Kozák: Najlepšie mužstvo na šampionáte? Brazília

Francúzi vo finále porazili Chorvátsko a stali sa majstrami sveta.
Francúzi vo finále porazili Chorvátsko a stali sa majstrami sveta. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. júl 2018 o 14:43

Reprezentačný tréner ocenil aj systém VAR, ktorý zaznamenal na turnaji premiéru.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák si vychutnal finále 21. MS medzi Francúzmi a Chorvátmi (4:2) najmä ako fanúšik.

Obsadenie zaujímavého boja o zlato v moskovských Lužnikách mu urobilo radosť, keďže práve týmto dvom mužstvám počas turnaja fandil.

V predfinálovom rozhovore pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu tiež prezradil, komu okrem tejto dvojice držal palce, či aké mal pred bojom o zlato očakávania.

MS vo futbale 2018 - finále: Pozrite si najlepšie momentky zo zápasu Francúzsko - Chorvátsko: fotogaléria

17.7.2018

Po finále zasa skonštatoval, že Francúzi sú zaslúženým majstrom sveta a ocenil aj systém VAR, ktorý zaznamenal na turnaji premiéru.

"Primárna vec, (Francúzsko) má veľmi dobre poskladané mužstvo, s vyváženými formáciami. Zvládli šampionát bez jediného výsledkového zaváhania.

Raz mali problémy, v osemfinále s Argentínou. Inkasovali gól na 1:2 a potom predviedli svoj najlepší futbal na šampionáte.

Fanúšikovia možno chceli od majstra pohľadnejší futbal, ale majstrovstvá sveta sú turnaj o víťazstve, o titule. Francúzi cieľu všetko podriadili, zápasy mali v rukách a pod kontrolou. Prvé miesto získali zaslúžene," vyjadril sa už po finále kouč, podľa ktorého mala na turnaji najlepšie mužstvo Brazília.

"Logicky preto bola účastníkom aj najlepšieho zápasu s Belgickom. Nezvládla ho výsledkovo, čím uvoľnila cestu na trón iným, ale do kategórie najlepšie mužstvo by som dal práve ju."

Hoci sa bývalému účastníkovi MS 1982 v Španielsku zdal verdikt VAR vo finále príliš krutý, video označil za veľkú pomoc.

"Bol, ale... Vo finále sa s ním malo narábať citlivejšie. Posúdenie penaltovej ruky malo byť viac v prospech ducha futbalu, nie len striktne rešpektovať pravidlo, ktoré si aj tak mnohí vysvetľujú rôzne.

Takže áno VAR, je to veľká pomoc pre spravodlivosť v hre, je to dobrý pomocník, treba ešte doladiť, doštylizovať všetky jeho prednosti a spôsob využitia.

Myslím si, že napríklad pri simulovaní hráčov sú ešte rezervy. A potom tá aplikácia, chce to aj od hlavného rozhodcu citlivý prístup k získanej informácii."

"Od začiatku šampionátu som fandil trom mužstvám. Dve z nich sú vo finále, vypadla mi akurát Brazília, zakže ja som spokojný. Účasť Chorvátska vo finále je skvelá správa pre všetky malé krajiny.

A aj pre všetkých futbalistov z nich, že je možné dosiahnuť veľké veci aj na tých najväčších turnajoch. Veľmi som Chorvátom držal palce, bol som šťastný spolu s nimi."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Kozák: Najlepšie mužstvo na šampionáte? Brazília