Fínsko na ZOH Peking 2022
Fínsko
ZOH Peking 2022
18.02.2022, Playoff | Semifinále
2 - 0
1:0, 0:0, 1:0
Slovensko na ZOH Peking 2022
Slovensko

Pomáhal naštartovať slovenský hokej. Tento zápas môže byť váš, tvrdí Fín

Jukka Tikkaja.
Jukka Tikkaja. (Autor: SME - MARKO ERD)
Stanislav Benčat|17. feb 2022 o 17:00

Nemôžem prehrať, tvrdí Jukka Tiikkaja pred zápasom Slovensko - Fínsko na ZOH 2022 v Pekingu.

Na prelome desaťročí pomáhal rozvíjať hokej v Ázii. V rodnom fínsku bol šéf vzdelávania trénerov. V roku 2017 prišiel na Slovensko, kde mal za úlohu vytvoriť systém, ktorý zlepší vzdelávanie a metodiku hráčov a trénerov.

JUKKA TIIKKAJA bol blízky spolupracovník Miroslava Šatana či Craiga Ramsayho. Po návrate domov do Fínska sa opätovne venuje práci pri chode športu v krajine.

Pre Sportnet poskytol niekoľko hodín pred začiatkom olympijského semifinále Fínsko - Slovensko rozhovor.

Aké máte pocity pred semifinálovým zápasom Slovensko – Fínsko na ZOH 2022?

Teším sa a pociťujem vzrušenie zároveň. Keď sa ma hocikto spýta na výsledok zápasu Slovensko – Fínsko, poviem jedno, nemôžem prehrať. Na vašu krajinu mám krásne spomienky, stretol som tam množstvo inšpiratívnych ľudí. Úprimne ma teší, aké výkony v Pekingu podávate.

Prekvapili vás?

Áno, aj nie zároveň. Na turnaji, aký je tento, sa môže stať všetko, špeciálne pri neúčasti hráčov z NHL. Pre európske tímy to bola veľká výhoda. Slováci majú mladý, dravý tím. Preto nie som prekvapený, akým spôsobom hrajú. Čo sa mi páči, je fakt, že aj mladí hráči sa prezentujú na ľade vysokým sebavedomím. Jazdia, dobré veci robia v pohybe. Ani silných tímov sa Slováci nezľakli. Vo ich hre vidím veľa pozitív.

Viacero z vecí, ktoré ste menovali, je symbolom fínskeho hokeja z posledných rokov. Vnímate to aj ako výsledok vašej práce?

Som šťastný, že viaceré veci, ktoré som prezentoval a priniesol, sa podarilo implementovať do slovenského systému hokeja. S viacerými ľuďmi som naďalej v kontakte. Aj olympijský výsledok je však odrazom dlhodobej práce ľudí na Slovensku. Ich úlohou je postaviť piliere slovenského športu. Zjavne sa to darí, hoci stále je to len začiatok.

Som rád, že niektoré z prvkov fínskeho hokeja, ako rýchlosť, aktivita pri práci s pukom v obrannom i útočnom pásme, korčuľovanie, sú znakom aj pre národný tím Slovenska, ale nevnímam to ako osvojenie si nášho systému. Takto totiž má vyzerať moderný hokej.

Čo sa vám najviac páči na hre slovenského tímu?

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Pomáhal naštartovať slovenský hokej. Tento zápas môže byť váš, tvrdí Fín