07.02.2022 00:00
Deň 3
Peking 2022
Koniec

Ani Rusi sa nevyhli pádu, napriek tomu ovládli súťaž družstiev

Pád ruských krasokorčuliarov Anastasie Mišinovej a Aleksandra Galljamova na ZOH 2022.
Pád ruských krasokorčuliarov Anastasie Mišinovej a Aleksandra Galljamova na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. feb 2022 o 06:35

Zlato získala aj pätnásťročná Kamila Valijevová.

Krasokorčuľovanie na ZOH 2022

tímová súťaž:

PEKING. Krasokorčuliari Ruského olympijského výboru (ROC) získali zlaté medaily v tímovej súťaži na ZOH 2022 v Pekingu.

Po ôsmich súťažiach nazbierali 74 bodov a na striebornú pozíciu odsunuli reprezentantov USA. Bronzové medaily získali Japonci.

V pondelok súťaž družstiev vyvrcholila voľnými jazdami športových dvojíc, tanečných párov a žien. Vo finále už pokračovalo iba päť tímov, ktoré dosiahli najlepšie výsledky v krátkych programoch jednotlivých kategórií.

Krasokorčuliari Ruského olympijského výboru získali zlato v tímovej súťaži.
Krasokorčuliari Ruského olympijského výboru získali zlato v tímovej súťaži. (Autor: TASR/AP)

V Capital Indoor Stadium prišli ako prvé do akcie športovky. Favorizovaní Rusi Anastasia Mišinová a Aleksander Galljamov síce nečakane zaznamenali pád, ale aj to im stačilo na prvé miesto a de facto rozhodli o zlate.

Američania Alexa Knierimová a Brandon Frazier totiž výrazne zaostali za očakávaniami a skončili až piati. Výborne zajazdili Japonci Riku Miurová a Rjuiči Kihara, skončili druhí a zvýšili tlak na USA, keďže sa im vyrovnali.

Američania ale skvele zareagovali v tanečných pároch, duo Madison Chocková a Evan Bates zdolali o necelý bod Rusov Viktoriu Sinicinovú a Nikitu Kacalapova a odrazili japonský útok. Pár Misato Komacubarová a Tim Koleto skončil až piaty.

Vrcholom programu boli voľné jazdy žien. Len 15-ročná Ruska a topfavoritka Kamila Valijevová začala perfektným štvoritým salchowom a trojitým axelom.

Po kombinácii štvoritého a trojitého tulupa bola zlatá medaila pre Rusov už len spečatená, hoci sa v ďalšom programe nevyhla pádu pri ďalšom štvoráku.

Američanka Karen Chenová potrebovala predbehnúť aspoň slabú Číňanku, čo sa jej podarilo. Hoci sa pred ňu dostala Kanaďanka Madeline Schizasová aj výborná Japonka Kaori Sakamotová, striebro Američanom už neuniklo.

Rusi zopakovali zlato zo Soči. Valijevová sa stala prvou ženou, ktorá pod piatimi olympijskými kruhmi skočila štvoritý skok.

"Som viac ako šťastná. Je to fantastické. Cítila som veľmi veľkú zodpovednosť, ale dokázala som sa s tým vyrovnať," citoval oficiálny web ZOH Valijevovú. "Toto je zlatý tím. Naozaj skvelý tím," dodal tímový kapitán Kacalapov.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Ani Rusi sa nevyhli pádu, napriek tomu ovládli súťaž družstiev