Defekt, zaútoč, pridaj! Na Tour by chceli v prenosoch púšťať komunikáciu z vysielačiek

Cyklistický pelotón počas Tour de France.
Cyklistický pelotón počas Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|12. jún 2023 o 16:13

Niektoré tímy nesúhlasia, ale Saganov šéf je za.

BRATISLAVA. „Alberto, neútoč. Nerob to,“ kričal do vysielačky šéf tímu Astana Johan Bruyneel. V tíme lídra Tour de France sa v roku 2009 odohrávala dráma.

Športový riaditeľ chcel, aby traja jeho pretekári vybojovali v celkovom hodnotení prvé tri priečky. 

Naopak Alberto Contador mal pocit, že jeho vlastní kolegovia sú proti nemu a ich zámerom je potopiť ho. Preto príkazy Bruyneela nepočúvol. Konal na vlastnú päsť. 

V 17. etape doslova ušiel svojim kolegom spolu s dvomi súpermi. Víťazstvo na Tour v roku 2009 vybojoval, no práve priebeh etapy ukázal, aké napäté vzťahy vtedy v tíme Astana vládli. 

Velits: Komunikácia je dôležitá

Čo sa odohrávalo na Col de la Colombiere priblížili účastníci pretekov po rokoch. 

Sú momenty, kedy by nahliadnutie do komunikácie medzi športovými riaditeľmi a pretekármi bolo veľmi zaujímavé a fanúšikov by viac vtiahlo do diania. 

Podľa francúzskeho denníka Ouest-France prišla spoločnosť ASO, ktorá Tour organizuje, s ponukou, aby bola komunikácia medzi športovými riaditeľmi a cyklistami súčasťou priamych prenosov. 

V rámci cyklistických prenosov by to bol veľký krok. 

Fanúšikovia by mali predstavu o tom, ako takáto komunikácia prebieha, a čo všetko si medzi sebou musia pretekári hovoriť. 

Väčšinou cyklisti do vysielačky hlásia defekty, technické problémy, na druhej strane z auta dostávajú informácie o časových rozdieloch medzi skupinami, o nebezpečenstve na ceste, ale aj taktické pokyny.

„Športoví riaditelia vedia, že keď nám budú celý čas kričať do vysielačky alebo dávať nejaké príkazy, nebude to mať dobrý účinok. Cyklisti nie sú malé deti. Ak je toho priveľa, tak si pretekár vytiahne vysielačku z ucha. Vtedy to stráca svoj význam,“ vysvetľoval v roku 2019 pre SME bývalý profesionálny cyklista Peter Velits.

„Komunikácia je celkovo veľmi dôležitá a pomáha cyklistom,“ dodáva.

Madiot je proti, Saganov šéf za

ASO navrhuje podobné riešenie, aké funguje počas prenosov formuly 1. Komunikácia medzi športovými riaditeľmi a cyklistami sa bude nahrávať a režisér prenosu bude môcť tieto rozhovory následne vo vysielaní využiť. Do vysielania sa tak nedostane úplne všetko. 

Podľa Ouest-France s týmto návrhom súhlasila väčšina tímov. No niektoré sú proti. 

Odmieta to napríklad tím Groupama FDJ. 

„Predstavte si, že by televízie púšťali, pokyny trénera futbalového tímu zo šatne počas polčasovej prestávky,“ reagoval pre Ouest-France šéf Groupama FDJ Marc Madiot.

No napríklad šéf tímu TotalEnergies, v ktorom jazdí aj Peter Sagan, súhlasil. 

„Nemáme, čo skrývať. Podľa nás to je v poriadku,“ povedal Jean-René Bernaudeau.

„Je to vývoj nášho športu. Nemyslím si, že by sme počas etáp prezradili nejaké tajomstá. Okrem toho tam bude i tak určitý filter,“ reagoval športový riaditeľ TotalEnergies Benoit Genauzeau. 

Tímy, ktoré budú s nahrávaním komunikácie súhlasiť, by mali dostať od ASO 5-tisíc eur. 

Tour de France štartuje 1. júla v Bilbau. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2023»Defekt, zaútoč, pridaj! Na Tour by chceli v prenosoch púšťať komunikáciu z vysielačiek