Katar si najal bývalého dôstojníka CIA. Špehoval predstaviteľov FIFA

MS vo futbale 2022 v Katare bude hostiť aj Lusail Stadium, ktorý je ešte vo výstavbe.
MS vo futbale 2022 v Katare bude hostiť aj Lusail Stadium, ktorý je ešte vo výstavbe. (Autor: TASR/AP)
SITA|23. nov 2021 o 14:50

Išlo aj o cieľ čo najviac eliminovať celosvetovú kritiku pomerov v Katare.

WASHINGTON. Katar ako organizátor budúcoročných majstrovstiev sveta vo futbale si najal niekdajšieho operačného dôstojníka americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Kevina Chalkera, aby pre túto krajinu z Golfského zálivu špehovaním získal výhodu v boji o pridelenie práva hostiť svetový šampionát.

Súpermi Katarčanov boli Američania, Austrálčania a Japonci.

Snažili sa eliminovať celosvetovú kritiku

Po tom, ako v roku 2010 Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pridelila Kataru právo hostiť MS vo futbale 2022, pokračovala práca Chalkera a jeho spoločnosti Global Risk Advisors (GRA) pre blízkovýchodnú krajinu s cieľom čo najviac eliminovať celosvetovú kritiku pomerov v tejto krajine spojenú aj s porušovaním pracovných práv migrantov.

Katar patrí medzi jednu z najbohatších krajín na svete.

V ostatnom období je trendom, že niekdajší spravodajskí dôstojníci z USA pracujú pre zahraničné vlády s pochybnými záznamami o ľudských právach. A to Washington znepokojuje.

"Cez Washington DC prúdi mnoho peňazí z Perzského zálivu. Pokušenie je také obrovské, že mnohí Američania sa zapletú do záležitostí, do ktorých by nemali," vyhlásil kongresman Tom Malinowski.

Chalker v USA čelí žalobe

Chalkerova spoločnosť GRA sa v ostatnej dekáde venovala viacerým projektom. Ako uviedla agentúra AP, najväčší z nich bola zameraný na najhlasnejších kritikov pomerov v Katare z radov predstaviteľov FIFA.

Len na tento projekt mala GRA dostať za deväť rokov sumu v prepočte takmer 350 miliónov eur.

Jeden z projektov mal získať náklonnosť jordánskeho princa Aliho Bin Al-Husseina, ktorý v rokoch 2015 a 2016 neúspešne kandidoval na post prezidenta FIFA.

Mnohé projekty sa priamo netýkali MS 2022, mali napríklad za úlohu zachytávať osobné a biometrické údaje migrantov pracujúcich v Katare alebo zneužívať mobilné technológie na získavanie "kritických informácií".

Kevin Chalker, ktorý pre CIA pracoval približne päť rokov, sa odmietol vyjadriť pre agentúru AP na margo svojej spoločnosti. Stanovisko nechcel poskytnúť ani Katar a komentára sa zdržala aj FIFA.

Chalker v USA čelí žalobe, ktorú na neho podal Elliott Broidy ako spolupracovník bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Broidy žaluje Chalkera a obviňuje ho z vedenia rozsiahlej hackerskej a špionážnej kampane pod vedením Kataru, ktorá zahŕňa využitie bývalých západných spravodajských dôstojníkov na sledovanie predstaviteľov FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Katar si najal bývalého dôstojníka CIA. Špehoval predstaviteľov FIFA