Aký je slovenský hokej? Zamýšľa sa nad ním rozsiahla Polemika

Krstu knihy sa zúčastnili viaceré osobnosti slovenského hokeja. Nechýbali Ján Filc, Jozef Golonka či Július Šupler.
Krstu knihy sa zúčastnili viaceré osobnosti slovenského hokeja. Nechýbali Ján Filc, Jozef Golonka či Július Šupler. (Autor: Honzo Blaško)
Sportnet|22. dec 2022 o 11:30

Novú knihu krstili Golonka, Filc i Šupler.

BRATISLAVA. Vytvára sa priestor pre naštartovanie širšej diskusie, akým smerom sa má slovenský hokej v budúcnosti uberať, vraví legendárny tréner Július Šupler v novej knižke o slovenskom hokeji, ktorá sa zaoberá metodikou športového tréningu, historický kontext a súčasnosť nášho najpopulárnejšieho športu.

Jeseň roka 2022 je veľmi bohatá a úspešná na hokejové publikácie. Na slovenskom trhu môžu fanúšikovia nájsť životné príbehy Marián Hossu či Craiga Ramsayho, ako aj knihu o storočnici Slovana Bratislava či výročnú knihu, ktorá mapuje 90 rokov hokeja vo Zvolene.

Kniha s názvom: Polemika o slovenskom hokeji a jeho perspektívach je však úplne iný kúsok. Autori Ján Golian a jeho menovec Holko sa zamerali na vývoj metodiky športového tréningu a jej vplyv na formovanie hernej výkonnosti hokejistov. Historický kontext a súčasnosť.

Na viac ako 400 stranách sa venuje odbornej problematike, vývoji a použití metodiky v športe a hokeji ako takom, ako aj podrobnom skúmaní slovenského hokeja za posledné dekády.

Hľadá príčiny, prečo na prelome milénií boli naši hráči pre zámorie horúcim artiklom a na drafte znelo jedno slovenské meno za druhým, zatiaľ čo dnes (s výnimkou posledného draftu), je účasť našincov na výbere talentov skôr rarita.

Kniha sa venuje problematike trénerstva na Slovensku, kvalít našich koučov, ich porovnaniu so svetom, ako aj otázke: Quo vadis, slovenský hokej.

Ako znie už samotný názov, v knihe sa na túto otázku spustí príznačná polemika.

Tú vyvolali na krste knihy aj jej krstní otcovia. Jozef Golonka, Július Šupler a Ján Filc. Tri legendy späté so slovenským hokejom.

„Príprava knihy a samotná tvorba zabrala nespočetne veľa hodín. Odkedy som na dôchodku som si povedal, že sa nebudem nudiť, stále sa chcem niečomu venovať. V mladosti som bol dobrý atlét, hokej som hrával na amatérskej úrovni. Mám k nemu blízko.

Jedna vec je však písať o hokeji, druhá sa venovať problematike metodike. Pre náš hokej je veľmi dôležité, aby sa nezabúdalo na štúdium, štatistiky, rozvíjanie možností,“ vraví jeden z autorov publikácie Ján Golian.

Kniha, v ktorej dostali priestor mnohé osobnosti slovenského či českého hokeja ponúkne čitateľovi pohľad na vývoj metodiky v športe u nás, prevedie vývojom hokeja od 50. rokov minulého storočia cez obdobia samostatnosti, prezidentovanie Juraja Širokého, Igora Nemečka až po terajšiu éru prezidenta SZĽH Miroslava Šatana.

Publikácia dáva priestor na úvahu o tom, kde sa nachádza a akým smerom sa uberá svetový a slovenský hokej, analyzuje, ako sa na Slovensku pracuje s mládežou, zameriava sa na výsledky reprezentácie do 20 rokov, možnosti našich hráčov po materiálno-technickej stránke, ale venuje sa i ideálnemu profilu slovenského hráča ľadového hokeja.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Aký je slovenský hokej? Zamýšľa sa nad ním rozsiahla Polemika