Kelemen to zabil, píše IIHF. Česku radí zaradiť Jágra do špeciálnej formácie

Slovenský hokejista Miloš Kelemen oslavuje víťazný gól v zápase proti USA na MS v hokeji 2024.
Slovenský hokejista Miloš Kelemen oslavuje víťazný gól v zápase proti USA na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|15. máj 2024 o 12:55

V hokeji je najhorší päťgólový náskok, žartuje IIHF na úkor Kanady.

OSTRAVA. Pred začiatkom šiesteho hracieho dňa na MS v hokeji je témou číslo jeden herný kolaps Kanady, ktorá v zápase s Rakúskom prišla o náskok 6:1.

Napokon ich pred prvotriednou blamážou uchránil kapitán John Tavares, ktorý po 15 sekundách predĺženia prekonal brankára Davida Madlenera.

V športe sa občas zvykne hovoriť, že "najhorší" je náskok o dva góly, keďže prípadný kontaktný gól vie doťahujúci tím ešte viac povzbudiť.

IIHF to však vo svojom glosovacom rebríčku sily vidí inak. "V hokeji je najhorší päťgólový náskok," žartuje na úkor javorových listov. 

Pri rakúskej vlajke píše: "Videli ste Rockyho II?" 

Naráža tým na slávny film so Sylvestrom Stalloneom, ktorý je v boxerskom zápase napriek nevydarenému úvodu víťazom. Aby bolo porovnanie dokonalé, viac by tomu svedčalo, keby Rakúšania skórovali aj v predĺžení.

Žiari útočník z extraligy

Podobne divoký bol aj zápas Slovenska proti USA. Američania v tretej tretine vyrovnali z 1:4 na 4:4, ale napokon prehrali po predĺžení. 

V ňom totiž Miloš Kelemen tesne pred brankárom šikovne tečoval strelu Šimona Nemca. "Kelemen to zabil," uvádza Power Rankings.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - USA na MS v hokeji 2024

Zároveň dodáva, že z bratskej dvojice Hughesovcov bol pri lepšom comebacku Quinn. Luke síce skóroval proti Slovákom, no jeho tím prehral. Quinn bol pri obrate Vancouveru v úvode série s Edmontonom (z 1:4 na 5:4, pozn.).

K hviezdam doterajšieho priebehu šampionátu patrí aj hráč pôsobiaci v slovenskej Tipos extralige. Útočník Michaloviec Kaspars Daugavinš rozhodol v predĺžení o výhre Lotyšska nad Poľskom aj Francúzskom.

Na scéne majstrovstiev sveta skóroval v predĺžení už štyrikrát, čo je jednoznačný rekord. "Kaspars? Už nikdy znova neukončí kariéru," uvádza IIHF.

Daugavinš je legendou lotyšského hokeja, no je pravdou, že po ZOH v Pekingu ohlásil koniec reprezentačnej kariéry. Napokon sa vrátil, vlani získal s národným tímom bronz a aj vďaka nemu Lotyši ešte v Ostrave neprehrali.

Nemecký šesťgólový zvyk

Naopak, bez prehry už nie sú Česi. V úvode turnaja síce zvládli samostatné nájazdy proti Fínom, ale proti Švajčiarom už neboli takí úspešní. 

Autor glosovacieho rebríčka už premýšľa nad novou útočnou formáciou a keďže v NHL sú naďalej v hre David Pastrňák, Pavel Zacha či Martin Nečas, má záložný nápad: "Vypustite formáciu Jágr - Bob - Bobek." 

Na zápasoch v O2 Arene síce nechýbajú, no ktovie, ako by sa Jágrovi hralo v obleku a Bobovi s Bobekom v ich kostýmoch pre maskotov šampionátu. 

Maskoti Bob a Bobek počas MS v hokeji 2024 v Prahe a Ostrave.
Maskoti Bob a Bobek počas MS v hokeji 2024 v Prahe a Ostrave. (Autor: TASR)

Po víťaznom zápase so Slovenskom trochu opadlo nadšenie v nemeckom tíme, ktorý sa proti favoritom ostravskej skupiny na veľa nezmohol. 

"Náš šesťgólový zvyk nabral temný spád," trefne poznamenala IIHF, keďže po výhre 6:4 prišli prehry 1:6 s Američanmi a tiež so Švédmi. 

Výberu troch koruniek s lietajúcim Erikom Karlssonom patrí v rebríčku prvé miesto a ich ďalším súperom bude Kazachstan. Akoby ich mohol zdolať? "Na zastavenie Švédov potrebuje dvadsať Viktorov Svedbergov." 

Tridsaťdvaročný útočník, ktorý dohral predošlú sezónu v Poprade, je rodákom z Göteborgu, ale v rokoch 2021 a 2022 reprezentoval na MS Kazachstan.

Prehrať s Connorom je česť

Po prehre s Nórskom sa do neľahkej pozície dostali Dáni a aj preto by možno boli radi, keby ich hráči opäť boli súčasťou silného tímu ako na Svetovom pohári 

Vtedy to Tím Európy, aj s trojicou Dánov dotiahol až do finále, v ktorom nestačil na Kanadu. Prím vo viacnárodnom mužstve hrali vtedy slovenskí hráči.

Výborne výkony v bránke podával Halák, v obrane hrali Chára so Sekerom, v útoku nechýbali Tatar, Gáborík a Marián Hossa a generálnym manažérom bol súčasný prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Francúzi sa na MS 2024 tešia zo skvelého debutu Justina Addama a Nóri veria, že v auguste zdolajú Dánov aj v olympijskej kvalifikácii v Aalborgu.

Po piatom hracom dni je na šampionáte jediný tím s nulou bodov na konte Veľká Británia. Tá odohrala dva zápasy, proti Kanade dokonca prehrala iba 2:4.

Dvoma gólmi ju zarmútila draftová jednotka NHL Connor Bedard. Briti to však berú s nadhľadom: "Prehrať s Connorom je česť."

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Kelemen to zabil, píše IIHF. Česku radí zaradiť Jágra do špeciálnej formácie