Jurčo po naj sezóne: Budúci rok chcem už začať v NHL

Tomáš Jurčo vyhral minulý rok farmársku AHL, v minulosti získal aj juniorský Memorial Cup a teraz si zahral v NHL.
Tomáš Jurčo vyhral minulý rok farmársku AHL, v minulosti získal aj juniorský Memorial Cup a teraz si zahral v NHL. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|28. máj 2014 o 15:41

Talentovaný slovenský krídelník zanechal v Detroite dobrý dojem. Po sezóne ho pochválilo aj vedenie klubu.

BRATISLAVA. „Bola to najúspešnejšia sezóna v kariére. V AHL sa mi darilo, uplatnil som sa aj v NHL. K tomu bol ešte bonus olympiáda,“ rozhovoril sa pre SME ubolený Tomáš Jurčo.

Po konci ročníka, ktorý dohral v Grand Rapids, mu vyberali všetky štyri zuby múdrosti. S farmárskym tímom Detroitu sa mu nepodarilo obhájiť titul, keď jeho tím vypadol v druhom kole s Texasom Stars 2:4 na zápasy.

„Texas mal výborný tím. My sme mali veľmi neskúsenú obranu. Boli sme menej zohratí, mohli sme skôr prekvapiť. Súper bol favoritom,“ dodal Jurčo, ktorý strelil v jednom zo zápasov svoj druhý hetrik v AHL.

„Ten zápas mi veľmi vyšiel, mohol som dať zopár ďalších gólov. Nepremenil som nájazd a na konci som netrafil prázdnu bránku.“

Chvíľku sa hovorilo aj o tom, že dvadsaťjedenročný Košičan by mohol pomôcť reprezentácii na skončených majstrovstvách sveta. Manažér Red Wings Ken Holland rezolútne odmietol jeho účasť na MS a musel ísť na farmu.

„Škoda poslednej tretiny s Francúzskom, chalani hrali inak dobre. Sám viem, čo to je naskočiť do reprezentácie na veľký turnaj bez žiadnych skúseností. Myslím si, že nesklamali.“

Musí hrať viac fyzicky

V Grand Rapids mal mladý Košičan 32 bodov v 32 stretnutiach a solídne čísla dosiahol aj počas premiéry v NHL, keď mal pätnásť bodov v 36 zápasoch.

Nestratil sa ani na olympijských hrách, kde patril medzi našich najaktívnejších útočníkov, v štyroch dueloch si pripísal aj premiérový gól v reprezentačnom drese.

Do NHL mu pomohlo množstvo zranení v Red Wings. Svoju šancu využil.

Chválil ho aj náročný tréner Red Wings Mike Babcock. „Tomáš má na to, aby bol výborným hráčom,“ povedal pre Detroit Free Press. V denníku tiež ocenili prácu mladíka pri premiére v NHL.

Za ročník mu dali známku dva mínus. „Jurčo je dobre stavaný a výborný korčuliar. Nebojí sa ísť pred bránku. Pochopiteľne mu chýbali ešte skúsenosti do ťažkých zápasov play off,“ opísal denník.

Slovenského krídelníka pri výstupných testoch pochválilo vedenie Detroitu za rýchlosť a fyzickú hru.

Po rokoch dlhšie doma

Do letnej prípravy ostáva pre Jurča hlavným cieľom vybojovať si prvý tím Red Wings od začiatku budúceho ročníka.

„Počítam s tým, že teraz bude veľká šanca, aby som si vybojoval dres Detroitu od začiatku sezóny NHL. Je to všetko na mne. Nechcem sa však uspokojiť s myšlienkou, že začnem v prvom tíme. Musím sa dobre pripraviť,“ dodáva Jurčo, ktorý má na budúci rok dvojcestnú zmluvu.

V najbližšom čase si chce jeden z našich najväčších talentov oddýchnuť. „Bola to asi najnáročnejšia sezóna, akú som zažil. Som dosť dobitý. Okrem toho si chcem užiť, že budem asi najdlhšie doma v Košiciach za dlhé roky,“ zakončil Jurčo, ktorý v minulosti vyhral okrem AHL aj prestížny juniorsky Memorial Cup.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jurčo po naj sezóne: Budúci rok chcem už začať v NHL