Neuvažoval som o sebe ako o černošskom hokejistovi, vraví Iginla

Jarome Iginla.
Jarome Iginla. (Autor: AP/Jeff McIntosh)
TASR|25. jún 2020 o 14:02

Je štvrtým hokejistom tmavej pleti s touto poctou.

CALGARY. Dlhoročný kapitán Calgary Flames Jerome Iginla sa stal štvrtým hráčom tmavej pleti, ktorého zvolili do hokejovej Siene slávy v Toronte.

V stredu sa dočkal rovnakej pocty ako slovenský krídelník Marián Hossa, obrancovia Kevin Lowe a Doug Wilson, brankárka Kim St. Pierrová či dlhoročný generálny manažér Ken Holland.

Iginla je štvrtým hokejistom tmavej pleti v histórii, ktorý sa za svoje úspechy na ľade stal členom Siene slávy, vyhradenej prevažne osobnostiam z NHL.

Prvým bol Grant Fuhr.

V tomto kvartete sú ešte pionierka ženského hokeja Angela Jamesová a Willie O'Ree.

"Neuvažoval som o sebe v prvom rade ako o černošskom hokejistovi, ale uvedomoval som si, že ním som. Je pre mňa špeciálne sledovať hráčov tmavej pleti v NHL.

Môcť povedať iným ľuďom, že Grant Fuhr bol účastník Zápasu hviezd," cituje AP Iginlu, ktorého otec pochádza z Nigérie.

Iginla sa stal prvým hráčom tmavej pleti s najvýraznejšími štatistickými cenami v NHL. Do výpočtu jeho úspechov patria dve trofeje Mauricea Richarda pre najlepšieho strelca NHL, Art Ross Trophy za prvenstvo v kanadskom bodovaní v roku 2002.

Ako prvý športovec afrického pôvodu získal zlato na zimných olympijských hrách, keď bol súčasťou kádra kanadskej reprezentácie na OH 2002 v Salt Lake City. Najcennejší kov získal aj o osem rokov neskôr doma vo Vancouveri.

Neuvažoval som o sebe v prvom rade ako o černošskom hokejistovi, ale uvedomoval som si, že ním som. Je pre mňa špeciálne sledovať hráčov tmavej pleti v NHL.


Jarome Iginla

"Tlak v zápasoch na olympijských hrách je niečo úžasného. Obzvlášť v dueloch, v ktorých ide o všetko. Cítite, že vás sleduje strašne veľa ľudí. Bojujete za svoju krajinu, za svojich spoluhráčov," zaspomínal si Iginla.

Triumfoval aj na majstrovstvách sveta v roku 1997 vo Fínsku. V zbierke má aj víťazstvo vo Svetovom pohári a na juniorskom šampionáte.

Iginla ukončil kariéru v roku 2017 s konečnou bilanciou 1300 bodov v 1554 zápasoch základnej časti (625 gólov + 675 asistencií).

V play off si pripísal 68 bodov v 81 zápasoch. K zisku Stanleyho pohára bol najbližšie v roku 2004, no Calgary podľahlo v siedmom zápase finále NHL Tampe Bay 1:2.

Ken Holland si zaslúžil miesto v Sieni slávy najmä za tri tituly, ktoré na pozícii generálneho manažéra získal s tímom Detroit Red Wing. Jeden pridal ešte ako asistent.

"Sú isté veci, ktoré sa dajú v tomto športe dosiahnuť a toto je jedna z nich. Naozaj si túto príležitosť vážim," poďakoval sa Holland.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Neuvažoval som o sebe ako o černošskom hokejistovi, vraví Iginla