Hossa o Holmströmovi: Po anglicky stále nevie, ale vždy je s ním zábava

TASR|13. mar 2009 o 12:16

Švédskeho hokejistu Tomasa Holmströma neprinútilo ani 800 odohratých zápasov v zámorskej NHL k tomu, aby sa konečne naučil používať angličtinu.

DETROIT. Švédskeho hokejistu Tomasa Holmströma neprinútilo ani 800 odohratých zápasov v zámorskej NHL k tomu, aby sa konečne naučil poriadne používať angličtinu. Reč, ktorou sa hovorí v krajine, kde si zarába na chlebík už viac než dekádu, ovláda aj po 12 rokoch stále len povrchne. To mu však nebráni v tom, aby svojským poňatím hry pomáhal dosahovať svojmu tímu rok čo rok víťazstvá.

Holmström dovŕšil osemstovku v štvrtkovom domácom stretnutí proti Calgary (5:6 sn). Oslávil ho asistenciou na vyrovnávajúci gól Danyho Clearyho krátko pred koncom, ale napokon po nájazdových rozstreloch sa tešili hosťujúci hokejisti. Švédsky center mal z minijubilea po zápase radosť. "Je to pekné dosahovať stovkové méty. Nasledujúcim cieľom pre mňa je už tisícka," povedal pre Detroit Free Press Holmström, ktorý si nemyslí, že od spoluhráčov dostane nejaký darček. "To asi príde až po tisícke, alebo dvetisícpäťstovke, alebo koľko to Cheli na konte má," žartoval na adresu svojho ešte staršieho a skúsenejšieho spoluhráča Chrisa Cheliosa.

Žiaden brankár v NHL nemá v Holmströma láske. Tridsaťšesťročný hokejista totiž vytrvalo cloní pred ich nosom najmä počas presiloviek, čo dáva príležitosť na využitie "obmedzenej viditeľnosti" pre jeho spoluhráčov, plus sám si neustálym pendlovaním pred bránkou zvyšuje šance na gólovú dorážku. "Je naozaj lepšie mať ho v tíme, ako hrať proti nemu. Stále je pred vami, bráni vám, aby ste sa dostali z bodu A do bodu B, zakrýva výhľad, jednoducho hrá nepríjemný typ hokeja z pohľadu brankára," vnímal Holmströma z druhej strany súčasný brankár Red Wings Ty Conklin, ktorý Švéda stretával ako súpera v časoch keď pôsobil v iných tímoch.

Jeho účinnú hru si všimol aj momentálne od hokeja oddychujúci Marián Hossa. "Veľmi veľa našich gólov padá len preto, lebo Holmer otravuje pred bránkou. Dostáva krosčeky, sekery, ale je pevný ako skala. Na hráčoch, ktorí sa ho snažia brániť, sa len rehoce," opísal Holmströmov štýl popri Tomášovi Kopeckom druhý Slovák obliekajúci dres "červených krídel" v tejto sezóne. Hossa po prestupe sa konečne nemusel spoliehať na informácie o rodákovi z Piteä len zo sprostredkovaných historiek. "Predtým som o ňom počul príbehy, ale teraz s ním mám možnosť tráviť čas aj osobne. Niekedy nemám poňatia, o čom rozpráva, ale vždy sa smeje, tak sa smejem s ním. Je to zábavný chlapík," naznačoval Hossa na slabšie jazykové schopnosti svojho spoluhráča. Kapitán Detroitu a Holmströmov krajan Nicklas Lidström len máva rukou, keď začuje chýrnu "swenglish". "Ja fakt neviem, aké sú jeho výhovorky, možno kašľal na školu," vtipkoval jeden z najlepších obrancov ligy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa o Holmströmovi: Po anglicky stále nevie, ale vždy je s ním zábava