Najhoršia správa pre cyklistov? Dve čiarky na teste

Sam Bennett z Vuelty odstúpil pretože ochorel na covid.
Sam Bennett z Vuelty odstúpil pretože ochorel na covid. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. sep 2022 o 17:00

Medzi pretekármi na Vuelte sa šíri covid.

BRATISLAVA. V prvom roku pandémie nového koronavírusu bolo prvým veľkým podujatím, ktoré prebehlo bez väčších problémov Tour de France.

Cyklisti vtedy vliali nádej a odvahu aj ďalším športom. Preteky sa konali za prísnych opatrení a dá sa povedať, že rozhodli športové kritériá. Vírus priebeh pretekov prakticky neovplyvnil. 

Dva roky neskôr to naopak na španielskej Vuelte celkom neplatí. Covid berie cyklistov útokom.

V priebehu dvanástich etáp muselo z pretekov s pozitívnym testom odstúpiť už 23 cyklistov. To je 12 percent štartujúcich.

Do konca pretekov pritom ostáva ešte 9 etáp a je zrejmé, že pozitívnych nálezov v ďalších dňoch bude pribúdať. 

Bennett neveril, že má dve čiarky na teste

Vo štvrtok sa snažil riaditeľ pretekov Javier Guillen upokojovať situáciu. 

„Držíme sa opatrení lekárov. Neviem, čo bude v ďalších dňoch nasledovať. Ale viem, že nie je dôvod k znepokojeniu. Je tu veľa bezpríznakových prípadov, alebo ochorení s miernymi priznakmi. Tímy však často testujú pretekárov. Oveľa častejšie, ako im prikazuje protoko Medzinárodnej cyklistickej únie,“ povedal Guillen. 

Podľa oficiálneho protokolu UCI musia cyklisti podstupiť test na covid pred štartom pretekov a potom počas každého dňa voľna. Lenže tímy testujú jazdcov prakticky každý deň, aby zamedzili masívnemu šíreniu covidu.

Napriek tomu sa vírus šíri a na pretekoch končia etapoví víťazi aj pretekári, ktorí mohli bojovať o pódiové priečky v celkovom poradí. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Najhoršia správa pre cyklistov? Dve čiarky na teste