Kližan pokračuje v ceste za obhajobou, v Rotterdame postúpil už do štvrťfinále

Martin Kližan úspešne pokračuje na ceste za obhajobou titulu.
Martin Kližan úspešne pokračuje na ceste za obhajobou titulu. (Autor: TASR)
SITA|15. feb 2017 o 15:35

Slovenský tenista v druhom kole vyradil Nemca Philippa Kohlschreibera. Prehrával pritom 0:1 na sety.

ROTTERDAM. Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil za 114 minút 6:7 (5), 6:4, 6:1 nad rovnako nenasadeným Nemcom Philippom Kohlschreiberom v stredajšom stretnutí osemfinálového druhého kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 ABN AMRO World Tennis Tournament v holandskom Rotterdame.

ROTTERDAM - 2. kolo:

(1 854 365 eur, tvrdý povrch)

Martin Kližan (SR) - Philipp Kohlschreiber (Nem.) 6:7 (5), 6:4, 6:1 za 114 minút

Nezastavil ho ani tucet es od veterána. Premenil štyri zo šiestich brejkbalov, sám vymazal všetkých šesť hrozieb, ktorým čelil.

Obhajca titulu v aréne Ahoy Kližan odplatil 33-ročnému 33. hráčovi hodnotenia Kohlschreiberovi nezdar 6:1, 6:7 (2), 6:7 (5), ktorý sa zrodil pred necelými štyrmi rokmi v osemfinále na antuke v Barcelone.

Berdych alebo Gasquet

V piatkovom štvrťfinále bude Kližan hrať s úspešnejším zo štvrtkového osemfinálového duelu Tomáš Berdych (ČR-4) - Richard Gasquet (Fr.).

Proti Berdychovi (13.) má bilanciu 0:4 vrátane päťsetovej prehry v druhom kole US Open 2014. Nehrali spolu už viac ako dva roky. S tridsiatnikom Gasquetom (19.) stojí 0:2 od neúspechu 3:6, 4:6 vo štvrťfinále na tráve v Eastbourne v júni 2014.

Martin Kližan si zatiaľ v Rotterdame počína úspešne.
Martin Kližan si zatiaľ v Rotterdame počína úspešne. (Autor: TASR/AP)

Kližan hneď v úvodnom geme odvrátil tri Kohlschreiberove jednotlivé brejkbaly. Napokon to boli jediné šance prijímajúceho hráča až do stavu 6:6.

Slovák viedol v tajbrejku 2:0 aj 5:3, ale koncovka patrila Nemcovi.

Na returne v deviatej hre druhej časti Kližan od skóre 40:0 zužitkoval druhý brejkbal a potom si - cez jednu hrozbu straty servisu - vynútil rozhodujúce dejstvo.

73. miesto

v rebríčku pred turnajom v Rotterdame patrilo Martinovi Kližanovi, pretože mu odrátali body práve za vlaňajší celkový triumf na holandskom turnaji.

Premenil tretí setbal.

O body za turnaj už prišiel

Navyše, v úvode tretej časti unikol Slovák na 3:0 s dvojitým brejkom, na 4:0 sa posunul cez manko 15:40 a už nepripustil žiadne komplikácie. V siedmej hre dosiahol ešte jeden brejk.

Dvadsaťsedemročný Petržalčan Kližan prišiel o renkingového body za spomenutý vlaňajší rotterdamský celkový úspech už 13. februára, klesol z 36. na 73. pozíciu vo svetovom rebríčku. Minulý týždeň bol vo štvrťfinále v bulharskej Sofii.

V utorok v prvom kole prekonal Španiela Fernanda Verdasca 6:4, 0:6, 6:1.

Zverenec Martina Hromeca Kližan aktuálne figuruje na 62. mieste v nezáväznom online hodnotení. Už má istotu 90 bodov do počítačového poradia a prémie 46 620 eur pred zdanením. Tento týždeň je čisto teoreticky v jeho dosahu aj 35. priečka.

Predviedol tam obrat roka

Asociácia tenisových profesionálov (ATP) v decembri stanovila, že Kližan predviedol obrat roka na hlavnom profesionálnom okruhu.

Na najvyššiu priečku sa ako 'balíček' pritom dostali dve jeho záchrany práve na ceste za rotterdamským primátom. Najprv vo štvrťfinále zdolal Španiela Roberta Bautistu-Aguta 6:7 (5), 7:6 (6), 6:0 cez päť mečbalov. Potom si v semifinále poradil 6:7 (3), 7:6 (7), 6:2 s Francúzom Nicolasom Mahutom. S ním odvrátil tri mečbaly.

ATP označila počínanie Kližana za houdiniovské.

Osem vymazaných mečbalov bolo najviac od roku 2001, keď Španiel Felix Mantilla získal trofej v Palerme. Vtedy čelil deviatim bezprostredným nebezpečenstvám prehry - všetkým v semifinále proti krajanovi Albertovi Portasovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan pokračuje v ceste za obhajobou, v Rotterdame postúpil už do štvrťfinále