Futbalový klub je hodnotové spoločenstvo. Takto rozmýšľa aj Viktor Orbán

Viktor Orbán na tribúne počas zápasu Európskej ligy.
Viktor Orbán na tribúne počas zápasu Európskej ligy. (Zdroj: TASR/AP)
Titanilla Bőd|11. apr 2021 o 09:00

Kauza ukázala obrovské kultúrne rozdiely medzi maďarskou a nemeckou spoločnosťou.

Maďarský tréner brankárov Herthy Berlín Zsolt Petry stratil svoju prácu po tom, čo v rozhovore pre Magyar Nemzet kritizoval európsku migračnú politiku.

Rozhovor vznikol aj ako reakcia na vyjadrenie brankára maďarskej reprezentácie Pétera Gulácsiho, ktorý podporil možnosť adopcie detí aj pre páry rovnakého pohlavia.

O celej kauze hovoril maďarský novinár PÉTER PETŐ, šéfredaktor portálu 24.hu.

V Maďarsku nie je zvykom, aby sa futbaloví reprezentanti verejne vyjadrovali k sporným spoločenským a politickým otázkam. Ako ste vnímali Gulácsiho príspevok na sociálnej sieti, v ktorom podporil kampaň za dúhové rodiny?

V Maďarsku či vo východnej Európe to naozaj nie je zvykom, ale v Európe sme to už mohli vidieť viackrát. Stačí spomenúť legendárneho kapitána Livorna Cristiana Lucarelliho, ktorý mal na tele tetovanie Che Guevaru a jeho názor na svet plne korešpondoval s filozofiou tohto ľavicového klubu. Ale niečo podobné sme videli aj vo vzťahu Paola Di Cania a rímskeho Lazia, aj v tomto prípade vyznávali hráč a klub tie isté názory.

Množstvo futbalistov podporilo rozmanitosť a toleranciu aj v rôznych kampaniach proti rasizmu a diskriminácii.

Gulácsiho príspevok trochu prekvapil aj mňa, lebo v Maďarsku na takéto jasné vyjadrenie názoru nie sme zvyknutí, najmä keď ide o tému, ktorá rozdeľuje spoločnosť. No nemyslím si, že by takéto osobnosti športu nemohli mať názor v spoločenských otázkach, podobne, ako svoje názory jasne formulujú aj herci či speváci.

Gulácsi po uverejnení svojho príspevku čelil veľkej kritike, niektorí fanúšikovia dokonca žiadali, aby už nikdy nechytal za reprezentáciu. Čo všetko riskoval brankár Lipska, keď uverejnil takýto status?

Z reakcie tých ľudí mi vychádza, že predtým si mysleli, že Gulácsi chytá za maďarskú reprezentáciu len preto, lebo nepodporuje adopciu párov rovnakého pohlavia. Veď nič sa nezmenilo, len spoznali jeho názor na túto konkrétnu vec.

Podľa mňa je úplne prirodzené, že keď sa niekto vyjadrí k téme, ktorá rozdeľuje spoločnosť, tak z toho vzniknú konflikty. Stret názorov nie je nič zlé, nie som zástancom verejného života bez konfliktov.

Neviem určiť, ako sa teraz zmenila popularita Gulácsiho. Nejakých fanúšikov stratil, ale nejakých určite aj získal. Isté však je, že existuje silné futbalové prostredie, ktoré podobné názory neoceňuje.

Uvidíme, ako na Gulácsiho budú reagovať v prvom reprezentačnom zápase, ktorý sa už môže uskutočniť pred divákmi. Chcem veriť v svet, kde popularitu futbalistu určí jeho futbalový výkon a nie to, že v nejakej spoločenskej otázke má iný názor ako ja, alebo niekto iný.

Péter Gulácsi chytal aj v zápase proti Slovensku.
Péter Gulácsi chytal aj v zápase proti Slovensku. (Zdroj: TASR, Autor: Pavol Neubauer)

Po tom, čo sa nejakým spôsobom zastali Gulácsiho, za zvláštnych okolností stratil prácu spolukomentátor televízie Spíler TV János Hrutka aj komentátor štátnej televízie M4 Sport Viktor Lukács. Čo to vypovedá o maďarskom novinárskom prostredí?

Najviac o našej krajine vypovedá fakt, že o skutočnej príčine ukončenia spolupráce nehovorila ani jedna zainteresovaná strana. Ani komentátori, ani televízie.

Nikto nevyslovil ani jednu vetu, ktorá by oficiálne spojila ich odchod s ich reakciou na názor Pétera Gulácsiho. Je veľmi typické, že ešte ani tí, ktorí sa stali obeťami tejto situácie, nepovedali nič, prečo museli odísť.

V porovnaní s tým je kauza Zsolta Petryho v Herthe Berlín absolútne jasná vec. Hertha deklarovala, že s Petrym ukončuje spoluprácu pre tento konkrétny rozhovor a jeho konkrétne časti. To svedčí o obrovských kultúrnych rozdieloch medzi maďarskou a nemeckou spoločnosťou.

My tu doma sme nevedeli ani to, o čom diskutujeme. V maďarskom verejnom živote nesmierne chýba úprimnosť a transparentnosť. Nie sú to ojedinelé prípady, z posledných rokov by sme mohli uviesť aj ďalšie, keď boli inštitúcie zbabelé na to, aby uviedli skutočný dôvod nejakého rozhodnutia.

Zsolt Petry, tréner brankárov Herthy Berlín v rozhovore pre Magyar Nemzet hovoril aj o Gulácsim, ale berlínskemu klubu najviac prekážali jeho tvrdenia o migračnej politike. Petry naznačil, že pre migráciu sa dostalo do Európy veľa zločincov a kontinent zažíva morálny rozklad. Aký je váš názor na to, že Hertha ho preto poslala preč?

Osobne neschvaľujem, aby niekoho prepustili zo zamestnania pre svoj názor. Myslím si však, že je to veľmi dôležitá a zaujímavá téma, ktorú treba posudzovať v širších súvislostiach. Športový klub totiž nie je obchodná spoločnosť ako Coca-Cola či Telekom. Presne takto rozmýšľa aj Viktor Orbán.

Maďarský premiér pri výstavbe štadiónov či v iných prípadoch často argumentuje tým, že futbal nie je tradičnou súčasťou sveta biznisu. Podľa neho je futbal skôr súčasťou kultúry, lebo tu hovoríme o kluboch, komunitách a identite.

A keď nejde o tradičné, hodnotovo neutrálne firmy, tak ide práve o hodnotové spoločenstvá. Presne na toto sa odvolávala Hertha, keď zdôraznila, že v klube vyznávajú nejaké hodnoty, odsudzujú diskrimináciu a podporujú rozmanitosť. Berlín je jedným z multikultúrnych centier Európy a čo sa z Maďarska môže javiť ako názorový teror, tam je pravdepodobne väčšinový názor.

Väčšina maďarskej spoločnosti zrejme súhlasí so Zsoltom Petrym, ale je pravdepodobné, že v Nemecku prevláda opačný názor.

Najdôležitejší je však fakt, že kluby majú v sebe zakódovaný nejaký hodnotový svet a to vyplýva aj z logiky Viktora Orbána. Bolo by nepredstaviteľné, aby v spoločnosti ako Coca-Cola či Ikea niekto pre svoje politické presvedčenie stratil svoju prácu, ale v prípade športových klubov je legitímny postoj, že ide aj o nejakú hodnotové spoločenstvo, ktorého členom môžu byť tí, čo sa s tými hodnotami stotožnia. Aby som uviedol príklad, je ťažko predstaviteľné, aby kapitánom Dunajskej Stredy bol zarytý slovenský nacionalista a odporca menšinových práv.

Péter Pető, šéfredaktor portálu 24.hu.
Péter Pető, šéfredaktor portálu 24.hu. (Zdroj: 24.hu, Autor: Gyula Sopronyi)

Mnohí porovnávajú prípad maďarských komentátorov s prípadom Zsolta Petryho a poukazujú na to, že všetci stratili prácu preto, lebo otvorene povedali svoj názor. Aké sú podľa vás rozdiely medzi týmito udalosťami?

Práve pre to, čo som uviedol aj v predchádzajúcej odpovedi, táto paralela nie je priama. Prípad maďarských komentátorov nie je transparentný. No a Spíler TV je naozaj obchodná spoločnosť, ktorá má bližšie k Ikei ako k Herthe BSC. Je to televízna spoločnosť, ktorá predáva nejaké produkty. Z tohto hľadiska je to hodnotovo neutrálna firma.

Nezabudnime ani na to, že Spíler vlastní aj vysielacie práva na Premier League, ligy, ktorá absolútne odsudzuje rasovú, náboženskú či hocijakú inú diskrimináciu, podporuje Pride a podobne.

Takže Spíler buď tvrdí, že zápasy tejto ligy vysiela, teda s týmito názormi nemá problém – potom je však nepochopiteľné, prečo vyhodili Jánosa Hrutku - alebo tvrdí, že televízia je obchodná spoločnosť, ktorá sa nestará o to, kto má aký názor, ale predáva futbalový produkt – v tomto prípade sa však vynára otázka, že prečo sa stará o politický názor svojho spolukomentátora.

Inak mám obavu, že aj prípad maďarských komentátorov, aj prípad Zsolta Petryho sú v určitej miere príkladom na „cancel culture“. Keď sme pri Gulácsim zdôraznili, že v maďarskej reprezentácii nechytá pre to, či súhlasí alebo nesúhlasí s možnosťou adopcie pre páry rovnakého pohlavia, tak musíme povedať aj to, že ani pri angažovaní Zsolta Petryho určite neskúmali to, čo si myslí o migrácii, ale to, či vie adekvátne pripraviť brankárov Herthy Berlín na zápasy.

Nie je rozdiel medzi dvomi kauzami aj v tom, že Gulácsi sa zastal menšiny a podporil rovnosť a toleranciu, kým Petry odsudzoval migrantov, vyjadril teda nejaký diskriminačný názor?

To by znamenalo rozdiel vtedy, ak uznáme tolerantný postoj za normatívny, ak tvrdíme, že jedine tento postoj vedie k dobrému svetu. Ja si však myslím, že tieto hodnoty medzi sebou súťažia. Aj to je legitímny politický postoj, keď niekto nechce prisťahovalcov v krajine.

K môjmu hodnotovému svetu je bližší Gulácsiho názor, no mnoho ľudí sa stotožňuje skôr s výrokmi Zsolta Petryho. Práve preto považujem za nebezpečné, aby sme určovali, kto môže rozprávať a kto nie. To by viedlo k myšlienkovej občianskej vojne, kde by niekto mohol povedať, aby Gulácsi nechytal v reprezentácii, lebo nemá správny názor na adopciu párov rovnakého pohlavia. Ja chcem, aby sa o tom, kto bude chytať v národnom tíme, rozhodlo podľa toho, kto je najlepší maďarský brankár.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Futbalový klub je hodnotové spoločenstvo. Takto rozmýšľa aj Viktor Orbán