Írska gorila predsa nevyzrela na dagestanského orla

Adrián Mečiar|8. okt 2018 o 02:00

Tomu, čo sa udialo po zápase, sme sa už venovali dosť. Pozrime sa preto aj na samotný duel medzi Khabibom a McGregorom.

„Mohol zápasiť s dagestanskými medveďmi, no ešte nikdy nezápasil s írskou gorilou,“ povedal Conor McGregor pár dní pred zápasom.

Ako sa však ukázalo, ani írska gorila predsa nebola schopná zastaviť dagestanského orla, ktorý naďalej zostáva neporazeným šampiónom ľahkej váhy UFC.

Jedným z hlavných faktorov, o ktorých sa rozpráva pred duelmi Conora McGregora, je skutočnosť, ako sa jeho súperi vysporiadajú so všetkým trash talkom, ktorým ich zasypával celé tie mesiace. Khabib si navyše musel prejsť obzvlášť nepríjemnými slovnými útokmi, keď si Conor vzal na mušku dokonca aj jeho rodinu.

Pri nástupe do oktagonu Khabib vyzeral nervóznejšie ako obyčajne. Dôvodom nemuseli byť len Conorove psychologické hry, ale aj fakt, že išlo o najväčší zápas jeho života pred zrakom vypredanej T-Mobile arény a najmä miliónov pred televíznymi obrazovkami.

Po začiatku samotného súboja už ale Khabib neprejavoval známky nervozity. Conor sa ho pokúsil zasiahnuť hneď v úvode, čo bola jeho najlepšia šanca, no Khabib rýchlo začal uplatňovať svoj wrestling. V úvodnom kole sa sústredil najmä na to, aby sa McGregor nepostavil naspäť na nohy. Nerozbehol svoj typický ground and pound, prvoradá bola pozícia. McGregor, ktorý takmer celé prvé kolo strávi na chrbte, je lepší ako McGregor, ktorý si vás zameriava svojou povestnou ľavačkou.

Conor nepôsobil strateným dojmom, musel rátať s tým, že sa v tejto pozícii ocitne. Síce prehral prvé kolo, no Khabib mu na zemi veľmi neublížil. Problémom však samozrejme bolo, že na zemi Conor podľa očakávania pre Dagestanca nepredstavoval v podstate žiadnu hrozbu, a tak potreboval dlhšie udržať duel v postoji. Tam ho ale tvrdou pravačkou prekvapil Khabib.

Pred zápasom sa na internete objavil vtipný príspevok, ktorý sa pýtal, čo je viac pravdepodobné: a) Khabib knokautuje Conora v postoji, alebo b) Conor zničí Khabiba na zemi. Síce to nebolo KO, no Khabib sa stal vôbec prvým zápasníkom, ktorý Conora dokázal knockdownovať. A to už McGregor zápasil s bojovníkmi ako Eddie Alvarez, Dustin Poirier, Jose Aldo či Nate Diaz, ktorí sú považovaní za nebezpečnejších strikerov ako Khabib, no a nesmieme zabúdať ani na to, že Conora nebol schopný počas 30 minút poslať k zemi ani Floyd Mayweather.

Khabibovi týmto úderom šokoval snáď všetkých, najmä ale Conora. Ten čakal pokus o takedown, čo dokazuje aj tento spomalený záber, ale namiesto toho schytal jeden z najtvrdších úderov jeho kariéry. Technika išla úplne bokom, Khabib všetko vložil do sily úderu. Tentoraz sa to vyplatilo.

Na druhú stranu treba Conorovi uznať, že sa bleskovo pozviechal a hneď na to reagoval svojimi údermi, tiež sa vyhol Khabibovmu kolenu.

Následne však Khabib preniesol súboj na zem a v druhom kole už prišiel jeho obávaný ground and pound. Khabib chcel dodržať svoje slová a Conorovi „zmeniť tvár“. Napokon z toho síce nebola plastická operácia na dagestanský spôsob, no Conor by sa zrejme v tých momentoch celkom ochotne radšej nachádzal na inom mieste.

V druhom kole Conor na zemi zasiahol Khabiba ilegálnym kolenom, za ktoré ho rozhodca Herb Dean len upozornil. Treba povedať, že to ani zďaleka nebola jediná zakázaná technika, ktorú nám včera Conor previedol. Herb Dean ho však pri každom faule najviac napomenul. To veru nebol dobrý výkon v podaní takto skúseného rozhodcu. U Herba by snáď včera Conorovi prešlo aj ukončenie zápasu nelegálnou technikou.

V treťom kole sme boli svedkami doposiaľ nevideného. Khabib Nurmagomedov na bodových lístkoch oficiálne prehral svoje prvé kolo v kariére. Ťažko povedať, či schválne nedodržoval taktiku, alebo naozaj začal pociťovať známky únavy, no tretie kolo nepatrilo jemu. Conor dokázal brániť pokusy o prenesenie súboja na zem a viac lepších zásahov patrilo jemu. Aj Khabib mal na nohách svoje chvíle. Jeho striking nevyzerá práve najlepšie, no v skutočnosti je účinný a to tu ide. Khabib neinkasoval čistý veľký úder, tú Conorovu typickú ľavačku, čo sa v UFC predtým nikomu nepodarilo.

Vo štvrtom kole sa Khabibovi podarilo znova dostať zápas na zem a tentoraz už Conorovi nedovolil zachrániť sa koncom kola. Khabib sa dostal Conorovi pod bradu a zápas bol ukončený v čase 3:03, na rear-naked choke. McGregor si tak aj svoju štvrtú kariérnu prehru v MMA pripísal na submission.

Khabib naopak upravil svoju bilanciu na neuveriteľných 27-0. Bola to 16. výhra, ktorú ukončil pred limitom.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Írska gorila predsa nevyzrela na dagestanského orla