Slavia našla z núdze nečakaného hrdinu, je ním Slovák

Jakub Hromada (vľavo) v drese Slavie Praha.
Jakub Hromada (vľavo) v drese Slavie Praha. (Autor: TASR)
Pavol Spál|20. jan 2021 o 23:48

Zachránil nás, tvrdil tréner.

BRATISLAVA. Písať vedel už ako štvorročný. Chodil do triedy pre mimoriadne nadané deti. "Pri prijímačkách mi namerali IQ 142," priznal v rozhovore pre SME.

Košický rodák Jakub Hromada patril medzi najväčšie talenty slovenského futbalu. Vyrastal v slávnom Juventuse Turín, kde bol lídrom juniorky.

Jeho kariéru však výrazne pribrzdili zranenia.

Teraz 24-ročný stredopoliar živí novú nádej. "Čakal som veľmi dlho. Som rád, že to konečne padlo," vravel v úvode týždňa pre české média.

Prvý gól za Slaviu

Hromada tak reagoval na svoj prvý gól v drese pražskej Slavie. V zápase 3. kola Českého pohára - MOL Cupu Slavia zdolala Duklu Praha 4:1.

Gól oslávil Hromada tak, že loptu schoval pod dres, čím veľa naznačil. "S manželkou čakáme dieťatko, týmto som ich chcel na diaľku pozdraviť," vysvetľoval.

V Slavii je už od roku 2017, lenže vinou zranení odohral od svojho príchodu len 26 zápasov.

"Bol som nahnevaný na celý svet. Pýtal som sa, prečo práve ja. Pri mojom poslednom zranen, som si vytváral čierne scenáre, že budem naozaj musieť skončiť s futbalom," priznal vlani.

zdroj videa: onlajny.com

Slavia má kredit

Od minulej jari sa rozohrával v Liberci, kde bol na hosťovaní. A pred pár dňami sa vrátil do Prahy.

Úradujúci český majster získal pod vedením trénera Jindřicha Trpišovského veľký kredit aj na európskej scéne.

Dokáže konkurovať európskej elite. Nedávni a najmä súčasní hráči tvoria základnú kostru českej reprezentácie.

V play off Európskej ligy čaká o mesiac Slaviu slávny Leicester City. Presadiť sa v kádri českého lídra, ktorý je plný reprezentantov, je extrémne ťažké.

Nahrala mu zhoda náhod

"Pred návratom sme sa bavili, že so mnou tréneri počítajú. Zhoda náhod mi nahrala do kariet, že som odohral hneď prvé dva súťažné zápasy. Urobím všetko preto, aby zápasy pribúdali," povedal Hromada.

Slovenský stredopoliar nastúpil v základnej zostave ihneď v prvom súťažnom zápase po svojom návrate. Cez víkend Slavia v prvom jarnom kole českej ligy zdolala Olomouc 3:1.

"Hromada nás zachránil tým, že tu bol," tvrdil Trpišovský.

Jeden z gólov padol z penalty po faule práve na Hromadu. Nečakal, že tak rýchlo dostane šancu.

"Bola to trochu zhoda náhod. Vrátil som sa z hosťovania a niektorí chlapci mali covid, niektorí boli po zranení a na mojom poste hráči chýbali, tak som dostal šancu," vysvetľoval.

Bol dobre pripravený

Náročný štýl Slavie vyžaduje, aby boli hráči výborne kondične pripravení. "Bol som však dobre nachystaný a pripravený," tvrdil Hromada.

"Mám to vo svojich rukách, ale som realista. Súpiska je plná reprezentantov a v takej konkurencii je ťažké sa presadiť. Zápasov bude veľa, ale až sa ostatní uzdravie, bude ťažšie dostať sa do zostavy," uvedomuje si.

Podľa asistenta trénera Jaroslava Köstla prešiel Hromada športovým peklom. Vyzdvihol jeho nezdolnú vôľu.

"Vytvoril aj veľa situácií, ktoré ku gólom viedli alebo mohli viesť, takže aj v predfinálnej fáze ukázal, že môže byť zaujímavý," myslí si Köstl.

Hromadu označil za bojovíka a víťazný typ.

"Kubo nastúpil do prvého ligového zápasu v základnej zostave, to je myslím jasná odpoveď na to, ako sa nám páči," doplnil Köstl.

"Konečne mal polrok bez vážnejšieho zdravotného problému," pokračoval asistent pre domovskú stránku Slavie.

"Je pripravený, má obrovskú chuť, v kabíne žije. Pred zápasom sa pýta na detaily v hre, je vidieť jeho záujem aj o taktické veci. Veľmi mu to prajem, pretože si prešiel naozaj zlým obdobím," uzatvára Köstl.

Prišiel o dva šampionáty

Na svetovom šampionáte do 17 rokov v roku 2013 bol Hromada kapitánom národného tímu.

Pôsobil aj v Sampdorii Janov, Senici či vo Viktorii Plzeň. Pre zranenia vynechal majstrovstvá Európy sedemnástok a v roku 2017 aj európsky šampionát do 21 rokov.

Verí, že sa už zbaví povesti smoliara.

"Človek to môže vnímať ako smolu, ale ja som sa naučil zranenia vnímať ako prekážku, respektíve životnú skúsenosť. Klamal by som, ak by som tvrdil, že som to zvládal v pohode," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Slavia našla z núdze nečakaného hrdinu, je ním Slovák