Igor Liba má akadémiu pre výchovu talentov

Igor Liba
Igor Liba (Autor: TASR)
SITA|20. nov 2012 o 10:30

Dlhoročná opora hokejových Košíc i československej reprezentácie Igor Liba má vlastnú akadémiu, v ktorej sa snaží vychovávať nové talenty.

KOŠICE.

Hockey Liba Academy sídli na zimnom štadióne v Čani neďaleko Košíc. Malým hokejovým adeptom sa venuje na ľade aj majster sveta z roku 1985.

"Rok som bol bez práce. Uvažoval som, ako ďalej. Vieme veľmi dobre, ako je to s pôsobením trénerov u seniorov. Dnes máte kontrakt, podpíšete zmluvu, prehráte pár zápasov a o mesiac či dva ste bez nej. Nedá sa teda pracovať systematicky. Inšpiroval ma Zdeno Cíger, ktorý pred dvoma rokmi začal pracovať s deťmi. Bol som pri tom, keď svoj projekt hokejovej školy otváral. Chcel som mať tiež niečo svoje. Mal som možnosť pôsobiť pri deťoch a chytilo ma to. Tí maličkí ešte nie sú pokazení, vedia sa do vecí zažrať. A z toho má človek radosť. V Čani otvorili nový zimný štadión a v tejto súvislosti prišla myšlienka venovať sa deťom práve tam. Je to totiž zaujímavá lokalita. V okolí je veľa spádových dedín. A ak sa pozrieme do histórie, veľmi veľa talentov sa narodilo práve v malých obciach," uviedol pre denník Korzár Igor Liba.

V akadémii trénujú deti od 6 do 15 rokov. Zatiaľ nechcú založiť klub, deti by neradi dostali pod tlak dobrých výsledkov. Pre Libu bude zadosťučinením, ak vychová nejaký výrazný talent, ktorý sa pochváli začiatkami v akadémii. Dvestojedenásťnásobný reprezentant Československa má momentálne v akadémii 80 detí, ktorým sa popri zamestnaní venuje desať trénerov. Ich šéfom je Pavel Valko, v akadémii pôsobia aj Jaromír Dragan či Slavomír Ilavský. Liba deti trénuje popri práci pri juniorskom tíme Prešova.

"Nejde nám o hráčske zmluvy, prestupy. Hlavná vec, že deti budú športovať. Máme dve skupiny. V jednej sú deti, ktoré sa len učia korčuľovať, pracujú bez hokejok. V ďalšej sú už tí, čo sú vo výstroji. Chceli by sme chodiť aj na nejaké turnaje, postupne to všetko rozbehnúť. Máme už okolo 80 detí, asi 25 je z Košíc, zvyšok z Čane a okolia. Stále sa však hlásia ďalší. Samozrejme, rodičia musia uhradiť nejaké poplatky, bez toho to nejde. Okrem toho zháňame sponzorov. Stáva sa zo mňa manažér, naháňam finančné prostriedky, aby sme mohli fungovať. Ale keď vidím radosť detí a ich rodičov, najmä u tých päť- či šesťročných, tak ma to poháňa vpred," dodal pre Korzár Igor Liba.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Igor Liba má akadémiu pre výchovu talentov