Kližan začne proti Portugalčanom zápasom s Eliasom

TASR|13. sep 2012 o 11:12

Kližan zažiaril na US Open a aj Lukáš Lacko je na harde veľmi kvalitným hráčom. Slovensko má navyše veľmi silnú štvorhru, zhrnul portugalský kapitán.

BRATISLAVA. Slovenská tenisová jednotka Martin Kližan a portugalská dvojka Gastao Elias nastúpia v piatok o 15.00 proti sebe v úvodnej dvojhre stretnutia 2. kola play off o účasť v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára.

V druhom singli si tvrdom povrchu Premier v bratislavskom NTC zmerajú sily slovenská dvojka Lukáš Lacko a portugalská jednotka Joao Sousa. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v NTC.

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 14.00 sa v slovenskom drese predstavia Filip Polášek s Michalom Mertiňákom, Portugalčania predbežne nominovali pár Joao Sousa, Elias. Nedeľňajší program otvorí o 14.OO SEČ súboj tímových jednotiek Kližana s Joaom Sousom, v záverečnej dvojhre sa stretnú Lacko s Eliasom.

Portugalsko pricestovalo do Bratislavy bez dvoch najskúsenejších hráčov Frederica Gila a Ruia Machada, ktorých trápia zranenia.

Hlavným rozhodcom duelu bude Brit Alan Mills, v úlohe empajrových sa predstavia Novozélanďan Blaze Trifonovski a Slovák Michal Varmus. Hrá sa s loptičkami Wilson Australian Open.

Mečíř: Úloha favorita je nevďačná

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř je rád, že v prvej dvojhre nastúpi Kližan - osemfinalista US Open.

"Je dobré, že začína Martin. Verím, že získa prvý bod a Lukášovi sa bude na druhý singlový zápas nastupovať ľahšie. Čakali sme, či Portugalčania neurobia ešte v nominácii nejakú zmenu a či do Bratislavy predsa len nepríde jeden z dvojice Gil - Machado. Potvrdilo sa, že nie sú zdravotne v poriadku. Úloha favorita je niekedy nevďačná, no verím, že ju zvládneme. Potešiteľné je, že Martin s Lukášom sú v posledných mesiacoch v dobrej forme, neustále stúpajú vo svetovom rebríčku. Dúfam, že aj pred domácim publikom sa prezentujú kvalitnými výkonmi a že odplatíme Portugalčanom vlaňajšiu prehru," povedal Mečíř.

Podľa Kližana je v zápase s Portugalskom úloha jasná - získať každý deň jeden bod.

"Eias i Joao Sousa sú nepríjemní hráči, no verím, že doma zvíťazíme a na budúci rok zabojujeme o svetovú skupinu. Práve som zistil, že s Eliasom som už hral, keď som mal 16-17 rokov na jednom z turnajov kategórie futures na portugalskom harde a prehral som. Urobím všetko preto, aby som mu teraz túto prehru odplatil. Na harde v NTC sa mi hrá dobre, dúfam, že príde čo najviac fanúšikov," povedal Kližan.

Pre Lacka je Joao Sousa neznámou. "Zatiaľ som s ním ešte nehral, videl som ho iba na tréningoch. Verím, že s Milošom a trénermi na neho ušijeme účinnú taktiku. Tvrdý povrch Premier v NTC mi vyhovuje, rovnako ako Kližko som na ňom vyhral challenger Slovak Open."

Portugalčania chcú znepríjemňovať život

Portugalský kapitán Pedro Cordeiro považuje Slovákov za favoritov. "Slovenský tím si mohol zvoliť povrch a bude favoritom. Martin Kližan zažiaril na US Open, kde postúpil do osemfinále a aj Lukáš Lacko je na harde veľmi kvalitným hráčom. Slovensko má navyše veľmi silnú štvorhru. Verím však, že moji hráči zabojujú o čo najlepší výsledok a domácim poriadne znepríjemnia život."

Slováci majú portugalskému tímu čo odplácať, vlani v marci totiž prehrali v dueli 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v stredisku Cruz Quebrada neďaleko Lisabonu 1:4. O jediný bod sa vtedy postarali Mertiňák s Poláškom.

Dva portugalské body získal Machado, ktorý zdolal Kližana i Lacka, tretí pridal Gil. Mečířovi zverenci prehrali začiatkom februára v glasgowskej Braehead aréne s Veľkou Britániou 2:3 a po štvrtý raz za sebou ich čakajú záchranárske práce.

Vlani zvíťazili v 2. kole play off v NTC nad Ukrajinou 4:1, rovnakým pomerom triumfovali v septembri 2010 v Minsku nad domácim Bieloruskom a v roku 2009 deklasovali doma Macedónsko 5:0.

ico

Žreb Slovensko - Portugalsko:

Piatok (15.00 h):

Dvojhry:

Martin Kližan - Gastao Elias

Lukáš Lacko - Joao Sousa

Sobota (14.00 h):

Štvorhra:

Michal Mertiňák, Filip Polášek - Gastao Elias, Joao Sousa

Nedeľa (14.00 h):

Dvojhry:

Martin Kližan - Joao Sousa

Lukáš Lacko - Gastao Elias

Kompletné nominácie a postavenia hráčov vo svetovom rebríčku ATP:

SLOVENSKO

Martin Kližan (46. vo dvojhre, 177. vo štvorhre), Lukáš Lacko (57./431.), Filip Polášek (1547./22.), Michal Mertiňák (-/51.), kapitán: Miloslav Mečíř

PORTUGALSKO

Joao Sousa (107./254.), Gastao Elias (154./454.), Pedro Sousa (235./531.), Joao Domingues (1178./1209.), kapitán: Pedro Cordeiro

sita, tasr

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan začne proti Portugalčanom zápasom s Eliasom