Kováčik: Nech kvalifikácia dopadne akokoľvek, Kozákovi navrhnem predĺženie zmluvy

Ján Kozák má dôveru šéfa slovenského futbalu.
Ján Kozák má dôveru šéfa slovenského futbalu. (Autor: TASR)
SITA|2. jún 2017 o 11:38

Slovensko sa bude podľa šéfa SFZ uchádzať o organizáciu ME hráčov do 21 rokov.

BRATISLAVA. Projekt rekonštrukcie či výstavby nových futbalových štadiónov na Slovensku by mal smerovať k usporiadaniu veľkého podujatia európskeho významu.

"Na budúci rok vo februári bude po prvý raz v histórii na Slovensku kongres UEFA. Tam sa chceme uchádzať o organizovanie majstrovstiev Európy do 21 rokov," povedal prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik v rozhovore pre portál aktualne.cz.

"V roku 2013 sme organizovali ME do 17 rokov, vlani zasa šampionát dievčat do 19 rokov. V tomto smere chceme byť veľmi aktívni," priznal.

Kozákovi chce ponúknuť predĺženie zmluvy

Kováčik sa pochvalne vyjadril o súčasnom seniorskom reprezentačnom tíme Slovenska na čele s trénerom Jánom Kozákom a futbalistami európskeho formátu Marekom Hamšíkom či Martinom Škrtelom.

Na vznik spoločnej ligy musí byť spoločenská objednávka zdola, teda zo strany klubov a tú v súčasnosti neregistrujem.


Ján Kováčik, šéf SFZ

"Máme výnimočnú generáciu, ktorá postúpila po prvý raz v histórii v roku 2010 na majstrovstvá sveta a vlani zasa na majstrovstvá Európy. Hráči okolo Hamšíka či Škrtela omladení o ďalšiu cieľavedomú partiu odvádzajú skvelú prácu," pokračoval Kováčik.

"Rovnako tak trénerský tím Jána Kozáka. Bez ohľadu na práve prebiehajúcu kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta 2018 a na to ako dopadne, mu chcem navrhnúť predĺženie zmluvy," priznal šéf slovenského futbalu.

Aktuálne má Kozák ako reprezentačný tréner zmluvu do konca novembra 2017, teda do ukončenia prebiehajúcej kvalifikácie. Je v nej aj klauzula, podľa ktorej sa kontrakt automaticky predĺži v prípade postupu až do konca záverečného turnaja v júli 2018.

Česko-slovenská liga nie je príliš reálna

Na otázku, či úspechy v zahraničných kluboch nemohli vytvoriť zo slovenských hráčov primadony, Ján Kováčik odpovedal:

"Nemyslím si to. Sú to normálni chlapi. Majú radosť, keď môžu reprezentovať. Pred MS v hokeji veľa hráčov odmietlo prísť. Je krásne vidieť, že futbalisti sa stále tešia na reprezentačné akcie. Vedia medzi seba prijať aj mladých 20-ročných hráčov, ktorí sa objavia v áčku. Sú to korektní ľudia."

Zľava regionálny obchodný manažér AAA Auto Pavol Chmura, slovenský futbalista Marek Hamšík, tréner tímu Slovenska Ján Kozák, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová a kapitán slovenských futbalistov Martin Škrtel si slávnostne pripíjajú pri príležitosti uzatvorenia partnerstva.
Zľava regionálny obchodný manažér AAA Auto Pavol Chmura, slovenský futbalista Marek Hamšík, tréner tímu Slovenska Ján Kozák, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, generálna riaditeľka AAA Auto Karolína Topolová a kapitán slovenských futbalistov Martin Škrtel si slávnostne pripíjajú pri príležitosti uzatvorenia partnerstva. (Autor: TASR/AP)

V rozhovore sa obidve strany dotkli aj projektu spoločnej česko-slovenskej futbalovej ligy, čo sa však zrejme netýka blízkej budúcnosti. "Na vznik spoločnej ligy musí byť spoločenská objednávka zdola, teda zo strany klubov a tú v súčasnosti neregistrujem," prezradil Kováčik.

"Najmä z českej strany ten záujem nie je cítiť. Pôvodný hlavný problém, chýbajúcu infraštruktúru porovnateľnú s českými štadiónmi, postupne odstraňujeme. Pribúdajú nám štadióny, ktoré zodpovedajú štandardom UEFA a tiež slovenskému a českému licenčnému systému."

"Aj tak už tento projekt nie je aktuálny. Vznikol však Československý pohár, kde sa stretne víťaz českej a slovenskej pohárovej súťaže. Tento rok to bude po prvý raz," skonštatoval prezident SFZ Kováčik pre sport.aktualne.cz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kováčik: Nech kvalifikácia dopadne akokoľvek, Kozákovi navrhnem predĺženie zmluvy