Metelka získal zlatú medailu, stanovil aj nový svetový rekord

Paracyklista Jozef Metelka.
Paracyklista Jozef Metelka. (Autor: Roman Benický, SPV)
Sportnet, SITA|27. aug 2021 o 08:35 (aktualizované 27. aug 2021 o 10:19)

Vo finále zdolal rumunského súpera.

TOKIO. Slovenský reprezentant Jozef Metelka získal na paralympijských hrách v Tokiu 2020 druhú medailu. Po bronze v disciplíne 1000 metrov s pevným štartom si vybojoval zlato v stíhacích pretekoch na 4000 metrov. 

Vo finále bojoval s Rumunom Carlom-Eduardom Novakom. To však bolo po 2250 metroch predčasne ukončené, pretože Slovák predbehol súpera o celé kolo. Bronz získal Kolumbijčan Diego German Duenas. 

Nemá konkurenciu 

Metelka, ktorý obhájil zlato z Ria de Janeiro 2016, sa zaskvel už v kvalifikácii, keď výkonom 4:22,772 minúty stanovil hodnotu nového svetového rekordu. Celkovo má na konte už päť paralympijských medailí, z toho tri najcennejšie.

Už iba jedno zlato mu chýba na vyrovnanie najúspešnejšieho slovenského paralympionika z letnej verzie hier Jána Riapoša.

O dominancii 34-ročného Metelku v stíhačke na 4 km svedčí aj fakt, že v tejto disciplíne nenašiel premožiteľa sedemkrát za sebou na majstrovstvách sveta. 

Gratulovala aj prezidentka 

Zverenec waleského trénera Kyleigha Mannersa má v Tokiu pred sebou ešte dva štarty na ceste - predstaví sa v časovke a pretekoch s hromadným štartom.

"Boli to dosť náročné preteky. Teda najmä tá príprava, uplynulé dva roky boli ťažké. Aj z hľadiska materiálneho a celého toho stresu okolo toho. Som však veľmi rád, že sa podaril obhájiť výsledok, pretože jedno zlato za osem rokov je pecka, ale dve, to už je fakt dobré. Je za tým jeden a pol roku tvrdého tréningu.

Robil som viacero športov, diverzifikoval som to, aby som zapájal všetky svaly, aj hlavu mal v pohode. Všetky športy, ktorým sa venujem nie sú o tom, že si robím čo chcem, ale všetko vedie k tomu hlavnému, aby som vedel podať takýto výkon," povedal Metelka pre Slovenský paralympijský výbor.

K zisku zlatej medaily mu gratulovala na sociálnych sieťach aj prezidentka Zuzana Čaputová. Športovcovi poďakovala za dobré meno, ktoré robí Slovensku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Metelka získal zlatú medailu, stanovil aj nový svetový rekord