Messi hrá v Trnave, znie neuveriteľne. Koľko by to stálo?

Lionel Messi(vľavo)počas prípravného zápasu v Rusku.
Lionel Messi(vľavo)počas prípravného zápasu v Rusku. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|15. nov 2017 o 16:54

Najlepšie tímy sveta ťažia zo svojej značky a snažia sa využiť, že vo svojich kádroch majú veľké mená.

BRATISLAVA. Mohol so svojím tímom doma čeliť chýrnej Argentíne na čele s famóznym Lionelom Messim. Bývalý slávny ukrajinský útočník a momentálne tréner reprezentácie Andrij Ševčenko si radšej zvolil Slovákov.

Čo sa ešte dozviete v článku?

Koľko by asi stálo SFZ, ak by hral Lionel Messi s Argentínou prípravný zápas v Trnave?

O koľko by bola Argentína lacnejšia, ak by hrala bez Messiho?

Aké straty by mali Argentínčania, ak by Messi ukončil kariéru?

Čo všetko by museli Slováci platiť, ak by hral u nás veľký tím?

Aké privilégia má Cristiano Ronaldo?

„Osobne som bol proti konfrontácii s Argentínou. Naša krajina prežíva ťažké časy a hrať s týmto súperom by bolo pre nás drahé,“ priznal Ševčenko.

Argentína namiesto toho odohrala zápas v Rusku. Najlepšie tímy sveta ťažia zo svojej značky a snažia sa využiť, že vo svojich kádroch majú veľké mená.

Od hostiteľa, ktorý chce proti nim odohrať prípravný zápas, zvyčajne žiadajú nielen preplatenie nákladov, ale aj štartovné.

V prípade prípravných zápasov žiadne pravidlá Európskej futbalovej únie (UEFA) neplatia.

„Je to na dohode dvoch tímov, ale podmienky vždy určuje bohatší, väčší, silnejší. Ak by sme chceli privítať doma trebárs Španielov, Argentínu či Brazíliu, tak by nás to stálo veľa peňazí. Museli by sme splniť ich požiadavky. Zaplatiť ubytovanie, letenky a zrejme aj mastné štartovné,“ vraví Jozef Kliment, generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

V prípade prípravných futbalových zápasov tak zväčša platí, že silní hrajú proti silným, priemerní proti priemerným a slabí proti slabým či najslabším.

Slováci zinkasujú okolo stotisíc

Záleží na marketingovej sile tímu, postavení vo svetovom rebríčku a tiež ekonomike samotnej krajiny.

„Trebárs Nemecko patrí medzi krajiny, kde sa točí najviac peňazí. Majú vyššie príjmy z televíznych práv aj reklamy,“ približuje Kliment.

Hlavnými faktormi sú kvalita národného tímu a ekonomický potenciál. „Keď na majstrovstvách Európy chýba nejaký veľký tím, tak je to veľká strata aj pre Európsku futbalovú úniu. Práve gigant priláka veľa fanúšikov a zvýši záujem o televízne prenosy,“ naznačí.

Slováci patria medzi priemer. Keď hrajú na ihrisku súpera, ako to bolo v prípade Ukrajiny, tak zinkasujú od hostiteľa financie, ktoré im zhruba pokryjú náklady. Ide o sumu päťdesiat- až stotisíc eur na zápas. Ďalšie zisky pribudnú aj z televíznych práv.

„Zväzy sa buď dohodnú samy medzi sebou alebo prostredníctvom agenta. V minulosti sa využívala reciprocita. Keď hrali u nás v Trnave trebárs Dáni, tak sme im hradili pobytové náklady. Čiže dopravu, tréningové plochy. Oni si zaplatili iba let. Keď sme potom my hrali v Dánsku, tak nám to vrátili,“ vysvetľuje Kliment.

V utorok privítali Slováci v Trnave v prípravnom zápase Nórsko, ktoré je zhruba na podobnej úrovni. Prišlo necelých šesťtisíc divákov. Ak by prišiel veľký tím, isto by bolo vypredané.

Argentína už dala Slovákom ponuku

Koľko by stálo, ak by do Trnavy prišla hrať trebárs Argentína?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Messi hrá v Trnave, znie neuveriteľne. Koľko by to stálo?