Kamerun vyhral Africký pohár národov, z triumfu sa raduje aj dvojica z Fortuna ligy

Sportnet|5. feb 2017 o 22:33

Víťazný tím Kamerunu reprezentovali na turnaji Ernest Mabouka a Robert Ndip Tambe.

LIBREVILLE. Futbalisti Kamerunu sú po 15-ročnej prestávke opäť kráľmi čierneho kontinentu.

Vo finále 31. ročníka Afrického pohára národov v susednom Gabone zdolali Egypt 2:1 a získali piaty titul. O všetkom rozhodol skvostný gól striedajúceho Vincenta Aboubakara z 89. minúty.

Hráči z Fortuna ligy

Z prestížneho titulu sa tešia aj dvaja hráči zo slovenskej Fortuna ligy. Dvadsaťdvaročný Robert Tambe, ktorý oblieka dres Trnavy, odohral prvý polčas a potom ho nahradil práve autor víťazného gólu.

Dvadsaťosemročný Ernest Mabouka, ktorý hráva v MŠK Žilina, vo finále nenastúpil.

Kamerun slávil, Egypt smútil. Pozrite si emócie po finále APN: fotogaléria

9.2.2017

Belgický tréner Kamerunu Hugo Broos pristúpil po svojom nástupe ku kormidlu k omladeniu tímu a na APN zobral viacero hráčov, ktorí nikdy neštartovali na veľkom turnaji.

Vo štvrťfinále Kamerunčania vyradili po jedenástkovom rozstrele favorizovaný Senegal a vo finále dokázali otočiť duel s Egyptom, ktorý si brúsil zuny na rekordný ôsmy triumf.

"Ukázalo sa, že naše mužstvo má veľký charakter, čo som vedel od začiatku turnaja. Viackrát som zdôraznil, že nemám v tíme 23 hráčov, ale 23 priateľov, ktorí sú ako jedna rodina," povedal Broos.

"Dosiahli sme niečo neuveriteľné, pretože sme všetci ťahali za jeden povraz. V mužstve bola úžasná atmosféra, nikto sa nad nikoho nevyvyšoval " citovala slová Broosa agentúra AP.

Uctili si pamiatku Marca-Viviena Foea

V hľadisku štadióna v Libreville nechýbal ani Samuel Eto'o, ktorý bol jedným z hlavných strojcov kamerunského triumfu z roku 2002.

Po skončení duelu si všetci hráči dali na seba dresy s číslom 17 a uctili si pamiatku dvojnásobného afrického šampióna Marca-Viviena Foea, ktorý v roku 2003 skolaboval vo Francúzsku počas zápasu proti Kolumbii a zomrel na následky srdcového zlyhania.

V Gabone nosil dres s jeho číslom Arnaud Djoum. "Veľké turnaje vyhrávate ako kolektív, nie ako jednotlivci. Chceli sme vyjadriť našu spolupatričnosť," zdôraznil Djeum.

Egyptský prezident Abdel-Fatah al-Sissi bol napriek finálovej prehre na hráčov hrdý. "Národný tím si získal srdcia egyptských fanúšikov i uznanie celého futbalového sveta," uviedol pre egyptskú televíziu.

Africký pohár národov 2017 - nedeľa

Finále:

Egypt - Kamerun 1:2 (1:0)

Góly: 22. Mohamed Elneny - 60. Nicolas N'Koulou, 89. Vincent Aboubakar

Egypt: El-Hadary - El Mohamady, Ali Gabr, Hegazi, Fathy - Tarek Hamed, Elneny - Mohamed Salah, El Said, Mahmoud Hassan Trézéguet (66. Ramadan Sobhi) - Warda

Kamerun: Ondoa - Fai, Ngadeu-Ngadjui, Teikeu (31. N'Koulou), Oyongo - Siani, Sutchuin Djoum - Bassogog, Zoua (90.+ Mandjeck), Moukandjo - Tambe (46. V. Aboubakar)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kamerun vyhral Africký pohár národov, z triumfu sa raduje aj dvojica z Fortuna ligy