Kaliskej premiéra v C1 nevyšla

SITA|27. sep 2008 o 20:53

Olympijská víťazka si v závere sezóny vyskúšala novú disciplínu.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ 27. septembra (SITA) - Svetová premiéra dvojnásobnej olympijskej víťazky vo vodnom slalome v disciplíne K1 Eleny Kaliskej v pretekoch C1 sa nevydarila.

Skúsená bojovníčka sa v sobotu v búrlivých kaskádach Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši v Martikánovej disciplíne v konkurencii dvanástich singlov natrápila viac ako dosť. A to ešte Michal Martikán ako správny gavalier nenastúpil a radšej sa v dejisku rozlúčkových Liptovských slalomov ani neukázal, aby svoju reprezentačnú kolegyňu svojou prítomnosťou zbytočne neznervózňoval.

Hoci Elena mala za sebou dva dobre utajené tréningy v novej lodi, s jednolistovým pádlom v kanoe jej to stále ide horšie ako s dvojlistovým v kajaku. Dôkazom toho bolo aj päťdesiat trestných sekúnd za svojvoľné vynechanie bránky na trati. To sa jej v ženskom kajaku stáva málokedy. Tentoraz však rozhodcovia boli nekompromisní a Kaliská podľa jej slov v cieli rozlúčkových Liptovských slalomoch radšej zostane verná kajaku až do olympijských hier 2012 v Londýne.

"V týchto pretekoch neboli dôležité výsledky, ale ich celková atmosféra a pohoda," povedal pre agentúru SITA prezident Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode (SZKDV) Ivan Cibák, ktorý na rozdiel od minulosti tentoraz do kajaku nesadol. "Nechal som súťažiť takých veteránov ako sú Peter Mráz a Peter Slašťan. Aby po rokoch opäť vedeli, ako je ťažké trafiť sa medzi bránky. Bol som rád, že si ich teraz súčasní zverenci na vode poriadne vychutnali a z brehu ich kritizovali. Tak ako oni vedeli počas sezóny kritizovať ich," pokračoval Cibák.

Jeden zo slávnej slalomárskej dynastie Cibákovcov si okrem pohody a atmosféry na rozlúčkových pretekov pochvaľoval aj výborné počasie a najmä znamenitý guláš. "V sobotu nám perfektne sadlo počasie, čoho sme sa po predchádzajúcich dvoch dňoch plných aprílových vrtochov dosť báli. V sobotu bolo na Liptove nádherné jesenné počasie a kuchári nám navarili dva kotle výborného gulášu. Čo viac si môžeme priať? Bola to rozlúčka s mimoriadne úspešnou sezónou ako sa patrí," tvrdil Ivan Cibák.

Ako šéf najúspešnejšieho olympijského športu v histórii samostatného Slovenska ďalej povedal, na preteky prišli iba súťažiaci z Liptovského Mikuláša, Dolného Kubína a Žiliny.

"Areál vodného slalomu nám pomohli symbolicky zamknúť kolegovia z Dolného Kubína a zo Žiliny. Na pretekoch štartovalo tridsať vodných slalomárov, hoci pôvodne sa ich prihlásilo až štyridsaťpäť. V kategórii C2 sme merali čas iba trom posádkam, v C1 aj s Elenou Kaliskou štartovalo dvanásť singlov, kajakárov bolo tiež iba trinásť aj s veteránmi," povedal šéf slalomárov Cibák.

Bývalý výborný kajakár však ubezpečil všetkých, že hoci vodný kanál v Liptovskom Mikuláši v poslednú septembrovú sobotu symbolicky na pol roka zamkli, slalomári z domáceho KTK Dukla budú na ňom trénovať až dovtedy, kým mrazy nezamknú vodu v tomto slávnom areáli aj v skutočnosti. Liptáci sa po vode prestanú voziť až vtedy, keď ich treskúce mrazy prinútia z kanoe a kajakov prejsť na korčule. Napokon Cibák a spol. boli týmto liptáckym "obojživelníctvom" v minulosti veľmi dobre známi. V lete sa na Váhu "člnkovali" a v zime hrali hokej. A nie iba Ivan Cibák s bratom Petrom, ktorí v mužstve druhej najvyššej slovenskej súťaže (SNHL) dlhé roky patrili k osvedčeným oporám.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Kaliskej premiéra v C1 nevyšla