Mladí Slováci zabojujú o medaily. Štrbák: Na ľade necháme všetko

Kapitán Slovenska Maxim Štrbák.
Kapitán Slovenska Maxim Štrbák. (Autor: Andreas Robanser / Puckfans.at)
TASR|28. apr 2023 o 20:58

Na slovenských hokejistov čaká v semifinále tím USA.

BAZILEJ. Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov sa po dvadsiatich rokoch opäť dostala medzi najlepšiu štvoricu na MS tejto vekovej kategórie a túži po cennom kove.

Na to však potrebuje aspoň raz zopakovať senzáciu zo štvrťfinále, keď vyradila favorizovaných Fínov po triumfe 3:2.

Zverenci hlavného trénera Tibora Tartaľa sa v piatok dopoludnia presunuli z Raiffeisen arény v Porrentruy do dejiska medailových bojov - St. Jakob arény v Bazileji.

Tam ich čaká v sobotnom semifinále od 15.00 h favorit na celkové prvenstvo z USA.

USA je na turnaji zatiaľ stopercentné

Krátko po príjazde do tretieho najväčšieho mesta Švajčiarska absolvovali mladí Slováci posledný tréning pred semifinále.

"Tréning bol celkom fajn. Spočiatku som mal ťažké nohy, ale v závere to bolo lepšie a som pripravený na zajtrajší duel," povedal pre hockeyslovakia.sk Juraj Pekarčík.

Stále iba 17-ročný útočník patrí medzi najproduktívnejších hráčov slovenského tímu. V piatich dueloch strelil tri góly a pripísal si šesť asistencií.

V priebehu turnaja poskočil do elitnej formácie k Daliborovi Dvorskému a Adamovi Cedzovi: "Veľmi ma teší, že som dostal možnosť pôsobiť po boku týchto spoluhráčov. Som za to vďačný a vážim si každú sekundu strávenú na ľade."

Američania zatiaľ na šampionáte neprehrali. V základnej skupine nazbierali plný počet 12 bodov a dali až 37 gólov.

Vo štvrťfinále si poradili s Čechmi 4:1. "Čaká nás asi najnáročnejší protivník na turnaji. Sú to chlapci, ktorí spolu trávia prakticky dva roky.

Budú sa prezentovať rýchlou hrou, sú technicky veľmi dobre zdatní a budú sa chcieť ukázať.

Môžeme ich zastaviť iba tvrdou, rýchlou a obetavou hrou," uviedol kapitán Slovákov Maxim Štrbák.

Ridzoň: Každý súper je zdolateľný

Američania sú historicky najúspešnejší tím majstrovstiev sveta do 18 rokov. Na 22 šampionátoch získali osemnásťkrát medaily, z toho až desaťkrát zlaté.

Ťažia najmä z dobrej práce v rámci Národného rozvojového programu (NTDP), kde centralizujú najlepších hráčov v tejto vekovej kategórii, informuje hockeyslovakia.sk.

"Americkí hokejisti sú zohratí, hrajú pokope celú sezónu.

V základnej skupine ukázali veľkú kvalitu, ale každý súper je zdolateľný, ak budeme hrať rýchlo, tvrdo a dodržíme veci, ktoré sme plnili v predchádzajúcich stretnutiach," uviedol útočník František Ridzoň.

Pre porovnanie, slovenská osemnástka sa tešila z medailového úspechu iba dvakrát. V roku 2003 získala striebro a v roku 1999 bronz.

"Medaily máme na dosah. Musíme nechať na ľade všetko a potom sa môže podariť hocičo," dodal Štrbák.

V druhom sobotnom semifinále sa stretnú Švédsko a Kanada (19.00). Úspešnejšie tímy budú v nedeľu bojovať vo finále, zdolaní semifinalisti si zahrajú o bronz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Mladí Slováci zabojujú o medaily. Štrbák: Na ľade necháme všetko