Domaniža nepripravila Katar na MS. Mal sa vraj vydať cestou ako Slovensko

Mohammed Muntari.
Mohammed Muntari. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|20. nov 2022 o 22:10

Tím hostiteľskej krajiny sklamal.

DAUHA. Majstrovstvá sveta v Katare majú za sebou prvých sto minút. Rozhodca Daniele Orsato nastavil v oboch polčasoch po päť minút, hoci zápas rozhodne nebol napínavý.

Kto očakával prekvapenie na úvod šampionátu, oduševnené nasadenie domácich futbalistov a boj až do posledných sekúnd, musel zostať nespokojný.

Výkon organizátora futbalového šampionátu bol sklamaním, plný taktických chýb a bezradnosti. Ekvádor vyhral pohodlným spôsobom 2:0.

Katarskí šejkovia na tribúnach si len pretierali oči. Podľa vtipov na sociálnych sieťach si v hlavách hovorili, že zabudli pred turnajom kúpiť do tímu Ennera Valenciu, strelca oboch ekvádorských gólov.

„Je to dôkaz, že nie všetko sa dá kúpiť,“ poznamenal v priamom prenose ČT Sport spolukomentátor zápasu Luděk Zelenka.

Domaniža a Šamorín boli na prípravu málo

Kontroverzný futbalový šampionát odštartoval priemerný otvárací ceremoniál, na ktorý nadviazal ešte slabší výkon domáceho tímu v prvom stretnutí.

Katarčania kopili školácke chyby, často volili priam nezmyselné riešenia situácií. Ak loptu nestratili, tak ju odkopli a lacno odovzdali ekvádorskej obrane.

VIDEO: Highlighty zo zápasu Katar - Ekvádor (0:2)

„Boli neorganizovaní, rozťahaní a vôbec nehrali kompaktne. Nedostali sa do žiadnej ucelenej akcie a aj návrat dozadu mali mimoriadne pomalý,“ komentoval v štúdiu RTVS bývalý slovenský reprezentačný tréner Ján Kocian.

„Z výkonu Kataru som osobne veľmi sklamaný. Ukázalo sa, že Ázijský pohár je úplne niečo iné ako MS vo futbale,“ doplnil na margo tímu, ktorý v podobnom zložení vyhral ázijský šampionát v roku 2019 a naposledy bral bronz na domácom Arabskom pohári.

Katarská reprezentácia odohrala v priebehu tohto roka desiatky oficiálnych či neoficiálnych stretnutí, najmä mimo asociačných termínov. Za prípravu na majstrovstvá sveta si zvolila nezvyčajné, dlhodobé sústredenie.

Jej súpermi boli zväčša krajiny, ktoré sa nekvalifikovali na MS, prípadne klubové výbery. Zdolala napríklad Bulharsko (2:1) či Ghanu (2:1), remizovala s Čile (2:2), ale podľahla chorvátskemu tímu do 23 rokov (0:3). Prehrala tiež s talianskym Udinese Calcio (1:2).

Katar hral aj so slovenským druholigovým Šamorínom (3:0) či dokonca s amatérmi z obce Domaniža, účastníkom piatej najvyššej súťaže (2:0).

V nedeľu však partia okolo 169-násobného reprezentanta Hassana Al-Haydosa čelila oveľa ťažšiemu kalibru, s ktorým sa nedokázala vyrovnať.

Katar je akoby akadémia, vraví expert

Až piati Katarčania majú na konte vyše stovku reprezentačných štartov. Hrajú spolu dlhodobo, čo mala byť ich hlavná výhoda. Zatiaľ sa však neprejavila.

„Sú schopní čeliť priemerným tímom, ale porovnávať sa so špičkou na majstrovstvách sveta je na nich veľa,“ vravel český tréner Luděk Klusáček, ktorý bol pred ôsmimi rokmi asistent Ivana Haška v katarskom tíme Katar SC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Domaniža nepripravila Katar na MS. Mal sa vraj vydať cestou ako Slovensko