Island podľahol Chorvátsku a na šampionáte končí

Chorvát Ivan Perišič strieľa rozhodujúci gól zápasu.
Chorvát Ivan Perišič strieľa rozhodujúci gól zápasu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. jún 2018 o 00:00

Islanďania potrebovali vyhrať.

MS vo futbale 2018, D-skupina:

Island - Chorvátsko 1:2 (0:0)

Góly: 76. G. Sigurdsson (z 11 m) - 53. Badelj, 90. Perišič

ŽK: Hallfredsson, Finnbogason, Saevarsson - Pjaca, Jedvaj, rozhodovali: Mateu Lahoz - Cebrian, Diaz (všetci Šp.), 43.472 divákov.

Island: Halldorsson - Saevarsson, Ingason, R. Sigurdsson (70. Sigurdarson), Magnusson - Gunnarsson, Hallfredsson - J. Gudmundsson, G. Sigurdsson, Bjarnason (90.+4 Traustason) - Finnbogason (85. A. Gudmundsson)

Chorvátsko: Kalinič - Jedvaj, Čorluka, Čaleta-Car, Pivarič - Kovačič (81. Rakitič), Badelj - Pjaca (70. Lovren), Modrič (65. Bradarič), Perišič - Kramarič

MOSKVA. Hráči Chorvátska zvíťazili v utorňajšom zápase D-skupiny na MS vo futbale 2018 v Rostove nad Islanďanmi 2:1 a s plným počtom bodov postúpili z prvého miesta do osemfinále.

V ňom sa stretnú s Dánmi (v nedeľu 1. júla o 20.00v Nižnom Novgorode), pre Islanďanov sa premiérový svetový šampionát skončil.

Milan Badelj otvoril skóre, Gylfi Sigurdsson vyrovnal z jedenástky a Ivan Perišič rozhodol o výsledku v 90. minúte.

Chorvátsko inkasovalo prvýkrát v skupinovej fáze, predtým si poradilo s Nigériou 2:0 aj Argentínou 3:0. Island skončil na štvrtej priečke, získal bod za remízu s Argentínou 1:1, Nigérii podľahol 0:2.

MS vo futbale 2018: Pozrite si najlepšie momentky zo zápasu Island - Chorvátsko: fotogaléria

27.6.2018

Hlasy po stretnutí:

/zdroj: fifa.com, DPA, APA/

Heimir Hallgrimsson, tréner Islandu: "Proti takémuto silnému tímu sme neodohrali mnoho súbojov. Som hrdý na mojich zverencov, na ich povahu a bojového ducha."

Zlatko Dalič, tréner Chorvátska: "Vedeli sme, že to bude náročný duel. Môžem iba pogratulovať Islandu, ktorý preukázal veľa kvalít dôležitých pre futbal - disciplínu, taktiku, fyzickú silu.

Nebudeme špeciálne oslavovať, pôjdeme turnajom krok za krokom.


Milan Badelj, autor gólu Chorvátska a Hráč zápasu

Gratulujem však aj môjmu mužstvu, pretože nič iné ako víťazstvo by nebolo dostatočné. Island hral dobre, ale my sme odviedli našu prácu, čo je pre mňa najpodstatnejšie."

Alfred Finnbogason, útočník Islandu: "Sme veľmi smutní, ale domov môžeme ísť s hrdosťou. Môže nás tešiť, že sme hrali lepšie než skvelý chorvátsky tím."

Milan Badelj, autor gólu Chorvátska a Hráč zápasu: "Náš cieľ sme splnili. Umiestnili sme sa na prvej pozícii a sme pripravení na vyraďovaciu časť. Teraz sa na ňu môžeme koncentrovať, nebudeme špeciálne oslavovať, pôjdeme turnajom krok za krokom."

Stručný priebeh zápasu:

I. polčas:

Chorvátsko už malo istotu postupu a dovolilo si deväť zmien v základnej zostave, v ktorej však zostal Modrič a okrem neho Perišič. Island po nevydarenom zápase s Nigériou poslal od začiatku troch nových hráčov do duelu, v ktorom musel zvíťaziť na zachovanie postupovej nádeje.

V prvých minútach si ani jedno mužstvo nevypracovalo čistú príležitosť, no Chorváti kontrolovali stred poľa a určovali tempo. S ofenzívnymi akciami sa príliš neponáhľali a radšej početnými prihrávkami nepúšťali protivníka k lopte.

Islanďania sa preto nevedeli usadiť na súperovej polovici a ich jediné šance v úvodnej polhodine sa črtali po dlhom autovom vhadzovaní a rohovom kope.

Napriek tomu mohli krátko pred prestávkou otvoriť skóre, keď sa im podarilo odzbrojiť Chorvátov pri rozohrávke a Finnbogason len tesne minul bránku Kaliniča.

Úspešné osobné súboje a štandardné situácie boli najväčšia zbraň severanov, po ďalšom rohu mohol otvoriť skóre Bjarnason, ale jeho dorážka neprepálila spleť tiel pred bránkou.

V nadstavenom čase ešte Gunnarsson otestoval brankára Kaliniča, ktorý výborným zákrokom vyrazil jeho nebezpečnú strelu.

II. polčas:

Gól z toho nebol a Island naďalej nutne potreboval niečo vymyslieť. Proti Chorvátsku sa mu však nedarilo zhostiť tvorivej úlohy, na akú ani nebol zvyknutý. Spoliehal sa na to isté ako v prvom polčase, ale nedočkal sa ani z ďalších rohových kopov.

Naopak, Chorvátsko mohlo hrať uvoľnene a Badelj tvrdým pokusom opečiatkoval brvno. Badelj sa predsa len presadil v 53. minúte, keď si nabehol do šestnástky a tzv. koníčkom prekonal Halldorssona.

Island sa však odmietol vzdať a zápas vďaka tomu nabral na obrátkach. Kalinič vyškriabal hlavičku Ingasona, ktorý vzápätí po rohu trafil hlavičkou brvno.

Chorváti po vyše hodine hry stiahli Modriča a severania sa to snažili využiť.

Osamotený Bjarnason ešte zblízka nezužitkoval center Finnbogasona, no onedlho sa pískal pokutový kop po ruke striedajúceho Lovrena v šestnástke. G. Sigurdsson napálil loptu pod brvno a vyrovnal na 1:1.

Islanďanom sa však obrat nepodaril, naopak, v poslednej minúte riadneho hracieho času stratili loptu a Perišič zakončil protiútok na konečných 2:1.

Online prenos: Island - Chorvátsko (MS vo futbale 2018, D-skupina)

Majstrovstvá sveta Skupina D 2017/2018
26.06.2018 o 20:00
Island
1:2
(0:0, 1:2)
90+5 minúta
Ukončený
Chorvátsko
Prehľad
Góly: 76. G. Sigurdsson (pen.) – 53. Badelj, 90. Perišić. ŽK: 58. Hallfredsson (ISL), 64. Finnbogason (ISL), 84. Sävarsson (ISL) – 14. Pjaca (CRO), 83. Jedvaj (CRO). Rozhodca: Antonio Mateu – Pau Cebrian, Roberto Diaz (všetci Španielsko).
Prenos
V tomto momente je to odo mňa pre dnešok naozaj všetko. Za priazeň pri sledovaní tohto textového prenosu vám ďakuje Viktor Kalinács, ktorý vás ním sprevádzal.

Prajem ešte pekný zvyšok utorkového večera.
Juhoameričania zvládli doviesť duel s Nigériou do víťazného konca a postupujú tak do osemfinále z druhej priečky. V sobotu o 16:00 sa tak stretnú s víťazom skupiny C, ktorým je Francúzsko. Už v úvode osemfinále nás tak čaká meranie síl ako hrom.

Chorvátov vyzve pre zmenu ďalšia európska krajina – Dánsko. Toto stretnutie je na programe v nedeľu o 20:00, zaujímavé bude sledovať súboj dvoch dirigentov poľa – Modrića s Eriksenom.
Chorváti na šampionáte zatiaľ nepoznajú pocit prehry. V súboji s Islandom sa dostali do vedenia vďaka "koníčku" Badelja, potom sa na dvadsať minút hráči odmlčali. Následne prišla ruka Lovrena vo vlastnej šestnástke a premenená penalta Gylfiho Sigurdssona. Island živil nádej na postup, keďže Argentína skórovala v súboji s Nigériou, no bol to zásah Perišića, ktorý ostrovnú krajinu definitívne odrovnal.

Islanďania sa však za svoj výkon na majstrovstvách hanbiť nemusia. Mrzieť ich však môže prehra s Nigériou, ktorá im zahatila postup do ďalšej fázy turnaja.
Držení míče: 38 % : 62 %.
Střely na branku: 6:2. Střely mimo: 7:8. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 10:11.
90+5
Koniec zápasu.
90+4
A po ňom ešte jeden po defenzívnej hlavičke Dejana Lovrena.
90+4
Ešte jedna príležitosť. Lovren ani Jedvaj neposlali guľatý nezmysel dostatočne preč, nasleduje rohový kop.
90+3
Štandardka sa však Islandu nevydarila, čo znamená koniec úplne všetkým nádejám.
90+3
Björn Sigurdarson nedosiahol na strieľanú prihrávku spoluhráča, Vedran Ćorluka odvracia na rohový kop.
90+2
Rakitić odmieta možnosť na navýšenie skóre, keď svojou strelou netriafa bránu Halldórssona o vyše meter a pol.
90+1
Nadstavujú sa štyri minúty.
90
90
goalChorvátsko dalo gól!
Dovolím si tvrdiť, že je rozhodnuté! IVAN PERIŠIĆ využíva malú chybičku v obrane súpera, dostal sa do veľkého vápna a ranou na zadnú žrď posiela Island do kolien. Hannes Halldórsson si na loptu síce siahol, no nedokázal ju dostatočne vytlačiť.
90
changeStriedanie v tíme Island: z ihriska odchádza Birkir Bjarnason, prichádza Arnor Traustason.
89
Andrej Kramarić "zasebčil", keď mohol definitívne spolu aj s kolegami v obrane rozhodnúť o nepostupe Islandu. Tomu stále žije nádej. Pokiaľ by ostrovná krajina strelila gól a Argentína by vyhrala 2:1, ďalej by šli práve Islanďania.
88
Argentína sa posúva na druhé miesto, keď sa v 86. minúte presadila druhý raz v stretnutí.
88
A naozaj tomu tak bolo. Rakitić pálil doprostred brány, Hannes Halldórsson kontroloval dráhu lopty, avšak nezasiahol.
87
Sverrir Ingason fauluje Ivana Rakitića asi meter pred hranicou pokutového územia. Vyzerá to na priame ohrozenie.
86
Chorváti držia loptu ďaleko od Kalinića a ukazujú svoje skúsenosti.
85
changeAlfred Finnbogason rýchlo strieda, aby ušetril čo najviac času. Možnosť stať sa hrdinom je tu pre Alberta Gudmundssona.
85
Perišić to skúsil napriamo a nechýbalo veľa, aby musel Hannes Halldórsson zasahovať. Zakončenie šlo zhruba meter nad svätyňu Islandu.
84
yellowCardAvšak aj po tejto štandardke sme sledovali nádejný protiútok, tentoraz zo strany Chorvátov. Ivan Perišić si šiel jasne za faulom, ktorý si aj vypýtal. Žltú kartu za svoj zákrok uvidel Birkir Sävarsson.
83
yellowCardTin Jedvaj s nevyberaným zákrokom na prenikajúceho Johanna Gudmundssona. Budeme svedkami štandardnej situácie v podaní Gylfiho Sigurdssona.
82
Bola z toho kontra Islandu. Veľa síl už futbalistom nezostáva, aj preto Birkir Bjarnason nedokázal udržať loptu v hre.
82
changeNa prelome minút prišlo k zmene. Mateo Kovačić si koniec stretnutia pozrie iba z lavičky, Ivan Rakitić pôjde okamžite rozohrať rohový kop.
81
Birkir Sävarsson len zrazil center Milana Badelja, uvidíme rohový kop. No až po záverečnom striedaní Chorvátov.
80
Protiútok bol spomalený a je z neho iba postupný atak. Hra je opäť pozastavená, do hry by mal zasiahnuť Ivan Rakitić. Na zemi leží Vedran Ćorluka, ktorý po odchode Lukau Modrića prevzal kapitánsku pásku.
79
Ďalšie z dlhých vhadzovaní tentoraz defenzíva hostí odvrátila a môže založiť brejk.
78
Mohutné povzbudzovanie fanúšikov Islandu môže vyburcovať futbalistov z ostrovnej krajiny ešte k lepšiemu výkonu. Za takéhoto stavu duelov v skupine potrebujú Strákarnir okkar ešte dva góly.
78
Chvíľu sa nehrá, Duje Ćaleta-Car je otrasený a sedí na trávniku.
77
Lovre Kalinić aj naďalej v permanencii. Johann Gudmundsson z hranice pokutového územia vypálil iba do miest, kde sa nachádzal chorvátsky gólman.
76
76
goalIsland dáva gól! GYLFI SIGURDSSON sa s tým nepáral, loptu poslal razantne pod brvno a vyrovnáva na 1:1!
75
75
importantSituácia sa môže rýchlo zmeniť! Gylfi Sigurdsson dával loptu pod seba v pokutovom území, no vo vzduchu zahral rukou Dejan Lovren. Stopér Chorvátska ruku jasne odtiahol pri lete lopty. Správne odpískaná penalta.
74
importantKramarić si šiel po teč strieľanej prihrávky Josipa Pivarića. Ten výborne napriahol, Andrej Kramarić netrafil loptu iba o niekoľko centimetrov.
73
73
importantAlfred Finnbogason si načasoval nábeh za obranu, dostal sa na hranicu pokutového územia, odkiaľ našiel pred bránou Birkira Bjarnasona. Islandská "osmička" v neľahkej situácii zakončovala iba mimo bránu. Bjarnason dobre vie, že toto mohla byť jeho posledná veľká šanca duelu.
72
Argentína stále remizuje s Nigériou 1:1, favorit z Južnej Ameriky na pokraji vypadnutia.
71
Dvadsať minút do konca riadneho hracieho času, Islandu sa skracuje nádej na udržanie sa v turnaji.
70
changeIsland to urobil naopak a posiela útočníka za obrancu. Ragnar Sigurdsson možno dohral aj na šampionáte, útočné chúťky prišiel vylepšiť Björn Sigurdarson.
70
changeMožným dôvodom striedania Pjacu je aj zákrok Arona Gunnarssona na tohto futbalistu. Pjaca napokon odchádza z ihriska, prichádza posila do obrany. Je ňou stopér Liverpoolu Dejan Lovren.
69
Marko Pjaca si sadol na trávnik a zdá sa, že nebude pokračovať. Duel je prerušený, o chvíľu nastanú nové zmeny.
68
Chorváti si teraz dovolili fakt veľa. Prihrávky tesne pred vlastnou šestnástkou, ako bonus prišla aj pätička Badelja. Nebezpečenstvo z toho nebolo, Balkánci vyviazli bez ujmy.
67
Mateo Kovačić rozohráva rohový kop z ľavej strany, Island loptu odkopol iba na kopačky protivníka.
66
Gylfi Sigurdsson pálil chcel ohroziť súpera z ostrého uhla. Lopta skončila iba v sektore za bránou...
65
changeAko som avizoval, striedanie je realitou. V zápase končí kapitán Chorvátska Luka Modrić, menej ako polhodinu pred koncom ho nahrádza Filip Bradarić.
64
yellowCardTvrdý zákrok na Lovre Kalinića od Alfreda Finnbogasona, ktorý nedokázal zabrzdiť svoju dráhu. Útočník Islandu nasledoval prihrávku Bjarnasona, no dopadlo to z jeho pohľadu veľmi zle.
63
Chystajú sa aj prvé zmeny v zostavách, ešte si však budeme musieť počkať.
62
Do hlavičky sa tlačil Duje Ćaleta-Car, napokon sa vo vzduchu previnil faulom.
61
Sverrir Ingason s faulom pred pokutovým územím, na priame ohrozenie je to priďaleko. Túto situáciu rozohrá Luka Modrić.
60
Po tlaku Islandu prichádza upokojenie hry v podaní futbalistov Vatreni. Končí sa nám prvá hodina duelu.
59
Stretnutie naberá na obrátkach, čo je len dobre. Prebúdzajú sa aj fanúšikovia.
58
yellowCardJasný zákrok na karte od Emila Hallfredssona. Ten šiel do sklzu obomi nohami, čo skolilo Marka Pjacu pri postrannej čiare.
57
Ďalší závar pred bránou Kalinića. Toto bude ešte zaujímavý zápas, centrované lopty robia vysokému gólmanovi problémy.
57
Medzičasom Nigéria vyrovnala súboj s Argentínou. Africkú krajinu posúva tento výsledok do ďalšej fázy turnaja.
56
56
importantPo dvoch rohových kopoch sa Sverrir Ingason dostal opäť k hlavičke, táto opečiatkovala brvno! To je smoly na kopačkách, ale najmä hlavách islandských futbalistov.
55
importantRazom mohlo byť vyrovnané. Dlhé vhadzovanie Kalinić podcenil, šiel príliš do súboja a loptu nedokázal zachytiť. Odrazená lopta sa dostala k Ingasonovi, ktorý spred malého vápna hlavou nechal Kalinića napraviť svoju chybu!
53
53
goalChorvátsko dalo gól!
Prvá strela na bránu, prvý gól! Prenesenie hry na ľavej strany od MILANA BADELJA, prechod do šestnástky od Pivarića a presný center na os šestnástky. Do zakončenia sa dostal samotný BADELJ, ktorý "koníkom", teda half-volejom do zeme otvára skóre zápasu!
52
Luka Modrić neposlal zlý center, však ani dobrý. Island sa ubránil.
51
51
importantNa konci minúty prišla ešte strela Milana Badelja s jemným tečom Ragnara Sigurdssona. Guľatý nezmysel vystrelil rýchlo hore, až napokon skončil na brvne brány Halldórssona. Rohový kop aj pre Chorvátov.
51
Dôrazné súboje v strede poľa. Svoje o tom vie aj Josip Pivarić, ktorý v uplynulej minúte dva vyhral.
50
Vedran Ćorluka telom odstavil Magnússona, nasleduje iba odkop od brány balkánskej krajiny.
49
Opäť to bol Birkir Bjarnason, kto sa dostal k lopte na hranici veľkého vápna. Priestor na strelu tam však vôbec nebol, preto reprezentačný záložník vyprodukoval iba nepresný pas.
48
Séria rohových kopov Islandu pokračuje aj po prestávke.
47
Voľný kop svojho mužstva zahral Gylfi Sigurdsson priamo iba do náruče Lovre Kalinića.
46
Po zmene strán ani jeden z trénerov nestriedal, výkop patril pre zmenu Chorvátov.
46
Aj na začiatku druhej časti hry vyhráva Argentína nad Nigériou 1:0, čo naďalej znamená postup Chorvátov z prvej a Argentínčanov z druhej priečky.
46
Začal sa druhý polčas.
Následný center našiel vyše dvojmetrového obra v bráne Chorvátska pripraveného a tak sa ide do šatní za bezgólovej remízy.

Po úvodnom tlaku Balkáncov prišli na rad v závere dejstva aj Islanďania. Tri príležitosti zvnútra pokutového územia mal Birkir Bjarnason, zakaždým ale trafil hráčov pred sebou. Na konci nadstaveného času sa mohol stať hrdinom Aron Gunnarsson, toho však vygumoval zatiaľ skvelý Lovre Kalinić.

Druhý polčas sa začne približne o 21:03.
45+3
Prvý polčas sa skončil.
45+2
45+2
importantAron Gunnarsson s najväčšou šancou v tejto časti hry. Technická strela sa krútila od brány, Lovre Kalinić ju stihol vyraziť na ďalší roh!
45+1
Nadstavujú sa dve minúty.
45+1
45+1
importantBirkir Bjarnason mohol po tretí raz po rohovom skórovať. Lovre Kalinić aj kvôli ataku Ingasona loptu iba vyrazil, Bjarnason odrazenú loptu poslal iba do nohy chorvátskeho gólmana, ktorý svoju chybu okamžite nahradil.
45
Center na Finnbogasona od Magnússona odvrátil v poslednej chvíli na rohový kop Duje Ćaleta-Car.
44
Zakončenia z veľkej diaľky sú maximálne nepresné. Nadviazal na to aj Emil Hallfredsson.
43
Záver prvého dejstva sa blíži, Chorváti v defenzívnej ulite.
42
Španielsky rozhodca Mateu píska, keď si Kramarić spracoval loptu rukou na hranici veľkého vápna.
41
Luka Modrić zatiaľ nenadviaže na gól proti Argentíne. Koncovka hráča Realu Madrid z tridsiatich metrov bola tragickou.
40
40
importantAlfred Finnbogason v najväčšej šanci polčasu! Zisk lopty po nedôslednej rozohrávke Milana Badelja. Finnbogason si narazil loptu s Gylfim Sigurdssonom a z prvej míňa bránu Lovre Kalinića o zhruba meter.
40
Marko Pjaca vyskúšal šťastenu z diaľky, no trafil iba Ragnara Sigurdssona.
39
Kramarić pri lopte aj o minútu neskôr. Tak dlho dribloval s loptou, až sa sám vyhnal zo streleckej pozície.
38
Milan Badelj sa vyhol ofsajdu pri nábehu za obranu, následne prihral na Kramarića. Hrotový útočník Chorvátska si ale v súboji so súperom pomohol faulom, píska sa proti bráne hostí.
37
Ivan Perišić si spracoval loptu a z otočky vystrelil half-volejom. Guľatý nezmysel jasne minul svoj cieľ. Hannes Halldórsson sa po dlhom čase môže zahriať pri výkope od svojej brány.
36
Hördur Magnússon iba odkopáva pred Pjacom, lopta sa dostala až ku brankárovi Kalinićovi.
35
Snáď teraz urobia Balkánci nejaký víchor v defenzíve Islandu. Pri lopte Luka Modrić, dirigent hry.
34
34
importantPekný signál zahraný na Emila Hallfredssona. Ten ju sklepol pre Bjarnasona, ktorý loptu na dvakrát napálil do Perišića. Je z toho autové vhadzovanie.
33
Chorváti sa odmlčali a už dlhšie nevymysleli nič zaujímavé. Navyše sa budú brániť pri rohovom kope.
32
Veľmi rýchlo plynie čas. Ani neviem ako a už sme za úvodnou polhodinou. Detailný záber na Bjarnasona ukazuje, že aj po dvadsiatich minútach od faulu Pjacu mu krv z nosa stále tečie.
31
31
Aj teraz sa do exekúcie oprel Gylfi Sigurdsson. Pokus o priame ohrozenie brány našiel Lovre Kalinića maximálne pripraveného. Zakončenie nemalo šancu skončiť v sieti, bolo príliš pomalé na chorvátskeho ochrancu svätyne.
30
A hoci sa Chorváti prvému centru dokázali ubrániť, úplne sa neoslobodili. Na kopačku si loptu prilepil Emil Hallfredsson a svojím driblingom si vypýtal faul Matea Kovačića.
29
Štandardka z tridsiatich metrov pre Strákarnir okkar, zahrá ju Gylfi Sigurdsson.
28
Rohový kop pre domácich sa skončil hlavičkou všadepritomného Magnússona. Ten zakončoval cez viacerých protihráčov a uchmatol loptu aj Gunnarssonovi. Koncovka ľavého obrancu Islandu skončila mimo brány.
27
Dlhočízny aut priniesol šancu pre Island. Hördur Magnússon predlžoval loptu na zadnú žrď, kde sa nachádzala až trojica hráčov v bielom. Napokon však Antonio Mateu pískal útočný faul na brankár Kalinića.
26
26
Vedran Ćorluka sa odvážne hodil do centra Hördura Magnússona, ktorý ho z metra trafil do tváre. Len šťastím sa krv neobjavila aj v tvári tohto skúseného obrancu.
25
Mierne nudná úvodná polovica tohto polčasu je za nami. Čakáme na vážnejšiu príležitosť od prvého hvizdu.
23
Pjacovi ušla lopta po prihrávke Modrića, na druhej strane ihriska musel Jedvaj zasahovať pred Gudmundssonom.
22
Držanie lopty jasne v prospech Chorvátov – 71% : 29%. Vatreni kontrolujú priebeh stretnutia.
21
Tento nákop už taký dôsledný nebol. Hra je opäť prerušená, Bjarnason má naďalej problém s krvou. Do nosa mu reprezentační lekári vložili tampóny, ktoré by mu mali tok telesnej tekutiny zastaviť.
20
Signál pri rohovom kope takmer vyšiel. Modrićov center vonkajškom kopačky sa takmer dostala k Perišićovi, ktorý avizuje, že bol držaný. Španielsky arbiter diskusie odmieta. Luka Modrić si roh zopakuje, akurát z inej strany.
19
Ivan Perišić s nie príliš razantným centrom pred bránu, navyše tam nikto nebol. Sverrir Ingason tak trochu zbytočne poslal loptu na rohový kop.
18
Ostrovná krajina toho predviedla zatiaľ málo, chce to viac aktivity smerom dopredu. Hördur Magnússon tlieska za prenesenie hry na ľavé krídlo, krajný obranca však tento center nedokázal spracovať.
17
Počas úvodnej štvrťhodiny mali Chorváti o vyše 80 prihrávok viac, ako Islanďania.
16
Birkir Bjarnason späť na trávniku, ihneď sa zapája do defenzívnej činnosti.
15
Argentína sa ujala vedenia nad Nigériou, čo ju aktuálne posúva do osemfinále.
14
yellowCardTržná rana na tvári Bjarnasona je obrovská, vylialo sa aj veľké množstvo krvi. Dodatočne vidí za tento zákrok žltú kartu Marko Pjaca.
14
Fanúšikovia Islandu predvádzajú svoje tradičné povzbudzovanie, známe najmä z uplynulých majstrovstiev Európy.
13
Už vyše minútu sa nehrá, dvaja náhradníci Islandu sú už v plnej permanencii.
12
12
Aktívny Birkir Bjarnason inkasoval úder lakťom od Marka Pjaca do tváre. Nuž, to je nepríjemné. Vidíme tam aj krv.
11
Modrić naznačil strelu, ale iba prihral ďalej na krídlo. Na druhej strane bol úplne voľný na hranici šestnástky Birkir Bjarnason, ktorý márne čakal na pas od Alfreda Finnbogasona. Toho stihli včas zablokovať dvaja obrancovia Chorvátska.
10
Veľmi nepresný odkop Islanďanov, vhadzovanie pre Balkáncov.
9
Marko Pjaca si svojím pohybom a aktivitou pýtal faul od španielskeho rozhodcu. Ku kontaktu s Aronom Gunnarssonom prišlo, na nedovolený zákrok to asi nebolo.
8
Takmer až od postrannej čiary poslal loptu pred Halldórssona Tin Jedvaj. Islandský gólman mal ľahkú prácu.
7
Gylfi Sigurdsson s prízemným centrom do šestnástky, loptu odkopol Vedran Ćorluka. Birkir Bjarnason sa o niekoľko momentov neskôr dostal za obranu, avšak na kolmicu nedočiahol.
6
Naďalej opatrný úvod, guľatý nezmysel v zadných radách Strákarnir okkar.
5
Teraz už pri lopte Island. Ten potrebuje dnes vyhrať a veriť v zaváhanie Nigérie.
4
Andrej Kramarić mal chvíľu zopár metrov priestoru naviac, no rozhodol sa zbrklo nevystreliť.
3
Stále rovnaký obrázok hry, niečo sa snaží vymyslieť aj Mateo Kovačić.
2
Líder skupiny kombinuje na vlastnej polovici a nikam sa zatiaľ nehrnie. Pri lopte dirigent zálohy a kapitán mužstva Luka Modrić.
1
Chorváti v tmavej kombinácii dresov, Island v bielom. Úvodný výkop obstarala ostrovná krajina. Balkánci dnes s viacerými zmenami v zostave, nehrá brankár Subašić, Vrsaljko, Strinić, Lovren, Rakitić či Mandžukić.
1
Stretnutie sa práve začalo.
Úvodné zostavy:

Island: Halldórsson – Sävarsson, Ingason, R. Sigurdsson, Magnússon – Gunnarsson (C), Hallfredsson – Gudmundsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason – Finnbogason.
Náhradníci: Schram, Rúnarsson – Fridjónsson, A. Gudmundsson, B. Sigurdarson, Árnason, Eyjólfsson, Ó. Skúlason, Gíslason, Traustason, Bödvarsson, A. Skúlason.

Chorvátsko: L. Kalinić – Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Pivarić – Modrić (C), Badelj – Pjaca, Kovačić, Perišić – Kramarić.
Náhradníci: Livaković, Subašić – Vrsaljko, Strinić, Lovren, Rakitić, Brozović, Bradarić, Mandžukić, Rebić, D. Vida.

Rozhodca: Rostov Arena (Rostov nad Donom).
Situácia v skupine

Už pred záverečnými duelmi v skupine je jasné, že Chorváti majú postup istý. Balkánci majú po dvoch zápasoch na konte 6 bodov za víťazstvá 2:0 nad Nigériou a 3:0 nad Argentínou. Prvému celku tabuľky stačí aj remíza, respektíve nevýhra africkej krajiny a do play-off pôjde z prvého miesta. Sú tu aj ďalšie scenáre, no tie sú viac komplikované.

Zaujímavejšie to bude v boji o druhú priečku. Ako Nigéria, tak i Island s Argentínou majú šancu na postup do vyraďovacej fázy. Možností je toľko, že je zbytočné ich všetky rozpisovať.

Na záver tak len pripomeniem, že Nigéria má na konte tri body a vyrovnané skóre 2:2, Island jeden bod a negatívne skóre 1:3. Priebežne posledná Argentína s nožom na krku má tiež jediný bodík a najhorší pomer strelených a inkasovaných gólov – 1:4.
NOMINÁCIE

ISLAND

Brankári: Hannes Halldorsson (Randers), Runar Runarsson (Nordsjaelland), Frederik Schram (Roskilde).

Obrancovia: Kari Arnason (Aberdeen), Holmar Eyjolfsson (Levski Sofia), Rurik Gislason (Sandhausen), Sverrir Ingason (Rostov), Hordur Magnusson (Bristol City), Birkir Saevarsson (Valur), Ragnar Sigurdsson (Rostov), Ari Skulason (Lokeren).

Stredopoliari: Birkir Bjarnason (Aston Villa), Samuel Fridjonsson (Valerenga), Johann Gudmundsson (Burnley), Aron Gunnarsson (Cardiff City), Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Everton), Olafur Skulason (Karabukspor), Arnor Traustason (Malmo).

Útočníci: Jon Bodvarsson (Reading), Alfred Finnbogason (Augsburg), Albert Gudmundsson (PSV), Bjorn Sigurdarson (Rostov).

CHORVÁTSKO

Brankári: Danijel Subasic (Monaco), Lovre Kalinic (Gent), Dominik Livakovic (Dinamo).

Obrancovia: Vedran Corluka (Lokomotiv Moscow), Domagoj Vida (Besiktas), Ivan Strinic (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Sime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivaric (Dynamo Kiev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg).

Stredopoliari: Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (Barcelona), Mateo Kovacic (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozovic (Inter), Filip Bradaric (Rijeka).

Útočníci: Mario Mandzukic (Juventus), Ivan Perisic (Inter), Nikola Kalinic (Milan), Andrej Kramaric (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebic (Eintracht).
Ako postúpili do Ruska?

ISLAND

Zverenci Heimira Hallgrímssona ovládli I-skupinu európskej kvalifikácie a do Ruska postúpili priamo. Z desiatich duelov prehrali len dva – v role hosťujúceho tímu s Chorvátskom a Fínskom. Jedno stretnutie remizovali a v siedmich ťahali za dlhší koniec povrazu.

CHORVÁTSKO

Do Ruska sa Chorvátsko muselo dostať cez baráž, kde však už v prvom zápase zdolalo Grécko vysoko 4:1 a na jeho pôde už postačila aj remíza 0:0.
Všetkým športovým priaznivcom prajeme príjemný utorkový večer!

21. majstrovstvá sveta vo futbale pokračujú trinástym hracím dňom. Na jeho konci bude duel D-skupiny medzi Islandom a Chorvátskom, o ktorého priebehu vás budeme informovať v tomto priamom prenose.

Stretnutie sa začne o 20:00.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Island podľahol Chorvátsku a na šampionáte končí