Hossovi neuznali gól: Píšťalku som vôbec nepočul

(Autor: SITA/AP)
TASR|16. jún 2013 o 11:38

Chicago mohlo viesť 2:0, miesto toho Boston vyrovnal na 1:1.

CHICAGO. Druhý súboj finále Stanleyho pohára medzi hokejistami Chicaga a Bostonu (1:2 pp) poznačila kontroverzná situácia z prvej tretiny.

Zápas mohol mať úplne iný priebeh, keby platil gól domáceho útočníka Mariána Hossu z 13. minúty. Ten rozhodcovia neuznali podľa svojho vysvetlenia preto, lebo hru prerušili skôr, ako puk prešiel za čiaru.

Za stavu 1:0 pre Blackhawks kapitán "jastrabov" Jonathan Toews obkorčuľoval bránku a snažil sa spoza nej zasunúť puk do siete. Podarilo sa to však až jeho slovenskému spoluhráčovi, ktorý ho tiesnený prepasíroval popod betóny brankára hostí Tuukku Raska tesne za čiaru.

Rozhodca Wes McCauley, ktorý stál za bránkou, približne v tom istom momente prerušil hru, keďže v neprehľadnej situácii stratil puk z dohľadu.

Následne si preveril celú situáciu u videorozhodcu a po konzultácii sa rozhodol gól neuznať.

"Videozáznam odhalil, že rozhodca prerušil hru ešte skôr ako Marián Hossa poslal puk za bránkovú čiaru," uviedlo vedenie NHL v mailovej správe, ktorú rozoslalo do redakcií zámorských médií.

Zo spomalených záberov však nie je jasné, či arbiter naozaj fúkol do píšťalky skôr, ako puk prešiel cez bránkovú čiaru. Hossa po zápase povedal, že vôbec nepočul rozhodcovo písknutie.

"Snažil som sa vytvoriť priestor pred bránkou, keď som zrazu zbadal odrazený puk a skúsil som ho hokejkou zasunúť do bránky. Videl som, ako prešiel za čiaru, no rozhodca mi povedal, že už predtým prerušil hru. Ja som však žiadnu píšťalku nepočul. Možno preto, že v hale bol silný hluk. Žiaľ, arbitri sa tak rozhodli a museli sme sa s tým vyrovnať," uviedol slovenský krídelník pre espn.com.

Blackhawks v úvodnej tretine dominovali, Raska v nej zasypali 19 strelami a ak by Hossa zvýšil ich náskok na dva góly, mohli v ďalšej časti pohodlnejšie kontrolovať priebeh. Jednogólové manko však hostí nezrazilo do kolien, v druhom dejstve ožili, Chris Kelly vyrovnal a v predĺžení rozhodol o triumfe Bruins Daniel Paille.

"Myslím si, že rozhodcovia fúkli do píšťalky príliš skoro. No majú na to právo, keď stratia puk z dohľadu," povedal kapitán Chicaga Jonathan Toews.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossovi neuznali gól: Píšťalku som vôbec nepočul