13.02.2022 00:00
Deň 9
Peking 2022
Koniec

Mladá Ruska sa obhajovala. Valijevová svedčila pred CAS cez videohovor

Kamila Valijevová.
Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
TASR|13. feb 2022 o 14:50

Zastala sa jej aj americká kolegyňa.

PEKING. Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová v nedeľu svedčila pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS) prostredníctvom videohovoru.

Valijevová čelí obvineniu z dopingu a na odvolacom pojednávaní sa má rozhodnúť, či bude môcť na ZOH 2022 v Pekingu štartovať v súťaži žien Verdikt by mal byť známy v pondelok ráno SEČ.

"Buďme milí k 15-ročnému dievčaťu, ktoré malo pozitívny dopingový test v dôsledku toho, v akom politickom systéme žije," napísala na sociálnej sieti Twitter americká krasokorčuliarka a bronzová olympionička z Pjongčangu Mirai Nagasuová.

Valijevová napriek čakaniu na verdikt kontinuálne trénuje a figuruje v štartovej listine utorkového krátkeho programu žien. Pozitívnu vzorku jej odobrali ešte 25. decembra počas ruského šampionátu.

Našli v nej stopy zakázanej látky trimetazidín. Liečivo sa používa na angínu či závraty, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca.

Figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi.

Na januárových ME v Tallinne vybojovala Valijevová zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými. Akreditované laboratórium v Štokholme informovalo o jej pozitívnom teste až deň po skončení tímovej súťaže na ZOH 2022, v ktorej prispela k zisku zlata pre ruské farby.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»Mladá Ruska sa obhajovala. Valijevová svedčila pred CAS cez videohovor