Hagara zabojoval, získal ďalšiu medailu. Na finále JGP majú obaja Slováci stále šancu

Adam Hagara v krátkom programe na JGP Ľubľana.
Adam Hagara v krátkom programe na JGP Ľubľana. (Autor: International Skating Union)
Titanilla Bőd|4. okt 2024 o 23:26

V krátkom programe dosiahol osobné maximum.

BRATISLAVA. Slovenský krasokorčuliar Adam Hagara získal na podujatí juniorskej Grand Prix v Ľubľane striebornú medailu.

18-ročný pretekár bol druhý po krátkom programe a zajazdil tretiu najlepšiu voľnú jazdu. Jeho celkové skóre bolo 217,43 bodu.

Zvíťazil Američan Jacob Sanchez, ktorý vyhral oba segmenty súťaže, s celkovým ziskom 229,46 bodu.

Na treťom mieste skončil Nemec Genrikh Gartung, ktorý bol po krátkom programe iba šiesty, no mal druhú najlepšiu voľnú jazdu s dvoma štvoritými lutzami a to mu vynieslo celkové tretie miesto so skóre 208,77 bodu.

Prvý raz nad 80

Hagara v krátkom programe prekonal svoje osobné maximum a po prvý raz v živote dostal nad hranicu 80 bodov. Dostal 80,90 bodu.

Jeho jazda na pieseň Toma Odella Another Love bola bezchybná, mladý Slovák v nej zase ukázal svoju povestnú vyrovnanú výkonnosť.

Hagara má tento krátky program už druhú sezónu a je zjavné, že sa s ním dokonal zžil a pôsobí nesmierne suverénne.

Jeho výkon nepoznačilo ani menšie zranenie, ktoré ho trápi.

 „Nájazd na trojitý axel bol jednoducho nádherný,“ rozplýval sa komentátor oficiálneho prenosu Medzinárodnej korčuliarskej únie Ted Barton.

„Adam musí byť jeden z najorganizovanejších 18-ročných mladých mužov, nielen preto, že zvláda šport a školu naraz, ale aj preto, lebo je to už jeho štvrtá sezóne, keď jazdí medzi juniormi aj seniormi a absolvuje všetky veľké preteky,“ doplnil Mark Hanretty.

Vzchopil sa po páde

Vo voľnej jazde na motívy Jamesa Bonda začal Hagara pádom z trojitého axla, potom však zabojoval a v ďalších prvkoch už nezaváhal. Skóre 136,53 je jeho sezónnym maximom.

 „Adam Hagara môže vďačiť svojim skúsenostiam a konzistentnosti, že po nepríjemnom páde zvládol všetky ostatné prvky. Všetko po nevydarenom trojitom axli už vyzeralo dobre,“ poznamenal Mark Hanretty. 

Pre Adama Hagaru je to tretia medaila zo seriálu Grand Prix. Vlani bol prvý v Linzi, v tomto roku získal bronz v Ostrave a striebro v Ľubľane.

Minulý rok ako prvý Slovák sa zúčastnil vo finále JGP, kde si vybojoval mimoriadnu cennú bronzovú medailu.

Šance na finále

Zo seriálu juniorskej Grand Prix ostáva už iba jedno podujatie. Obaja slovenskí pretekári majú stále šancu kvalifikovať sa do finále, ktoré sa koná spolu s finále seniorskej Grand Prix začiatkom decembra v Grenobli.

Pretekári dostávajú body za umiestnenie, prvé miesto má hodnotu 15 bodov, druhé 13, tretie 11 a tak ďalej.

Lukáš Václavík aj Adam Hagara majú na konte zhodne 24 bodov a sú na priebežnom štvrtom a piatom mieste kvalifikácie. Václavík získal 15 bodov za prvé miesto v Gdansku a 9 za štvrtú priečku v Rige, kým Hagara dostal 13 bodov za druhé miesto v Ľubľane a 11 za tretie miesto v Ostrave.

Zhodný počet bodov má aj Japonec Šunsuke Nakamura, ktorý - podobne ako Hagara - má na konte jedno druhé a jedno tretie miesto.

V prípade rovnosti bodov je prvým kritériom lepšie umiestnenie, podľa toho má najlepšiu východiskovú pozíciu Lukáš Václavík, ktorý v Gdansku vyhral.

Skóre prichádza do úvahy až ako druhé kritérium, v tomto ohľade je na tom Hagara lepšie ako japonský pretekár.

V poslednom podujatí juniorského seriálu však ešte budú súťažiť štyria krasokorčuliari, ktorí majú šancu na finále a môžu dvojicu Slovákov predbehnúť, takže stále je všetko otvorené.

Slovenská krasokorčuliarska špička, vrátane Hagaru i Václavíka sa predstaví najbližšie pred domácim publikom, na Memoriáli Ondreja Nepelu 25. a 26. októbra.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Hagara zabojoval, získal ďalšiu medailu. Na finále JGP majú obaja Slováci stále šancu