Ruský zväz stráca v hokeji slovo. Treťjak je slaboduchý, vraví

Kovalčuk by mal byť neoficiálnym kapitánom ruského tímu.
Kovalčuk by mal byť neoficiálnym kapitánom ruského tímu. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|21. okt 2021 o 17:49

Rusi vymenili trénera olympijského výberu po pár dňoch. Bezdôvodne.

BRATISLAVA. Vlani sa vrátil z NHL. Bez veľkých fanfár. Ale doma v Rusku je stále hviezdou a hráčom, ku ktorému mnohí vzhliadajú. S Omskom v lete vyhral KHL. Po tretí raz sa stal víťazom Gagrinovho pohára

Tridsaťosemročný Iľja Kovaľčuk neplánoval kariéru ukončiť. Trénoval vraj s veľkým nasadením. V Rusku by si stále mohol vyberať z ponúk od klubov. A trénuje naďalej, lenže hrať nebude. 

„Teraz sa určite nebude hrať nikde, sústredí sa na svoju novú pozíciu. Čo bude nasledovať potom, sa rozhodne sám,“ oznámil v pondelok nový tréner ruskej zbornej pre olympijské hry v Pekingu Alexej Žamnov. 

Zväz jeho funkciu zmenil

Kapitána ruskej reprezentácie vymenoval do pozície generálneho manažéra priamo počas stretnutia s novinármi. Žamnov oznámil dlhý zoznam bývalých hráčov, ktorí mu majú pri obhajobe olympijského zlata pomáhať.

Kovaľčuk je len jedným z mnohých. 

No kým pozíciu ostatných Ruská hokejová federácia potvrdila, jeho na druhý deň zmenila. Síce len mierne, ale predsa. Kovaľčuk nebude podľa zväzu manažérom pre styk s hráčmi v NHL. 

Ide o logický krok, pretože generálny manažér je v klasickej hierarchii nadradený a vyberá si reprezentačného trénera. Žamnov však nemohol vymenovať funkcionára, ktorý by mal vyššie práva ako on sám, preto hokejový zväz iba reálne pomenoval, čo bude mať Kovaľčuk na starosti. 

„Bude naším neoficiálnym kapitánom. Medzi hráčmi má veľkú autoritu. Nepochybujem, že bude veľkým prínosom pre tím,“ hovoril Žamnov. 

Na striedačke nebude

Kovaľčuk mnohých súčasných hráčov z ruskej reprezentácie pozná a jeho slovo môže byť dôležitým kľúčom k stavbe tímu najmä v čase, kedy Rusov trápia zranenia. 

Jevgenij Malkin nebude hrať ešte šesť týždňov pre poranené koleno, skvelý strelec NHL Nikita Kučerov má problémy so slabinami a nie je známe, kedy by sa mohol zotaviť. Artemij Panarin zase kritizoval ruského prezidenta Putina, čím si tiež zrejme dvere do národného tímu zavrel. 

Kovaľčuk tak má v prvom rade pomôcť poskladať súdržný tím a bude zrejme jeho lídrom, hoci ako hovorí Žamnov: „Nebude na striedačke počas zápasov. Tam budú len tréneri.“ 

Od Bragina, cez Znaroksa k Žamnovovi

Jeho vymenovanie len podčiarklo na chaos, ktorý v ruskom hokeji vládne. Ešte minulý týždeň šéf ruského hokeja Vladislav Treťjak oznámil, že trénerom na olympiáde bude Oleg Znaroks, hoci oficiálnym trénerom ruskej reprezentácie je stále Valerij Bragin. 

O pár dní však o svoju pozíciu prišiel aj Znaroks, s ktorým Rusi vybojovali v Pjongčangu zlato. 

Ruská federácia nevysvetlila, prečo zrazu Znaroksa vymenili za doterajšieho asistenta Alexeja Žamnova. No zhodla sa na ňom komisia odborníkov. 

Ruské médiá píšu o mocenskom boji v hokeji. Inak sa nedá vysvetliť, že zväz po pár dňoch negoval vlastné rozhodnutie. Navyše v takej dôležitej veci, akou je tréner národného tímu na olympiáde.

Rotenberg sa tiež zrejme stiahne

Štvornásobný olympijský víťaz v biatlone Alexander Tichonov označil Vladislava Treťjaka za slaboduchého, pretože inak by si „nenechal diktovať rozhodnutia“.

Napriek tomu môže byť Žamnov dobrou voľbou, pretože do tímu si vybral rovesníkov, ktorí patrili medzi lídrov v NHL. Jeho asistentmi budú bývalí hráči Sergej Fiodorov, Sergej Gončar a Jevgenij Nabokov. 

Aby však nehodili celkom cez palubu oboch trénerov zbornej – Bragina aj Znaroksa – federácia ich postavila do pozície odborných konzultantov. Kto z trojice trénerov povedie tím na májových majstrovstvách sveta, sa rozhodne až po olympiáde. Nie je vylúčené, že sa vráti Bragin, či Znaroks. 

O svoju pozíciu príde zrejme aj jeden z najsilnejších mužov ruského hokeja – Roman Rotenberg. Syn známeho oligarchu a blízkeho priateľa prezidenta Vladimira Putina je viceprezidentom Ruskej hokejovej federácie.

Okrem toho, že je šéfom všetkých reprezentačných družstiev, bol generálnym manažérom zbornej.

Teraz nebude mať také veľké slovo. Žamnov pripúšťa, že pri reprezentácii ostane, ale skôr bude riešiť logistiku.  

Rusko ani na hrách v Pekingu nebude môcť hrať pod vlastnou zástavou, v národných dresoch a po víťazstvách im nemôžu zahrať ruskú hymnu. 

V základnej skupine sa stretne s Českom, Švajčiarskom a Dánskom. Slovenskí hokejisti nastúpia v Pekingu v C-skupine proti Švédsku, Fínsku a Lotyšsku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ruský zväz stráca v hokeji slovo. Treťjak je slaboduchý, vraví