Khabib vs. McGregor: Presne pre takéto momenty žijeme

Adrián Mečiar|6. okt 2018 o 02:00

Už o niekoľko hodín nás čaká jedinečný zážitok, aký sa neopakuje často.

Ako fanúšikovia MMA sme hrdí na to, že tu, na rozdiel od boxu, vidíme súboje tých najlepších bojovníkov planéty v pravý čas a nemusíme na to čakať celé roky. Presne to predstavuje dnešný duel Khabiba Nurmagomedova a Conora McGregora. Je to taká naša verzia duelu Mayweather-Pacquiao, avšak konajúca sa vtedy, kedy sú obe hviezdy vo svojich najlepších rokoch a na vrchole výkonnosti. Veď aj sám Khabib sa nazval Mayweatherom sveta MMA.

Neporazený fenomén, ktorý vyrastal v drsnom Dagestane, kde pod prísnym dohľadom svojho otca nedostal nič zadarmo. Tri dni pred deviatymi narodeninami musel Khabib prejsť veľkým testom, ktorý si preňho pripravil jeho otec. Abdulmanap Nurmagomedov ho zaviedol do lesa, kde na Khabiba čakalo na reťazi priviazané medvedie mláďa, s ktorým mal zápasiť. Khabib sa na nič nepýtal, vôbec neprotestoval. Bol vychovávaný tak, aby poslúchol starších a najmä svojho otca vo všetkom, čo mu bude povedané. Už od mala mal obrovský rešpekt k svojmu otcovi, ktorému bezvýhradne dôveroval, a tak sa bez zbytočných rečí jednoducho pustil do súboja s menším vydaním obávaného predátora.

Tento test na kameru natáčal sám Khabibov otec. Video sa stalo slávnym o 17 rokov neskôr, keď sa objavilo na internete a ľuďom vyrážalo dych. Niektorí boli z takejto praktiky zhrození, no v krajine, akou je Dagestan, to nie je nič výnimočné.

“Khabib bol neustále so mnou. Vôbec ma neprekvapilo, že aj svoje prvé kroky spravil na wrestlingovej žinenke. Už v piatich rokoch poznal všetky základné techniky,” spomína Abdulmanap Nurmagomedov na synove začiatky.

Khabib začal svoju kariéru v MMA fantastickými 16 víťazstvami v rade bez jedinej porážky. Keď v januári 2012 vstúpil do UFC, mnohí premýšľali nad tým, dokedy môže zostať neporazený. O viac ako šesť rokov neskôr sa stále rieši tá istá otázka. Khabib likviduje súpera za súperom. Dominuje každému duelu, každému kolu. Súperov vezme na zem, kde sa ich snaží zlomiť, a to po fyzickej aj mentálnej stránke. Dokonca sa svojimi obeťami rozpráva. Slovo zvykne prehodiť aj s Dana Whiteom.

Dnes však na Khabiba čaká možno najväčšia kariérna skúška. Drzý Ír už dávno nie je len chlapcom, ktorý pobláznil svoj národ. Z Conora McGregora sa stala jedna z najväčších hviezd športového sveta. V minulom roku bol dokonca štvrtým najlepšie plateným športovcom, keď sa pred neho dostali iba Floyd Mayweather, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo.

Conor za to, samozrejme, vďačí lukratívnemu zápasu s Mayweatherom, za ktorý zarobil 85 miliónov dolárov. Suma, o akej sa chudobnému inštalatérovi pred pár rokmi ani nesnívalo.

Po prvej profesionálnej porážke Conor niekoľko mesiacov nevychádzal z domu. Hanbil sa za prehru, myslel si, že jeho sny sa rozplynuli. Conorova matka vtedy zavolala jeho trénerovi Johnovi Kavanaghovi, aby si prišiel pohovoriť s jej synom, ktorý na tom nie je dobre.

“Conor sa dlhšie neukázal v gyme. Zavolala mi jeho matka, bola znepokojená, počul som jej to aj na hlase. Ale aj tak som za ním nechcel ísť. Prečo by som to mal urobiť? Nič som mu nedlhoval. On mne naopak dlhoval niekoľko stoviek, ale ja som nemal záujem ísť to od neho vymáhať. Šiel som tam jedine kvôli tomu, že jeho matka sa do telefónu predstavila ako Margaret. Volala sa teda rovnako ako moja mama. Pripadá vám to ako hlúposť, však? So mnou to ale pohlo. Matka bola znepokojená o svojho syna. Pomyslel som na to, že ak by 15 rokov predtým moja mama žiadala o pomoc pre mňa, kvôli tomu, čím som musel prechádzať, chcel by som, aby ju tá osoba ignorovala?” spomína Kavanagh vo svojej knihe Win or Learn.

Conor sa po rozhovore s trénerom rozhodol zmeniť svoj život. Prestal sa stretávať s nesprávnou partiou a sústreďoval sa iba na tréning. Výsledky tvrdej driny a geniálneho marketingu z jeho strany sú ohromujúce. Conor dokáže naplniť halu aj na váženie.

Ak by za ním niekto prišiel v čase, kedy premýšľal nad ukončením kariéry a povedal by mu, kam do až dotiahne, asi (určite) by si o dotyčnom myslel, že je blázon.

Dnešný duel však pre McGregora nie je len ďalším veľkým súbojom. Nie je to iba šanca znovu oficiálne získať opasok šampióna ľahkej váhy a dokázať svetu, že nie je obyčajným šašom, ktorý si rád otvára ústa. Tento zápas je pre Conora osobný. “Bolo to ešte predtým, ako oznámili tento duel, Conor bol v New Yorku kvôli súdu. Stretol som sa s ním. Kameramanovi, ktorý s ním natáčal nejaké video pre jeho stránku, povedal, aby vypol kameru. Conor aj tak nehovoril nahlas, iba mi do ucha zašeptal, ´Ariel, toto nie je predstierané promo. Ľudia si ani nevedia predstaviť, čo urobím tomu mužovi. Toto je ozajstná vojna´,” povedal o stretnutí s McGregorom novinár Ariel Helwani.

Avšak aj pre Khabiba to nie je iba ďalší zápas. Nie je to iba príležitosť dokázať, že titul mu patrí právom. Nie je to iba prvá obhajoba opasku. Tento súboj je pre oboch osobný. Khabib sníva o tom, že umlčí človeka, ktorý už toľkokrát urazil jeho milovanú rodinu a tím.

Pre nás fanúšikov to rovnako nie je iba zápas. Nie je to iba súboj tých najlepších. Nie je to iba titulový duel. Bude to jedinečný zážitok, aký sa neopakuje často. Dnešný súboj bude sledovať skutočne celý svet. O obrovskom dueli počujete všade, dokonca aj domáce média sa výnimočne zaujímajú o MMA.

Užite si dnešnú noc. Presne pre takéto momenty žijeme.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Khabib vs. McGregor: Presne pre takéto momenty žijeme