Kozák je výnimočný tréner, tvrdí prezident futbalového zväzu

Ján Kozák dosiahol doteraz s národným tímom skvelé výsledky.
Ján Kozák dosiahol doteraz s národným tímom skvelé výsledky. (Autor: SITA)
TASR|23. feb 2016 o 18:26

Pán Kozák vniesol do reprezentácie výbornú atmosféru, podľa mňa neporovnateľnú s predchádzajúcimi obdobiami, hovorí Ján Kováčik. SFZ predĺžil s Kozákom zmluvu aj na kvalifikáciu MS 2018.

BRATISLAVA. Prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik na margo predĺženia zmluvy s Jánom Kozákom uviedol, že rokovania s reprezentačným trénerom boli rýchle a korektné.

Obe strany boli spokojné s doterajšou spoluprácou, ktorá bude pokračovať aj v kvalifikácii MS 2018. V prípade postupu zostane Kozák trénerom národného tímu aj na finálovom turnaji v Rusku.

"Dohodli sme sa s pánom Kozákom a jeho asistentom Štefanom Tarkovičom na predĺžení zmluvy do 30. novembra 2017. V prípade postupu na MS v Rusku bude ich kontrakt automaticky predĺžený aj na tento šampionát," uviedol šéf slovenského futbalu na utorňajšom neformálnom brífingu.

Úpravy v novej zmluve boli len minimálne. "Bolo to rýchle a korektné rokovanie, keďže obe strany mali záujem o pokračovanie vzájomnej spolupráce. Jedinou zmenou v zmluve je, že pán Kozák odovzdal služobné vozidlo a požiadal o využívanie súkromného automobilu. Ostatné záležitosti zostali nezmenené, rovnaká zostala aj prémia v prípade postupu na MS 2018," dodal Kováčik.

20150904_futbal11282242_res.jpg

Ján Kozák predĺžil zmluvu s reprezentáciou. FOTO - TASR.

Kováčika teší, keď tréner môže vykonávať svoju prácu systematicky a vštepiť mužstvu svoju filozofiu. "Vždy som rád, keď s trénerom môžeme spolupracovať čo najdlhšie. Je to ocenenie jeho práce. Pán Kozák vniesol do reprezentácie výbornú atmosféru, podľa mňa neporovnateľnú s predchádzajúcimi obdobiami."

Slovenský futbal čaká už o necelé štyri mesiace historická premiéra na majstrovstvách Európy vo Francúzsku, kde budú súpermi Martina Škrtela a spol. v skupinovej fáze Wales, Rusko a Anglicko.

Kováčik je presvedčený, že súčasná Kozákova partia môže dosiahnuť úspech, ktorým by bol postup do osemfinále. "Verím, že po úspešnej kvalifikácii potvrdíme naše kvality aj na tomto fóre. Hráči dozreli, reprezentácia sa o nich môže oprieť. Ide o výnimočnú generáciu hráčov a pán Kozák je rovnako výnimočný tréner, ktorý dokázal z národného tímu urobiť skvele fungujúci orchester."

Podľa šéfa SFZ je najväčšou devízou trénera dokonalá znalosť jeho zverencov po hernej i ľudskej stránke. "Má ich veľmi dobre zanalyzovaných. Vie, čo od ktorého môže očakávať. Presvedčil ich, že musia pôsobiť ako jednoliaty kolektív," dodal.

20151011_fut_lux_sr_016292169--1-_res.jpg

Ján Kozák je podľa Kováčika výnimočný tréner. FOTO - TASR.

Kozák nastúpil na post reprezentačného trénera v júli 2013, keď vo funkcii vystriedal dvojicu koučov Stanislava Grigu a Michala Hippa.

Pôvodný kontrakt mu platil do novembra 2015. Keďže sa mu podarilo postúpiť na EURO 2016 do Francúzska, prišlo k predĺženiu spolupráce. Postupom na kontinentálny šampionát sa zaradil k najúspešnejším slovenským trénerom.

Slováci na ceste do Francúzska dokázali zdolať aj úradujúcich majstrov Európy Španielov (2:1 v Žiline) a zo skupiny postúpili priamo z druhého miesta, keď predbehli tretiu Ukrajinu. Na veľké podujatie postúpil so Slovákmi pred ním len Vladimír Weiss, ktorý priviedol SR na MS 2010 do JAR a tam až do osemfinále.

Premiéru na slovenskej reprezentačnej lavičke absolvoval Kozák 14. augusta 2013 v prípravnom dueli proti Rumunsku v Bukurešti, v ktorom sa zrodila remíza 1:1. Dovtedy viedol slovenský prvoligový klub MFK Košice.

Bývalý československý reprezentant (55 zápasov/9 gólov), majster ČSSR v drese Dukly Praha a najlepší futbalista ČSSR 1981 má bronzovú medailu z ME 1980 v Taliansku. Zahral si aj na MS 1982 v Španielsku.

Ako tréner sa stal dvakrát slovenským majstrom s 1. FC Košice, ktorý doviedol ako prvý slovenský klub do skupinovej fázy Ligy majstrov 1997/1998.

Slováci pod Kozákovým vedením odohrali 25 zápasov, v ktorých 16-krát vyhrali, štyrikrát remizovali a päťkrát prehrali s celkovým skóre 39:20. V rebríčku FIFA sa dokázali vyšplhať na 14. miesto (august 2015), čo je ich historické maximum.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kozák je výnimočný tréner, tvrdí prezident futbalového zväzu