Hološko a Vittek upútali Turkov

Pavol Spál|27. aug 2012 o 17:42

Hološko dal dva góly proti Galatasarayu, strelecky sa presadil i Vittek. Róbert Vittek odohral súťažný zápas takmer po roku a gól strelil ihneď v druhom súboji.

Hološko dal dva góly proti Galatasarayu, strelecky sa presadil i Vittek. Róbert Vittek odohral súťažný zápas takmer po roku a gól strelil ihneď v druhom súboji.

BRATISLAVA. Ak sa v Istanbule predstavíte domácim ako Slovák, nejeden z domorodcov na vás spustí: „Holosko, Holosko.“

Slovenský futbalista je v Turecku známou značkou. Pred sezónou predĺžil s Besiktasom Istanbul kontrakt o tri roky.

Filip Hološko sa obetoval pre klub, chválil Slováka server fanatic. com. Podľa tureckých médií Hološko súhlasil so znížením ročného platu z dvoch miliónov eur na 1,1 milióna.

„Besiktas mám vrytý v srdci, preto som veľmi rád, že som sa s ním dohodol na predĺžení spolupráce. V Istanbule som spokojný, páči sa tu aj mojej rodine, ktorá si po piatich rokoch zvykla na tunajšie prostredie. To bol dosť dôležitý faktor. Teším sa na novú sezónu,“ tvrdil slovenský krídelník pre svoju internetovú stránku.

A Hološko svoju priazeň ku klubu potvrdil ihneď vo svojom prvom zápase sezóny. Úhlavnému rivalovi z Galatasarya dal dva góly, jeho tím remizoval doma 3:3.

Besiktas Istanbul - Galatasaray Istanbul 3:3

Platil rýchlosťou

„Od mája som odohral prvý zápas. Góly tešia, ale pocity by boli oveľa príjemnejšie, ak by sme mali tri body,“ vravel Hološko, ktorý bol v istanbulskom derby najväčšou hrozbou pre Galatasaray.

Na súpera platil rýchlosťou. Slovák však cítil krivdu z rozhodnutia rozhodcu, ktorý v 86. minúte za stavu 3:2 nariadil proti jeho tímu jedenástku. Rival vyrovnal.

„Nemala to byť penalta, tento verdikt nás riadne rozladil. S bodom teda nemôžeme byť spokojní,“ tvrdil Hološko.

Gól dal po 11 mesiacoch

Gólovo sa v Turecku presadil i jeho krajan Róbert Vittek, ktorý pre vážne zranenie nehral súťažný zápas viac ako jedenásť mesiacov.

Najlepší strelec v dejinách futbalovej reprezentácie dal gól už vo svojom druhom zápase po zranení. Jeho Trabzonspor zdolal v druhom kole tureckej ligy Elazigspor 2:0.

V septembri minulého roka si v zápase proti Büyüksehiru Vittek roztrhol predný krížny väz. Slovák bol pripravený hrať už v máji či júni tohto roka, ale keďže nasledovalo medzisezónne obdobie a príprava, celé sa to posunulo až na takmer rok.

„Pre mňa je veľmi povzbudivé, že som po dlhom čase skóroval. Mám pocit, že prestávka mi iba pomohla. Je to iba malý krok ďalším,“ cituje Vitteka domovská stránka Trabzonsporu.

Slovák nastúpil v oboch kolách tureckej ligy v základnej zostave. V prvom hral šesťdesiat minút, v druhom takmer sedemdesiat. Krátko pred štartom sezóny mu pritom klub oznámil, že by si mal hľadať nový angažmán – pretože v tíme je priveľa legionárov.

„Vôbec som netušil, či budem v kádri, alebo nie. Vo futbale je to tak, že nikdy neviete, čo bude o deň, o dva. Aj moja situácia sa zmenila veľmi rýchlo,“ priznal Vittek, ktorý má v Trabzonspore ešte rok platnú zmluvu.

V Trabzonspore pôsobia i ďalší Slováci Marek Sapara a Marek Čech. Hološko a Vittek tak pár dní pred štartom kvalifikácie na MS 2014 poslali avízo trénerom národného tímu Grigovi a Hippovi. Do 22­-člennej nominácie na prvý zápas proti Litve (hrá sa v piatok 7. septembra) sa zatiaľ ani jeden z nich nedostal, obaja figurujú medzi náhradníkmi.

Trabzonspor - Elazigspor 2:0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Hološko a Vittek upútali Turkov