Kdeže záchrana. Chlapík z plagátu myslí na štvrťfinále

Frank Banham má už štyridsaťjeden rokov a zahrá si na svetovom šampionáte.
Frank Banham má už štyridsaťjeden rokov a zahrá si na svetovom šampionáte. (Autor: Jozef Jakubčo - SME)
Marián Szűcs, Boris Vanya|25. apr 2016 o 17:39

Kanadský rodák Frank Banham patrí k lídrom maďarskej reprezentácie. Verí, že na šampionáte v Rusku jeho tím zdolá aj Slovensko.

BUDAPEŠŤ. Tvár maďarskej hokejovej reprezentácie sa narodila tisícky kilometrov ďaleko. Nosí číslo 38 a z plagátov láka fanúšikov na prípravné zápasy národného tímu.

„Ste zo Slovenska? Nedávno som bol s rodinou na vianočných trhoch v Bratislave, krásne mesto,“ hovorí Frank Banham, rodák z kanadského Calahoo. „Mám zo Slovenska zopár dobrých kamarátov. S Rasťom Pavlikovským a Ivanom Čiernikom sme hrali spolu v Cincinnati a s Richardom Lintnerom vo Švajčiarsku. Zábavný chlapík. Som s nimi stále v kontakte,“ vysvetľuje.

Ostreľovač z Kanady

Banham má prezývku Ostreľovač. V nižšej zámorskej súťaži WHL dal kedysi v 72 zápasoch 83 gólov. Na konte má aj 32 zápasov v NHL za Anaheim a Phoenix. Okrem toho pochodil celý svet – pôsobil vo Fínsku, Rusku, Švajčiarsku, Švédsku, Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku. Posledné štyri sezóny odohral v EBEL lige za Székesfehérvár.

„Vlani sa ma spýtali, či by som nechcel reprezentovať Maďarsko. Hneď som súhlasil,“ opisuje. „Podarilo sa nám postúpiť do elitnej kategórie, bol to skvelý pocit. Je to iné ako hrať v klube.“

Banham má už 41 rokov a priznáva, že zažiť premiéru na svetovom fóre v takomto veku je preňho výzva.

„Je to náročné, ale keby to bolo ľahké, robil by to každý. Už nie som taký rýchly ako kedysi, ale mentálne som stále tam, milujem túto hru,“ reaguje.

50 rokov na doliečenie

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kdeže záchrana. Chlapík z plagátu myslí na štvrťfinále