Jordánci preveria, či Ali môže byť nástupcom Blattera aj bez volieb

Jordánska futbalová asociácia by chcela docieliť, aby sa Ali bin Al-Husejn stal prezidentom FIFA aj bez vypísania volieb.
Jordánska futbalová asociácia by chcela docieliť, aby sa Ali bin Al-Husejn stal prezidentom FIFA aj bez vypísania volieb. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. jún 2015 o 20:26

Blatter odstúpil aj neodstúpil. Vyzerá to, že si doprial ďalší rok v úrade a môže si to rozmyslieť, tvrdí viceprezident Jordánskej futbalovej asociácie.

ZÜRICH. Jordánska futbalová asociácia (JFA) študuje, či pravidlá Medzinárodnej futbalovej federácie umožnia Alimu bin Al-Husejnovi stať sa nástupcom Seppa Blattera na poste prezidenta FIFA bez vypísania volieb.

Jordánsky princ v piatok v prvom kole tajného hlasovania prehral so 79-ročným Švajčiarom 73:133. A pred druhým kolom priznal volebnú prehru.

Blatter však v utorok šokujúco oznámil svoju rezignáciu.

Viceprezident JFA Salah Sabra oznámil, že záležitosť preveruje právne oddelenie asociácie. Dodal, že žiadna norma riadiaceho orgánu svetového futbalu nepredpisuje v prípade odstúpenia jeho lídra nové voľby.

Sabra vylúčil možnosť, že 39-ročný Al-Husejn by mohol funkciu vykonávať dočasne. "Blatter odstúpil aj neodstúpil. Vyzerá to, že si doprial ďalší rok v úrade a môže si to rozmyslieť."

Nová hlava FIFA by mala byť známa niekedy v období od decembra 2015 do marca 2016. Tento termín sa nepozdáva šéfovi Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Wolfgangovi Niersbachovi.

"To, že mimoriadny kongres sa neuskutoční do jari budúceho kalendárneho roka, považujem za problematické. Rázne odporúčam zrýchliť proces," vyhlásil v Berlíne Niersbach.

kandidati.jpg

Odstupujúci prezident FIFA Sepp Blatter (vpravo) pózuje s protikandidátom Ali bin Al-Husejnom. FOTO - TASR/AP.

Za ideálneho kandidáta považuje prezidenta Kráľovského holandského futbalového zväzu (KNVB) Michaela van Praaga. Ten sa pôvodne uchádzal o čelo strešnej organizácie pred 65. kongresom FIFA.

Svojej snahy sa vzdal v prospech Al-Husejna.

Pred centrálou FIFA vo švajčiarskom Zürichu sa medzitým zhromaždila približne stovka novinárov a pracovníkov televíznych štábov, ktorí čakali na horúce správy deň po rezignácii Seppa Blattera.

Švajčiar sa v stredu vrátil do práce. A na svojej doterajšej stoličke zotrvá, až kým svetový futbal nespozná jeho nástupcu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Jordánci preveria, či Ali môže byť nástupcom Blattera aj bez volieb