Kližan potrápil Murrayho, v rozhodujúcom sete však nezískal ani gem

Andy Murray to s Martinom Kližanom nemal jednoduché.
Andy Murray to s Martinom Kližanom nemal jednoduché. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. okt 2016 o 20:56

Slovenský tenista prehral v prvom kole turnaja vo Viedni so svetovou dvojkou 3:6, 7:6 a 0:6.

VIEDEŇ. Slovenský tenista Martin Kližan vypadol na turnaji ATP Erste Bank Open 500 vo Viedni už v prvom kole.

Nad jeho sily bol podľa očakávania najvyššie nasadený hráč Brit Andy Murray, ktorý vyhral v troch setoch 6:3, 6:7 (5) a 6:0. Zápas trval dve hodiny a 22 minút.

VIEDEŇ - 1. kolo:

(2 467 310 eur, tvrdý povrch)

Andy Murray (1-V.Brit.) - Martin Kližan (SR)

6:3, 6:7 (5), 6:0

/za 142 minút/

Kližan odohral v prvom vzájomnom súboji so svetovou dvojkou vyrovnané dva sety.

Hneď v prvej hre mal k dispozícii tri brejkbaly, ale bez využitia. A sám potom prišiel o servis vo štvrtej hre za stavu 1:2. Murray si už náskok vziať nenechal a vybojoval prvé dejstvo za 43 minút v pomere 6:3.

V druhom sete získal Murray prvé dva gemy, no Kližan neskôr dokázal vďaka svojmu prvému brejku v zápase otočiť z 2:4 na 5:4 vo svoj prospech.

Hoci si za stavu 5:5 opäť prehral svoje podanie, vynútil si napokon tajbrejk. V skrátenej hre od začiatku viedol Murray, ale koncovka patrila Kližanovi.

Z 3:5 otočil štyrmi bodmi za sebou na 7:5.

Čaká ho Simon

Rozhodujúci set už bol jasne v réžii favorizovaného Brita. Murray v ňom nedovolil slovenskému tenistovi uhrať ani jednu hru a postúpil do osemfinále.

V ňom sa stretne s Francúzom Gillesom Simonom, proti ktorému má bilanciu 15:2. Francúz sa nachádza na 24. pozícii v rebríčku, v minulosti bol aj na 6. mieste.

Momentálne 35. muž hodnotenia Kližan ťahá na hlavnej profesionálnej úrovni vo dvojhre sériu šiestich nezdarov aj pre priebežné problémy s pravou nohou.

Na podujatí ATP World Tour sa naposledy presadil 19. júla proti Španielovi Enriquemu Lópezovi-Pérezovi v prvom kole na antuke v chorvátskom Umagu. Minulý týždeň sa odhlásil z Kremeľského pohára v Moskve pre chorobu.

Vo Viedni debutoval

Vo Viedni zažil Kližan svoj miestny debut v hlavnej súťaži. Pred piatimi rokmi prehral v úvodnom kole kvalifikácie s Belgičanom Rubenom Bemelmansom.

Kližan má teraz proti členom Top 10 skóre 3:13. Neuspel v ostatných siedmich takýchto konfrontáciách. Nepodarilo sa mu vyrovnať si osobný rekord, ktorý dosiahol v októbri 2014, keď v pekinskom štvrťfinále prekonal Rafaela Nadala.

Hráči najlepšej desiatky čelil prvý raz v tejto sezóne.

V druhom kole US Open 2012 zvíťazil nad vtedajšou svetovou šestkou Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom, na Roland Garros 2014 vyradil v prvom kole Japonca Kei Nišikoriho, v tej chvíli desiateho v systéme.

Môže byť svetovou jednotkou

Viedenský šampión z predvlaňajška Murray sa už k 7. novembru môže premiérovo stať lídrom rebríčka v singli.

Pri papierovo azda najrealistickejšom scenári na to potrebuje získať tituly v rakúskej metropole a na následnom turnaji ATP World Tour Masters 1000 v Paríži-Bercy (smeruje tam aj Kližan) a dočkať sa zlyhania terajšieho lídra renkingu Novaka Djokoviča zo Srbska pred finále vo francúzskej metropole.

Finále v Paríži (v kombinácii s viedenskou trofejou) by Murraymu stačilo, ak by Djokovič nebol v semifinále.

Brit triumfoval v októbri v Pekingu aj v Šanghaji, v rámci týchto podujatí dosiahol bilanciu 20:0 na sety.

Bol by 26. lídrom

Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada figuruje na druhej pozícii v hodnotení. Takto vysoko bol prvý raz už 17. augusta 2009.

Murray môže byť najstarším novicom na vrchole hodnotenia od júna 1974, keď sa to podarilo Austrálčanovi Johnovi Newcombovi vo veku 30 rokov a 11 mesiacov. Bol by 26. lídrom v histórii, prvým novým od 4. júla 2011.

Britov srbský rovesník je vo svojom treťom období na čele od 7. júla 2014. Kraľuje 121. týždeň za sebou a dovedna 222. týždeň.

Viedeň - ďalšie výsledky:

1. kolo:

Philipp Kohlschreiber (Nem.) - Stéphane Robert (Fr.) 4:6, 6:3, 7:6 (3)

Albert Ramos-Vinolas (Šp.) - Fabio Fognini (Tal.) 6:2, 6:2

2. kolo:

Ivo Karlovič (8-Chorv.) - Damir Džumhur (BaH) 7:6 (6), 4:6, 7:6 (5)

John Isner (USA) - Feliciano Lopez (Šp.) 7:6 (1), 3:6, 7:6 (2)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan potrápil Murrayho, v rozhodujúcom sete však nezískal ani gem