Olympijská šampiónka končí kariéru ako 19-ročná, bojuje s anorexiou

Julia Lipnická vystupuje počas krátkeho programu žien v rámci tímovej súťaže na ZOH v Soči 2014.
Julia Lipnická vystupuje počas krátkeho programu žien v rámci tímovej súťaže na ZOH v Soči 2014. (Autor: TASR(AP)
SITA|28. aug 2017 o 21:28

Lipnická v mladom veku všeobecne zrejme nezvládla nároky kladené na vrcholového športovca.

MOSKVA. Ruská krasokorčuliarka Julia Lipnická ukončila kariéru ako 19-ročná. Dôvodom sú problémy s anorexiou. Lipnická o tomto svojom kroku informovala vedenie ruského krasokorčuľovania už v apríli po trojmesačnom boji s anorexiou, teraz to pre ruské zdroje potvrdila jej mama Daniela.

Lipnická sa do histórie krasokorčuľovania zapísala ako najmladšia olympijská šampiónka od roku 1936, keďže v roku 2014 na domácom ľade v Soči bola ako 15-ročná členkou víťazného družstva Ruska v premiére tímovej súťaže pod piatimi kruhmi.

Lipnická je majsterkou Európy z Budapešti 2014 a v tom istom roku získala aj striebro na svetovom šampionáte v japonskom Saitame. Odvtedy sa už na vrcholnom podujatí nepredstavila s výnimkou súťaží Grand Prix ISU.

Lipnická v mladom veku všeobecne zrejme nezvládla nároky kladené na vrcholového športovca. Pôvodom jej problémov s anorexiou bol permanentný stres a neustále vyrovnávanie sa s očakávaniami fanúšikov.

Počas ZOH 2014 v Soči jej osobne tlieskal aj ruský prezident Vladimir Putin. Možno aj preto nezvládla obrovský tlak a skončila v súťaži sólistiek piata.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijská šampiónka končí kariéru ako 19-ročná, bojuje s anorexiou