Maďarskí fanúšikovia si zaslúžia tím NHL. Slováci padli za Lotyšov a Francúzov

Maďarskí hokejisti sa tešia po triumfe nad Francúzskom na MS v hokeji 2023.
Maďarskí hokejisti sa tešia po triumfe nad Francúzskom na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Samuel Grega|19. máj 2023 o 10:30

Ako vyzerajú Power Rankings po štyroch zápasoch MS v hokeji 2023?

RIGA, TAMPERE. Každý tím na MS v hokeji 2023 má za sebou štyri odohrané zápasy. Maximálny počet získaných bodov majú stále USA a Švajčiarsko.

S nulou na konte ostáva už len Slovinsko. IIHF v treťom vydaní Power Rankings zoradila tímy podľa aktuálnej sily.

Slováci majú štyri body a po prehre so Švajčiarskom v B-skupine klesli na piate miesto. V Power Rankingu sú až na desiatej priečke. Oproti poslednému vydaniu ich predbehli Lotyši a Francúzi.

"Pristátie na mesiaci. Berlínsky múr. Kudrnov gól," okomentovali zásah Andreja Kudrnu v jeho prvom zápase na tohtoročnom šampionáte do siete Švajčiarska.

Práve tento gól bol vôbec prvý, ktorý helvéti na šampionáte inkasovali. Bez gólu sa tak držali až 202 minút, žiaden tím v histórii si od začiatku turnaja neudržal čisté konto dlhšie.

Právom sú na prvom mieste rebríčka a aj popis chváli ich brankárov: "Gratulujeme Leonardovi a Robertovi Rinnemu!"

Za Švajčiarsko na MS doteraz chytala dvojica Leonardo Genoni a Robert Mayer. Svojimi výkonmi si ale vyslúžili prirovnanie k hviezdnemu Fínovi Pekka Rinnemu.

Práve on drží na MS v hokeji absolútny rekord. V roku 2015 neinkasoval gól 237 minút a päť sekúnd za sebou. Na nulu vtedy vychytal Dánov, Nórov aj Slovincov.

V ďalšom zápase chytal Saros, ktorý takisto proti Slovákom neinkasoval. Rinne dostal gól až v ďalšom stretnutí proti Bielorusku.

Za Švajčiarmi sa v rebríčku nachádza zámorská dvojica USA a Kanada. Na piatom mieste sú Česi.

"Kubalík na hrad! (Alebo pekný dom)," znie popis pri slovenských susedoch. Dominik Kubalík bol v zápase proti Slovinsku hlavným strojom českého obratu. Strelil hetrik a pridal asistenciu. S desiatimi bodmi vládne produktivite turnaja.

Do najlepšej osmičky sa namiesto Slovákov zaradil výber domáceho Lotyšska. Vo veľmi dôležitom zápase zdolali Nórsko tesne 2:1.

"Ľadové medvede chutia skvele," zhodnotil pri nich rebríček IIHF.

Hokejisti Maďarska majú na konte dva body a o tom, či sa udržia v elitnej kategórii zrejme rozhodne ich posledný duel proti Rakúsku.

Aj keď na ľade neexcelujú, ich fanúšikovia svojou prítomnosťou zaujali. V Power Rankings sú na štrnástom mieste s popisom: "Naši skvelí fanúšikovia si zaslúžia tím Budapešť Coyotes."

Tento vtip je následkom toho, že klubu Arizona Coyotes, ktorý pôsobí v NHL, hrozí sťahovanie. Obyvatelia mesta totiž neschválili postavenie novej haly. Špekuluje sa teda o tom, že klub zmení pôsobisko.

Na samotnom konci rebríčka je stále Slovinsko. Pritom na hokejkách mali možno najväčšiu senzáciu turnaja. Nad Českom viedli po prvej tretine 2:0 a po druhej 2:1. Nakoniec ale prehrali 2:6.

Bol za tým hlavne štvorbodový Dominik Kubalík. Slovinci tak len so smútkom konštatujú: "Českí chalani s menom Dominik sú dobrí."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Maďarskí fanúšikovia si zaslúžia tím NHL. Slováci padli za Lotyšov a Francúzov