivý a dobrý korčuliar, ktorý dokáže hrať kvalitne na oboch stranách klziska. Experti ho prirovnávajú k hviezdnemu švédskemu obrancovi Tampy Bay Victorovi Hedmanovi.

Power sa môže stať tretím univerzitným hráčom, ktorý bude draftovou jednotkou NHL. V rebríčku severoamerických korčuliarov je na druhom mieste kanadský center Mason McTavish, ktorý v minulej sezóne hosťoval vo švajčiarskom Oltene.


Tretí je ďalší kanadský útočník Kent Johnson, ktorý hral rovnako ako Power za Michiganskú univerzitu. Štvrtý je americký obranca Luke Hughes, ktorého bratia Quinn a Jack už hrajú v NHL.

Najlepší Slovák na 42. mieste

Z európskych korčuliarov dávajú experti najväčšie šance švédskemu krídelníkovi Williamovi Eklundovi. V minulej sezóne bol s 23 bodmi (11+12) druhý najproduktívnejší hráč Djurgardenu a stal sa najlepším nováčikom švédskej ligy SHL.

Je to krídelník nižšieho vzrastu so šikovnými rukami, odborníci ho porovnávajú s Mitchom Marnerom z Toronta Maple Leafs. Jeho otec Christian Eklund odohral väčšinu svojej profesionálnej kariéry v drese Djurgardenu.

Na druhom mieste rebríčka je ďalší Švéd, obranca Simon Edvinsson z Frölundy. V uplynulom ročníku nastúpil za A-tím v 10 dueloch SHL, v ktorých zaznamenal asistenciu.

Svojej krajine pomohol k bronzu na majstrovstvách sveta do 20 rokov, v siedmich dueloch strelil gól a nazbieral štyri body. Medzi brankármi sú na čele rebríčkov Kanaďan Sebastian Cossa a Švéd Jesper Wallstedt.

Zo Slovákov je v predbežných renkingoch najvyššie na 42. mieste obranca Šimon Groch, ktorý pôsobí v HC Olomouc. Na 66. mieste je robustný pravý krídelník Karlovych Varov Róbert Bačo.

Šance pred draftom mal aj útočník Alex Géci, ktorý sa však napokon vytratil z rebríčkov skautov. Hráč Sarnie Sting neodohral ani jeden zápas, pretože celá sezóna juniorskej ligy OHL sa pre pandémiu koronavírusu zrušila.

Najvyššie draftovaným Slovákom v histórii NHL je Marián Gáborík, ktorého si Minnesota Wild v roku 2000 vybrala v prvom kole z 3. miesta.

Poradie výberu v 1. kole draftu NHL 2021:

1. Buffalo, 2. Seattle, 3. Anaheim, 4. New Jersey, 5. Columbus, 6. Detroit, 7. San Jose, 8. Los Angeles, 9. Vancouver, 10. Ottawa, 11. prepadnutá voľba Arizony (trest od NHL), 12. Chicago, 13. Calgary, 14. Philadelphia, 15. Dallas, 16. NY Rangers, 17. St. Louis, 18. Winnipeg, 19. Nashville, 20. Edmonton, 21. Boston, 22. Minnesota, 23. Detroit (od Washingtonu), 24. Florida, 25. Columbus (od Toronta), 26. Minnesota (od Pittsburghu), 27. Carolina, 28. Colorado, 29. New Jersey (od NY Islanders), 30. Vegas, 31. Montreal, 32. Columbus (od Tampy Bay)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Draftovou jednotkou sa môže stať majster sveta. Slováci sú až za 40. miestom